Какво се случи през седмицата

Здравното министерство пак спря търга за национална детска болница; Аржентина въведе валутен контрол след срива на песото; Законът за горивата се връща в изходна позиция

Докато пожарите в Амазония продължават, бразилският президент Жаир Болсонаро ще пропусне посветения на тях форум в Колумбия в петък заради планирана операция
Докато пожарите в Амазония продължават, бразилският президент Жаир Болсонаро ще пропусне посветения на тях форум в Колумбия в петък заради планирана операция    ©  Reuters
Докато пожарите в Амазония продължават, бразилският президент Жаир Болсонаро ще пропусне посветения на тях форум в Колумбия в петък заради планирана операция
Докато пожарите в Амазония продължават, бразилският президент Жаир Болсонаро ще пропусне посветения на тях форум в Колумбия в петък заради планирана операция    ©  Reuters
25 млрд. долара ще струват на застрахователите щетите от урагана "Дориан", който удари Бахамите в понеделник, изчислява швейцарската банка UBS.

Кметът на София Йорданка Фандъкова и омбудсманът Мая Манолова вече официално се включиха в надпреварата на стола на столичния градоначалник. В понеделник Фандъкова обяви, че ще участва в изборите, като ще работи с обновен екип, което бе отчетено като желание да се дистанцира от досега натрупаните негативи. Във вторник Манолова подаде оставка като омбудсман и обяви, че кандидатурата й ще бъде издигната като независима от инициативен комитет.

Министерството на здравеопазването за втори път спира търга за изграждане на национална детска болница, става ясно от обявлението в Агенцията за обществени поръчки. Причина за спирането е жалба от Камарата на архитектите в България срещу процедурата, придружена с искане за спирането й като временна мярка, докато КЗК се произнесе - по временната мярка или окончателно с решение по жалбата. Търгът за строителство на стойност 95.4 млн. лв. вече веднъж беше удължен от 20 август, като беше решено ведомството да приема оферти до 11 септември.

Схема за измами с "фалшиви" земеделски дружества за получаване на допълнителни евросубсидии над определения лимит констатира Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) в годишния си доклад за 2018 г. Земеделски дружества, получавали в миналото средства от ЕС и достигнали границата на възможното финансиране, опитвали да получат още средства с основаването на привидно независими нови фирми. До момента общото финансово отражение на случаите на измами с "фалшиви фермери" е 10 милиона евро.

Свят

Аржентина въведе валутен контрол след срива на песото. Правителството ще ограничи покупките на чуждестранни валути в опит да овладее задълбочаващата се финансова криза. Кабинетът обяви, че е необходимо да предприеме "серия извънредни мерки, за да гарантира нормалното функциониране на икономиката". Аржентинското песо падна до рекордно ниски нива, след като предварителен вот за президентските избори през октомври показа, че държавният глава Маурисио Макри вероятно ще загуби.

Гърция взима извънредни мерки заради новата вълна мигранти. В петък за пръв път от три години в Гърция за един ден масово пристигнаха стотици мигранти, идващи от Турция. Новото дясноцентристко правителство на Кириакос Мицотакис обеща да подсили охраната по морската граница и започва да премества бежанци в приемните центрове в континенталната част на Гърция в опит да облекчи лагерите на островите.

Крайнодясната "Алтернатива за Германия" (АзГ) стана втора сила в две източни провинции. След местните избори в Саксония тя спечели над 27% и е след Християндемократичния съюз (ХДС) на Ангела Меркел с 32.3%, докато в Бранденбург получи близо 24% и диша във врата на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която е с 26.5%. Тъй като и двете големи партии изключиха да работят с АзГ, ще трябва да трябва да търсят коалиционен партньор, за да управляват в провинциите.

