Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Севернокорейските медии разпространиха снимки на лидера Ким Чен-ун на бял кон в свещената планина Пекту. Според анализатори това може да е знак, че той скоро ще направи важно съобщение

Какво се случи през седмицата

Деница Сачева стана министър на труда и социалната политика на мястото на Бисер Петков; Германия изгони двама руски дипломати заради убийство в Берлин; Standard&Poor's повиши кредитния рейтинг на България

1905 прочитания

Севернокорейските медии разпространиха снимки на лидера Ким Чен-ун на бял кон в свещената планина Пекту. Според анализатори това може да е знак, че той скоро ще направи важно съобщение

© Reuters


1 млрд. лв. е бюджетният излишък месец преди края на годината, показват предварителните данни на Министерството на финансите. Салдото за 2019 г. е планирано на минус от почти 2.5 млрд. лв.

Досегашният зам.-министър на образованието Деница Сачева стана министър на труда и социалната политика на мястото на Бисер Петков, чиято оставка бе поискана от премиера миналия петък заради "натрупани във времето основания". При гласуването в парламента Сачева бе подкрепена от едва 114 души, 106 бяха "против" и трима - въздържали се, като освен опозицията от БСП и ДПС срещу нея гласуваха и депутатите от "Атака".

Новоизбраният главен прокурор Иван Гешев не успя да отговори на въпроси на евродепутати, зададени по време на изслушването в Европейския парламент за създаване на обща стратегия на ЕС за борба с корупцията и организираната престъпност, в което участваше и новият европейски прокурор Лаура Кьовеши. Рамона Стругариу (от групата "Обнови Европа", бившите либерали, третата по големина политическа сила в ЕП) попита Гешев за хода на разследванията за "Апартаментгейт", както и за публикациите, че евродепутатът Емил Радев се е опитвал да посредничи за освобождаването на задържания у нас либийски танкер "Бадр". Клеър Дейли (от Eвpoпeйcĸa oбeдинeнa лeвицa), която преди месец бе единственият евродепутат, изказал се срещу отпадането на мониторинга над България, пък припомни, че страната пaдa в индeĸca зa ĸopyпция. "Πpиcъcтвиeтo нa г-н Гeшeв пpeдизвиĸвa cepиoзни пpитecнeния cpeд нac, вĸлючитeлнo и във вpъзĸa cъc cĸaндaлa "Aпapтaмeнтгeйт", иcĸaмe дa гo чyeм и зa гpyпaтa "Heдoceгaeмитe". Авторитетът на заседанието се подрива, ако не чуем отговорите на тези въпроси", заяви Дейли.
Източник: Прокуратура на РБ

Националната здравноосигурителна каса пусна нова система, в която всеки - срещу ЕГН и малко име, може да направи помесечна справка какви здравни услуги, платени от касата, са записани на негово име за последните пет години. Целта е контрол върху парите на касата, но доколкото в системата може да се влиза многократно, всеки, който знае нечие ЕГН, може да се осведоми за здравния му статус за пет години назад - амбулаторни прегледи, болничен прием, посещения при зъболекар, лекарства, платени от НЗОК, което означава, че е хронично болен и др.

Свят

Войната на данъци и мита между САЩ и Франция се задълбочава. Вашингтон предлага мита върху френски стоки за 2.4 млрд. долара в отговор на налагането от Франция на данък върху дигиталните приходи на американски тех гиганти като Google, Apple, Facebook и Amazon. Планът включва допълнителни мита до 100% върху определени френски продукти, сред които шампанско, сирена, чанти и козметика. ЕС ще действа единно против заплахите за мита върху френски стоки и смята да приложи ответни мерки, ако се стигне до изпълнението им.

Германия изгони двама руски дипломати заради убийство в Берлин. Двамата служители на руското посолство в Берлин са обявени за пресона нон грата заради поръчковото убийство на грузинец през август. Русия обеща отговор на този "неприятелски и неоснователен" акт. От самото начало за убийството беше заподозряна Русия, която отрича да е замесена. Според сп. Spiegel германските власти смятат за "сериозни" доказателствата за участие на руската държава.

Премиерът на Малта обяви, че ще се оттегли в началото на 2020 г. под натиска на протести след поредните разкрития за убийството през 2017 г. на разследващата журналистка Дафне Галиция
Източник: Reuters

Турската икономика се върна към растеж. Брутният вътрешен продукт е нараснал с 0.9% на годишна база през третото тримесечие. Така икономиката прекъсва три поредни периода на свиване след валутната криза миналата година. Инфлацията през октомври спада до едноцифрени стойности, а заемите растат благодарение на намаляването на лихвите от централната банка.

Икономика

Рейтинговата агенция Standard&Poor's повиши кредитния рейтинг на България с една степен до BBB/A-2 с положителна перспектива. Така оценката на страната се връща на нива отпреди фалита на КТБ. От S&P отбелязват, че напредъкът по присъединяването към ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната) е стабилен и страната е изпълнила ангажиментите, които пое като предварително условие. Анализаторите посочват още, че българската икономика расте устойчиво и без да натрупва нови дисбаланси въпреки слабата външна среда.

Парламентът прие бюджета на Държавното обществено осигуряване в сряда. Според текстовете земеделските стопани и тютюнопроизводителите ще се осигуряват на 420 лв. догодина, а минималната пенсия става 250 лв. от 1 юли, макар че първоначално заложеният размер по швейцарското правило за определянето на пенсиите беше 234 лв. Минималният осигурителен доход пък се увеличава от 1 януари успоредно с минималната работна заплата - от сегашните 560 лв. до 610 лв. Таванът на осигурителния доход остава 3000 лв.

Здравното министерство ще купи медицински хеликоптер за 20 млн. лв. с пари от европейската програма "Региони в растеж". Още не е ясно как ще се обезпечи издръжката и професионалното обслужване на машината и дали тя ще може да се използва за спасителни акции в планините, където необходимостта е значителна. Хеликоптерът обаче е важен, тъй като от юли тази година България не разполага с нито един. Последният хеликоптер-линейка бе собственост на частната "Хели ер", която го продаде това лято в Грузия.

Бизнес

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер ще разгледа начина, по който технологични гиганти, сред които Google и Facebook, събират и използват огромния набор от потребителски данни, с които разполагат, съобщава Financial Times. Вестагер за пореден път изследва практиките на подобни компании, като настоящият проблем е как да се контролира влиянието им върху конкуренцията на пазара.
Източник: Reuters

Земеделски производители кандидатстват с несъществуващи зеленчуци и плодове за субсидии. На близо 10% от терените не е имало въобще реколта или тя е била различна от декларираната с цел получаване на по-високо финансиране. Това са резултатите от проверките на място тази година. Годишно България отделя около 75 млн. лв. за допълнително подпомагане на плодове и зеленчуци извън директните субсидии на площ за тези сектори, които идват по линия на ЕС. Разминаванията са особено големи при отглеждани на полето зеленчуци като домати и краставици - повече от 25%.

Fitch понижи перспективата по рейтинга на ББР от положителна на стабилна. Причината е постепенната промяна на структурата на пасива на банката, която залага все повече на финансиране на едро, което не е предоставено или гарантирано от българската държава. Ако банката продължи експанзията си при корпоративните заеми, рейтингът може да бъде свален с една степен от сегашния BBB.

Сделки и проекти

Корейската Hyundai Electric & Energy Systems Co. планира да се оттегли от България.
Компанията е част от групата Hyundai Heavy Industries и е собственик на софийския завод за трансформатори "Хюндай хеви индъстрис ко. България" и ще продаде всичките си акции (над 99%) в българското предприятие за сумата от 24.5 млн. долара на неназован купувач. Сделката се очаква да приключи в края на годината.

"Витоша венчър" получи 35.6 млн. лв. от Фонда на фондовете за инвестиции в стартъпи. Фондът трябва да започне инвестиционната си дейност до 4 месеца. По време на кандидатстването за ресурса от страна на Фонда на фондовете "Витоша венчър" е представила план за инвестиция в 14 компании, с които има вече подготвени сделки за финансиране между 15 хил. и 1 млн. евро.

"Телелинк бизнес сървисис груп" ще дебютира на Българската фондова борса през януари. Комисията за финансов надзор (КФН) е одобрила проспекта за листване на IT компанията, става ясно от сайта на регулатора. Дружеството заяви желанието си да листне "до 30% от съществуващите акции" на българската борса още през юли. "Телелинк" предлага решения по отношение на IT инфраструктура, информационна защита, дигитална трансформация, големи данни и други.

"Лидл България" финансира 22 проекта на граждански организации със 155 хил. лв. Подкрепата идва от инициативата "Ти и Lidl за по-добър живот", като в това издание е имало 214 предложения от 92 населени места в страната. Всеки от финалистите ще получи до 10 000 лв., за да осъществи идеята си. Отличените проекти са в сферите на образованието, околната среда, активния начин на живот, култура и историческо наследство.
1 млрд. лв. е бюджетният излишък месец преди края на годината, показват предварителните данни на Министерството на финансите. Салдото за 2019 г. е планирано на минус от почти 2.5 млрд. лв.

Досегашният зам.-министър на образованието Деница Сачева стана министър на труда и социалната политика на мястото на Бисер Петков, чиято оставка бе поискана от премиера миналия петък заради "натрупани във времето основания". При гласуването в парламента Сачева бе подкрепена от едва 114 души, 106 бяха "против" и трима - въздържали се, като освен опозицията от БСП и ДПС срещу нея гласуваха и депутатите от "Атака".

Новоизбраният главен прокурор Иван Гешев не успя да отговори на въпроси на евродепутати, зададени по време на изслушването в Европейския парламент за създаване на обща стратегия на ЕС за борба с корупцията и организираната престъпност, в което участваше и новият европейски прокурор Лаура Кьовеши. Рамона Стругариу (от групата "Обнови Европа", бившите либерали, третата по големина политическа сила в ЕП) попита Гешев за хода на разследванията за "Апартаментгейт", както и за публикациите, че евродепутатът Емил Радев се е опитвал да посредничи за освобождаването на задържания у нас либийски танкер "Бадр". Клеър Дейли (от Eвpoпeйcĸa oбeдинeнa лeвицa), която преди месец бе единственият евродепутат, изказал се срещу отпадането на мониторинга над България, пък припомни, че страната пaдa в индeĸca зa ĸopyпция. "Πpиcъcтвиeтo нa г-н Гeшeв пpeдизвиĸвa cepиoзни пpитecнeния cpeд нac, вĸлючитeлнo и във вpъзĸa cъc cĸaндaлa "Aпapтaмeнтгeйт", иcĸaмe дa гo чyeм и зa гpyпaтa "Heдoceгaeмитe". Авторитетът на заседанието се подрива, ако не чуем отговорите на тези въпроси", заяви Дейли.
Източник: Прокуратура на РБ

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK