Какво се случи през седмицата

СЕМ наложи на БНР две санкции в общ размер 27 000 лева; Турското правителство си поставя за цел БВП на страната да се повиши с 5% през 2020 г.; Магистрала "Струма" ще мине през Кресненското дефиле най-рано през 2025 г.

Австрийската народна партия на канцлера Себастиан Курц (на снимката) получи 37% от вота на парламентарните избори, но ще се нуждае от коалиционен партньор, за да контролира парламента.
Австрийската народна партия на канцлера Себастиан Курц (на снимката) получи 37% от вота на парламентарните избори, но ще се нуждае от коалиционен партньор, за да контролира парламента.
Австрийската народна партия на канцлера Себастиан Курц (на снимката) получи 37% от вота на парламентарните избори, но ще се нуждае от коалиционен партньор, за да контролира парламента.    ©  Reuters
Австрийската народна партия на канцлера Себастиан Курц (на снимката) получи 37% от вота на парламентарните избори, но ще се нуждае от коалиционен партньор, за да контролира парламента.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

4 % е безработицата в България според последните данни на Евростат за август, което е историческо дъно. В еврозоната коефициентът е на най-ниското си ниво от май 2008 г. - 7.4%

Правителството одобри законопроект, с който се премахва възможността за придобиване на българско гражданство срещу краткотрайни инвестиции от чужденци от страни извън ЕС. Досега те имаха право да получат български паспорт, ако имат разрешение за постоянно пребиваване и са направили инвестиция от над 1 млн. лв. или пък са увеличили съществуваща инвестиция до 2 млн. лв. Често обаче с това се злоупотребява, като инвестиции се правят само формално до получаване на гражданство.

Трима депутати от ГЕРБ внесоха законопроект, с който предлагат изрично в закона да се запише възможност да се преразглеждат съдебните актове за условно предсрочно освобождаване от затвора чрез възобновяване на делото от Върховния касационен съд. Проектът е логично продължение на популистката вълна срещу пускането на австралиеца Джок Полфрийман, започнала именно от парламента, но и своеобразно легитимиране на действията на главния прокурор Сотир Цацаров, който поиска възобновяване на делото, въпреки че законът не допуска това.

Съветът за електронни медии наложи на БНР две санкции в общ размер 27 000 лева - заради спирането на радиото за близо пет часа (глоба от 7000 лв.), като с това е нарушен и принципът за гарантиране правото на информация (20 000 лв.). Очаква се тези глоби да станат част от мотивите за отстраняване на генералния директор на БНР Светослав Костов, което бе анонсирано за края на тази седмица.

Свят

САЩ получиха "зелена светлина" от Световната търговска организация (СТО), за да наложат мита върху стоки за 7.5 млрд. долара годишно, които внасят от ЕС. Причината е 15-годишният спор между американците и ЕС за законността на субсидии за производителя на самолети Airbus и конкурента Boeing. Решението на СТО може да означава мита върху различни европейски стоки, вариращи от вина до морски дарове. Брюксел заяви, че този ход е непродуктивен и двете страни трябва да опитат да постигнат споразумение.

Британското правителство представи на ЕС новите си предложения за Brexit, включително и план за замяна на спорния "резервен ирландски план". Според тях Северна Ирландия ще остане в единния пазар за стоки, но ще напусне митническия съюз, което ще доведе до нови митнически проверки. Премиерът Борис Джонсън коментира, че единствената алтернатива на тези предложения е Brexit без сделка. Той се надява да бъде постигнато крайно споразумение до 17 октомври. Европейската комисия заяви, че ще "проучи обективно плана".

Турското правителство си поставя за цел БВП на страната да се повиши с 5% през 2020 г., а инфлацията да спадне до 8.5% до края на следващата година. Това сочи средносрочната икономическа прогноза на Анкара, представена от министъра на финансите Берат Албайрак. Последните данни за състоянието на турската икономика показват, че страната се възстановява от рецесията, до която доведе валутната криза миналата година.

Икономика

Магистрала "Струма" ще мине през Кресненското дефиле най-рано през 2025 г. Това става ясно от подаденото от България искане за финансиране до Европейската комисия. Според документа страната кандидатства за 267.6 млн. евро, или 523 млн. лв., по оперативна програма "Транспорт". Два дни преди подаването на формата Министерският съвет взе решение и "пое ангажимент" да отпусне до 741 млн. лв. за "Струма". Така държавата дава гаранция, че дострояването на "Струма" ще стане с държавни средства, ако няма европейско финансиране след 2023 г. - крайният срок за завършване на проектите в настоящия програмен период. До този срок България ще е готова само с част от лот 3.2 от магистралата.

Заплатите в бюджетната сфера се вдигат с 10% от 2020 г., потвърди министърът на финансите Владислав Горанов. Това е втора поредна година, в която се залага ръст на възнагражденията на работещите в обществения сектор, като вероятно за целта догодина ще са нужни допълнително над един милиард. Общият брой на служителите на заплата от бюджета не е публично обявен, но според НСИ наетите в обществения сектор са 530 хил. души през 2018 г.

Здравното министерство отложи мегатърга за онколекарства за 1.3 млрд. лв. Оферти ще се подават чак след местните избори. Здравното ведомството е въвело няколко промени в търга - ако преди то предвиждаше да сключва договор с 20 доставчика на медикаменти, сега е предвидено те да са само 10. Променен е и текст, според който доставените лекарства трябваше да бъдат с дълги срокове на годност, независимо че се ползват почти веднага.

Бизнес

Все повече фирми в България изпадат във фалит, показват анализите на компаниите за експортно застраховане Coface и Euler Hermes. Засега силното вътрешно потребление и по-високите заплати ограничават негативните процеси, но перспективите са през следващите две години ситуацията да продължи да се влошава. Причината - поскъпването на труда, недостигът на работна ръка и все по-слабото търсене на продукция от Европа ще окажат влияние върху способността на местните компании да обслужват кредитите си. Анализите показват, че най-рисковите сектори са търговията, хотелиертсвото и транспортът.

Онлайн магазините ще са без касови бележки при покупки с банкови карти. Това предвиждат промени в Закона за ДДС, които са част от пакета с изменения на данъчните закони за следващата година и бяха приети от Министерския съвет. Вместо фискален бон онлайн магазините ще могат да издават друг документ за продажбата на клиента, а какъв ще е той тепърва ще се регламентира с нови промени в Наредба Н-18.

Сделки и проекти

"Булконс Първомай" откри нова производствена линия за 5 млн. лв. Половината от сумата за новото оборудване на производителя на "Лютеница Първомай" е субсидия по Програмата за развитие на селските райони. С парите компанията е закупила и машини за производство на лютеница в алуминиеви опаковки от 70 и 125 грама. Идеята е да се продават и в заведения за бързо хранене.

Австрийската "Заубермахер" е единствен кандидат за зимна поддръжка на пътища около София. Фирмата подаде документи за изпълнение на обществената поръчка за 8.4 млн. лв., която включва почистване и зимна поддръжка на участъци от републикански пътища около София с общ обхват 29 км. Търгът обхваща два участъка - отсечка от републиканския път София - Самоков и 24 км от Южната дъга на околовръстното. В условията липсва критерий за качество и единственият остава предложената цена. Поръчката е със срок за изпълнение 4 години.

"ВОСС аутомотив" вече доставя автомобилни компоненти на VW и Daimler. Заводът на германската VOSS Automotive в ловешкото село Баховица ще започне доставки и за Ford през 2022 г., а производството в момента се подготвя и за BMW. Към момента заводът има подписани поръчки до 2031 г. Компанията произвежда SCR системи, които се използват за пречистване на вредните газове на дизеловите автомобили, и компоненти за електрически коли. До края на следващата година "ВОСС аутомотив" планира инвестициите в оборудване да надвишат 15 млн. евро.

Софтуерната фирма Acronis вече е компания еднорог с оценка над 1 млрд. долара, след като преди седмица получи финансиране от инвестиционната банка Goldman Sachs. Компанията специализира в киберсигурност и съхранение и управление на данни. Привлечените средства ще бъдат използвани за придобиване на компании и разширяването на екипите в България, Аризона и Сингапур.