Икономика

Moody’s повиши перспективата по кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна. Промяната се дължи на разумната фискална политика на правителството и на перспективата за задълбочаване на евроинтеграцията в контекста на заявеното намерение за присъединяване към ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната). Международната рейтингова агенция очаква, че България ще се присъедини към ERM II през 2020 г. Дългосрочният рейтинг на страната в чужда и местна валута остава Baa2.

Законът за горивата се връща в изходна позиция и ще претърпи сериозни корекции. Отпада изискването търговците на едро да имат поне 1 млн. лв. капитал. Вместо това размерът на минималния капитал ще се определя спрямо размера на бизнеса. За търговците на дребно пък се връща възможността обектът да е преместваем, т.е. модулен. Настоящият закон за горивата беше искан от големите компании в Българската петролна и газова асоциация.

Излишъкът в бюджета се сви след превода за F-16. Само за месец преизпълнението на приходите над разходите се сви с над 2 млрд. лв. до 1.1 млрд. лв., или 1% от прогнозния БВП, показват предварителните данни на Министерството на финансите. Причината е, че през август Министерството на отбраната е превело 1.2 млрд. щатски долара по сметка на правителството на САЩ заради договорите за 8 изтребителя F-16.

Бизнес

ВКС допусна до касация дело между застраховател и потърпевш, свързано с момента, от който застрахователят дължи лихва за забава върху присъденото обезщетение за материални щети по "Гражданска отговорност". Въпросът е дали в случай на забавено обезщетение се дължи наказателна лихва за периода от момента на увреждането до уведомяването на застрахователя с предоставяне на всички изискуеми документи. Решението на ВКС ще даде насока на съдебната практика и би оказало натиск върху застрахователите за по-бързо обработване на искания за изплащане на обезщетения.

Групата "Монбат" е увеличила нетната си печалба повече от седем пъти за първите шест месеца на годината, а приходите й са нараснали с близо една пета. Това показва консолидираният отчет за полугодието, който включва заводите за производство на батерии и рециклиращия бизнес на дружеството. Силните резултати идват, след като през миналата година групата отчете загуби, свързани с новопридобитите дружества в Италия и Германия. През 2019 г. обаче компанията отбелязва и чисто оперативен ръст.

Сделки и проекти

Българската верига Sport Depot ще открие свой магазин в Солун. Инвестицията в обекта заедно с ремонта е около 5 млн. лв., заяви за "Капитал" Красимир Цонов, основател и изпълнителен директор. Магазинът в Гърция е разположен на 2600 квадратни метра площ в Limani Center, който се намира на пристанището. В търговския обект ще се предлагат над 30 хил. артикула от около 150 световни марки, сред които Nike, Reebok, Puma, Under Armour, Vans, The North Face, Jack Wolfskin, Speedo. Заетите са около 35.

"Захарни заводи" - Горна Оряховица, инвестира над 1.6 млн. лв. в нова производствена линия за пакетиране на захар в хартиена опаковка. Оборудването е последно поколение и е произведено в Германия, съобщиха от компанията. Новата машина подобрява производителността на труда. Тя е с капацитет 105 пакета по един и 105 - по половин килограм за една минута и 32 пакета по пет килограма за една минута.

"Телерик Академия" и ScaleFocus започват IT обучение на хора без предишен опит. Образователната организация и IT-компанията обявиха за страрта на инициативите си в един и същи ден. Инициативата на "Телерик академия" ще бъде насочена към София, а на ScaleFocus – към Бургас. ScaleFocus Academy ще обучи безплатно 10 хил. специалисти за IT индустрията в следващите пет години, съобщиха от компанията.

Производителят на електрически автомобили Tesla обяви, че ще стартира застрахователна услуга. Първоначално тя ще е достъпна само на най-големия пазар на компанията за електрически автомобили – Калифорния, но се очаква да навлезе и в други американски щати. Застраховката ще е предназначена ексклузивно за собственици на автомобили на Tesla и компанията твърди, че ще е с до 30% по-евтина от предложенията на останалите застрахователи.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата