Какво се случи през седмицата

СЕМ отвори процедура за избор на нов генерален директор на БНР; Великобритания отива на предсрочни избори преди Коледа; АПИ пусна изненадващ търг за тунела под Шипка с бюджет от 320 млн. лева

След осемгодишен мандат досегашният гуверньор на Европейската централна банка Марио Драги предаде поста на своята наследничка Кристин Лагард, бивш управляващ директор на МВФ
След осемгодишен мандат досегашният гуверньор на Европейската централна банка Марио Драги предаде поста на своята наследничка Кристин Лагард, бивш управляващ директор на МВФ    ©  Reuters
След осемгодишен мандат досегашният гуверньор на Европейската централна банка Марио Драги предаде поста на своята наследничка Кристин Лагард, бивш управляващ директор на МВФ
След осемгодишен мандат досегашният гуверньор на Европейската централна банка Марио Драги предаде поста на своята наследничка Кристин Лагард, бивш управляващ директор на МВФ    ©  Reuters
21.6% e делът на индустрията в брутната добавена стойност, която създава в България през 2018 г., по данни на Евростат.

Кметските места в осем областни града спечели ГЕРБ още на първия тур на местните избори - шестима собствени кандидати и двама, подкрепени от партията. Победа на първия тур отбеляза и Хасан Азис (ДПС), който ще започне пети мандат като кмет на Кърджали. В останалите 18 областни града на страната ще има балотажи, включително и в София, където за мястото на столичния кмет ще се явят Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. В столицата ще се проведе балотаж и за районните кметове на 22 столични района от общо 24.

Съветът за електронни медии отвори процедура за избор на нов генерален директор на БНР. Кандидатите могат да подават документи до 5 декември, а представянето на концепциите им ще бъде на 20 и 21 януари. Новият директор ще бъде избран на 22 януари. Мандатът на досегашния директор Светослав Костов беше предсрочно прекратен на 17 октомври, по-малко от три месеца след избора му на този пост, след оповестяване на данни за натиск върху журналист и безпрецедентно спиране на програма "Хоризонт" на 13 септември.

На първото си заседание след изборната ваканция парламентът гласува оставките на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който напуска парламента, за да стане общински съветник в Столичния общински съвет, и на Лиляна Павлова (ГЕРБ), която ще стане вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка.

Свят

Великобритания отива на предсрочни избори преди Коледа. Опитите на премиера Борис Джонсън да предизвика парламентарни избори най-накрая се увенчаха с успех. Във вторник депутатите одобриха предложението му и вотът ще се проведе на 12 декември. Според последните проучвания Консервативната партия на Джонсън има двуцифрена преднина пред лейбъристите на Джеръми Корбин. По-рано през седмицата ЕС удължи отново срока за Brexit – до 31 януари 2020 г.

Американският Конгрес подкрепи санкции срещу Турция и призна арменски геноцид. С голямо мнозинство Камарата на представителите одобри пакет от санкции срещу Турция и нейния финансов сектор като наказание заради нахлуването й в Сирия. Документът задължава Вашингтон да въведе ограничения и във връзка със закупуването от Турция на руската ракетна система С-400. Освен това бе приета резолюция, с която се признава за геноцид масовото изтребление на 1.5 млн. арменци в Османската империя.

Американският президент Доналд Тръмп обяви в неделя, че лидерът на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) Абу Бакр ал Багдади е мъртъв след среднощна операция на специалните части на САЩ в Сирия. Той е умрял с три от децата си, като е детонирал жилетка с експлозиви, когато е избягал в задънен тунел по време на атаката. Експерти по сигурността предупреждават, че джихадистката групировка остава заплаха в Сирия и региона въпреки смъртта на своя лидер.

Икономика

Небанковият европейски регулатор е дал положително становище за влизане на България в чакалнята на еврозоната и банковия съюз. Това става ясно от писмо на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) до Европейската комисия, с чийто текст "Капитал" разполага. В него се дава положителна оценка за изпълнението на ангажиментите на България по отношение на небанковия финансов сектор, като се препоръчват конкретни задачи за КФН и се иска те да бъдат включени в списъка с допълнителни ангажименти, които България ще поеме при влизането си в ERM II. За да се отвори пътят на страната към еврото, остава да се получи одобрение и от Европейската централна банка.

Пътната агенция пусна изненадващ търг за тунела под Шипка с бюджет от 320 млн. лева. Поръчката е за проектиране и строителство и от нея става ясно, че няма да се прави един дълъг тунел, а няколко по-къси. Срокът за изпълнение - малко над четири години. Допреди месец от пътната агенция твърдяха, че финансиране за проекта няма.

Агенция "Пътна инфраструктура" стартира и обществена поръчка за магистрала "Черно море". Тя е за изпълнител на разширен идеен проект и парцеларен план. Целта е да се изготвят най-малко три вариантни решения на трасе, включително комбинация от варианти, които са разработвани през годините. Прогнозната стойност е 14.4 млн. лв. без ДДС, осигурени от държавния бюджет. Срокът за подаване на оферти е 28 ноември 2019 г., а този за изпълнение - една година.

Бизнес

Условията за бизнес в България се влошават за четвърта поредна година. Това показва класацията Doing Business за 2020 г., изготвяна от Световната банка, където България отстъпва две места до 61-а позиция сред 190 икономики по света. Изоставането е при сравнение на процедурите, необходими за стартиране на бизнес, за получаване на разрешителни за строеж, за кредит и достъп до електричество, признаване на изпадането в неплатежоспособност и плащането на данъци. Причината е, че страната не е променила нищо в регулациите и изискванията спрямо миналата година.

БДЖ поръчва нови локомотиви и вагони за около 125 млн. лв. Търгът за нови 40 вагона вече е обявен с прогнозна стойност 76.7 млн. лв. без ДДС, а срокът на доставка - две години след подписването на договор с избрания изпълнител. Скоро се очаква и търг за 10 локомотива, като средната цена на един нов локомотив е около 5 млн. лева, обясниха от БДЖ. Това означава, че общо с вагоните инвестицията за нов подвижен състав ще стане около 125 млн. лв.

Сделки и проекти

БТК е оттеглила молбата си КЗК да разследва Apple за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне. Това става ясно от сайта на регулатора, като причината е, че двете компании – БТК и Apple, вече са започнали преговори по отношение на проблема, свързан с продажбата на смартфоните на американската фирма iPhone.

Фабриката за ски в Чепеларе вече е изцяло китайска. След като по-рано тази година консорциумът Mascot Bidco придоби мажоритарен дял в досегашния финландски собственик на дружеството Amer Sports, наскоро купувачът получи права и върху последните акции на миноритарните собственици, а компанията беше отписана от борсата. Още в края на миналата година Mascot Bidco предложи по 40 евро на акция в производителя на спортни стоки Amer Sports, което оцени компанията на 4.6 млрд. евро.

Обединение на "Парсек груп" и "Бигла 3" ще ремонтира гарата в Стара Загора. Те са част от обединение ДЗЗД "Европейска гара - Стара Загора", което Националната компания "Железопътна инфраструктура" избра за изпълнител на обществената поръчка. Офертата на избрания изпълнител за проектирането и ремонта на старозагорската гара е 11.67 млн. лв. при прогнозна 13.1 млн. лв. с ДДС. Финансирането е по оперативна програма "Транспорт".

Холандската CTP ще построи 100 хил. кв.м складове в България до края на 2021 г. Инвестиционната компания притежава и управлява над 500 имота и 90 логистични и индустриални паркове в ЦИЕ. В България тя присъства от началото на август тази година, като в момента компанията е в процес на избор на терените за парковете. Управителят на CTP за страната Владимир Гюрджиев заяви, че те ще са в популярни локации в западната и източната част на София

Още от Капитал