Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Полицията в Хонконг обяви, че е арестувала над 5000 души заради антиправителствените протести от юни насам, а последните сблъсъци се пренесоха в университетите

Какво се случи през седмицата

Управляващите номинираха Сотир Цацаров за председател КПКОНПИ; Европейската народна партия избра Доналд Туск за нов лидер; Системата бонус-малус може да бъде въведена от януари

1943 прочитания

Полицията в Хонконг обяви, че е арестувала над 5000 души заради антиправителствените протести от юни насам, а последните сблъсъци се пренесоха в университетите

© Reuters


714.5 млн. евро са преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България за първите девет месеца на 2019 г., или 1.2 % от БВП

Управляващите номинираха главния прокурор Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ.

Лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов бе избран за зам.-председател на Народното събрание въпреки съпротивата на ДПС и "Атака". От ГЕРБ обявиха, че парламентарната практика предвижда да се гласува за кандидата, излъчен от съответната парламентарна група.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че предложението първият ден от болничния лист да не се заплаща на работника няма да бъде внесено в Народното събрание. Това стана след силния негативен обществен отзвук и заплахи за протести от синдикатите.

По качество на живот България и Румъния са в една група с голяма част от латиноамериканските страни - те задоволяват основни нужди на населението си, но благосъстоянието им не е на стабилни основи, а перспективите за бъдещето им не са особено оптимистични. Това показва годишният Индекс за обществен напредък на базираната във Вашингтон организация Social Progress Imperative и компанията Deloitte. България и Румъния са единствените членки на ЕС, поставени чак в трета група.

При 88% от проверените през тази година от Държавен фонд "Земеделие" къщи за гости са открити проблеми. По данни на фонда от проверените на място през юни 288 проекта досега са открити 253 производства за общо 46.4 млн. лв. От тях на 158 проекта е наложена пълна санкция от 100% за общо 43.1 млн. лв.

Полицията в Хонконг обяви, че е арестувала над 5000 души заради антиправителствените протести от юни насам, а последните сблъсъци се пренесоха в университетите
Източник: Reuters

Свят

Малта арестува бизнесмена Йорген Фенек във връзка с разследването за убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция през 2017 г. Това се случва един ден след като премиерът Джоузеф Мускат предложи помилване на заподозрян посредник в убийството, ако предостави доказателства за поръчителя. Осем месеца преди смъртта си журналистката е писала за мистериозна компания в Дубай на име 17 Black, свързана според нея с малтийски политици. Разследване на Reuters от 2018 г. разкрива, че Фенек е неин собственик.

Германските депутати ще подкрепят балансиран бюджет за 2020 г. въпреки призивите за фискални стимули, които да насърчат забавящата се икономика. Законопроектът ще бъде внесен в парламента през седмицата, започваща от 25 ноември. "Оставаме си така – без нов дълг. Германия няма проблеми с финансирането. Имаме необходимите приходи, за да финансираме правилните приоритети: климатичната защита, вътрешната и външната сигурност, образованието и изследванията, социалната сигурност", заявява бюджетният експерт на управляващия ХДС. Бюджетната комисия на долната камара вече разписа планове за разходи от 362 млрд. евро за следващата година, което е съвсем леко увеличение от предложените 360 млрд. евро.

Европейската народна партия избра Доналд Туск за нов лидер по време на двудневния си конгрес в Загреб. Досегашният председател на Европейския съвет заема поста с подкрепата на настоящия ръководител Жозеф Дол.

Икономика

От Севлиево до Германия ще се пътува само по магистрала, обяви премиерът Борисов на церемония за 85-годишнината на "Видима-Идеал" в Севлиево
Фотограф: Цветелина Белутова

Бонус-малус може да бъде въведена от януари. Системата, която ще награждава изрядните шофьори с отстъпка до 25%, а провинилите се ще санкционира с до 400% по-скъпа застраховка "Гражданска отговорност", ще стане факт, след като Комисията за финансов надзор (КФН) изготви наредба за прилагането й и даде едномесечен срок за евентуални корекции. Предвижда се следващата година да бъде нулева по отношение на водачите, но регистрираните през този период наказателни постановления ще се зачитат при следващото подновяване на задължителната застраховка, което означава, че първите бонуси и малуси ще дойдат през 2021 г.

За нов директор на "Топлофикация София" изненадващо бе назначен Александър Александров. Той няма опит с управлението на отоплителни дружества, избран е набързо, без конкурс и без кандидатурата му да бъде обсъдена в Столичния общински съвет. В същото време от биографията му изплуват данни за злоупотреби във фирмите, в които е работил, което повдига нови притеснения за съдбата на столичното парно. Рокадата с досегашния шеф Кремен Георгиев, който е бивш служител на Христо Ковачки, пък идва в момент, в който общинското дружество има близо 1 млрд. лв. дългове и над 670 млн. лв. непокрита загуба.

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) насочи нов гаранционен инструмент към бизнеса в България. С него се покрива до 50% от риска по краткосрочни заеми на малки и средни предприятия. Прогнозите са, че схемата ще подпомогне проекти за 500 млн. евро в следващия тригодишен период. Портфейлни гаранции, покриващи до 80% от риска по кредити за енергийна ефективност и иновации, предстои да се появят на банковия пазар и по линия на програма на държавния Фонд на фондовете. Инструментът ще позволи отпускането на финансиране за бизнеса при преференциални условия за близо 700 млн. лв.

Договорът за строителството на язовир "Луда Яна" може да бъде прекратен. Причината е, че три години след като регионалното министерство подписа договор за 56.3 млн. лв. с ДДС с обединението между "Щрабаг" и "Станилов", са изпълнени едва 30% от дейностите. Това стана ясно от отговора на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на въпрос на депутати от БСП. Язовирът трябваше да бъде готов през март 2019 г., но към ноември строежът все още е твърде далеч от завършване. Основната вина според Аврамова е на строителните фирми.

Бизнес

Alibaba оцени листването си на Хонконгската фондова борса на 22.5 долара на акция, което означава, че очаква да набере около 12.9 млрд. долара. По този начин интернет гигантът, основан от Джак Ма, ще направи най-голямата продажба на акции през тази година, която обаче може да бъде надмината от Saudi Aramco през декември.
Източник: Reuters

"Идеал стандарт - Видима", приключи основната част от тригодишната си инвестиционна програма, която обяви през 2017 г. До момента в модернизация на производството са вложени над 62 млн. лв., като допълнителни средства се предвиждат за някои по-малки проекти. След като преди две години севлиевският производител на санитарна керамика и арматура, който е част от групата Ideal Standard International, обнови фабриката си за керамика, сега завършва и инвестицията в завода за арматура, която е на стойност 22 млн. лв. Целта на програмата е да се увеличи производството и да се повиши ефективността.

Нови съоръжения за производство на топлинна енергия ще изгради EVN в "Топлофикация Пловдив". Инвестицията е на стойност 23 млн. лв. и предвижда 100 мегавата топлинни мощности - 5 водогрейни котела на природен газ, както и построяването на 5 сгради за всеки от тях. Финансирането е със средства на EVN чрез реинвестиция на печалбата. В момента компанията снабдява с парно 33 000 домакинства в Пловдив.

Сделки и проекти

"БДЖ - Пътнически превози" обяви серия от поръчки за още 77 млн. лв. в опит да обнови остарелите си влакове. Това стана, след като в края на октомври държавната компания откри процедура за купуване на 40 нови пътнически вагона за същата сума. Сега дружеството планира да купи, наеме или ремонтира общо 28 електрически локомотива.

Българската фармацевтична компания "Софарма" е увеличила дела си в дистрибутора на лекарства в Молдова "РАП фарма интернешънъл". През 2017 г. "Софарма" придоби 51% от капитала на компанията, а на 13 ноември тази година е изкупила още 29% и в момента делът й достига 80% от акциите на молдовското дружество. От "Софарма" съобщиха, че инвестициите са на обща стойност 7.18 млн. лв. след последната сделка.

Руското правителство увеличава влиянието си върху най-голямата технологична група в страната - Yandex. Това гарантира, че тя няма да попадне под чужд контрол. За целта ще бъде създадена "фондация в обществен интерес", която ще има правото да блокира транзакции, както и временно да стопира решения на мениджмънта на Yandex, ако сметне, че те са против националния интерес. На новосъздадената организация ще бъде прехвърлена златната акция на държавната Sberbank в Yandex.

След тв дебат с лидера на лейбъристите Джереми Корбин британският премиер Борис Джонсън заяви, че само той може да изведе бързо Великобритания от ЕС
Източник: Reuters
714.5 млн. евро са преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България за първите девет месеца на 2019 г., или 1.2 % от БВП

Управляващите номинираха главния прокурор Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK