Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Кой е виновен за водната криза в Перник, от какво боледува педиатрията, ще има ли нови трудови книжки и още

2032 прочитания

© Георги Кожухаров


1. Пресъхването на язовир "Студена" заплаши Перник с пълно безводие до края на годината и разкри огромните пропуски при управлението на водите в България

Въпреки водния режим близо един милиард литра вода, или обемът на 133 олимпийски басейна, са изчезнали от язовир "Студена" през изминалия ноември. Въпросното количество не е стигнало до Перник, не е подавано към промишлените предприятия в района и не е изпуснато в река "Струма", но въпреки това липсва. Тази мистерия се вижда от графиците за ползване на водите от язовир "Студена", които министърът на околната среда Нено Димов е издал, но обяснението й е трудно или най-малкото никой не иска да го даде.

От документите става ясно, че в началото на ноември наличният полезен обем в язовира е бил 4 млн. куб.м (от възможни 25 млн.), а на 2 декември нивото вече е 2 млн. куб.м. Драстичното понижение е факт въпреки въведения на 18 ноември воден режим и спряното захранване на промишлеността и - което е по-важното в случая - надхвърля значително определеното за ползване количество от 1-1.2 млн. куб.м. Ако същият темп на понижаване на водата продължи и през декември, е много вероятно точно по време на коледните празници Перник да остане съвсем без вода. И очевидно властта не е подготвена за такъв сценарий. Вижте още тук.

2. От какво боледува педиатрията? За лечението на 1.2 млн. деца в България се отделят само 11% от бюджета на здравната каса

Около смъртта от неизлечимо заболяване на тригодишно дете в София за пореден път се заговори за тежкото състояние на педиатричната помощ, за героизмите на лекарите да работят без пари и за отговорността на различните институциите. Премиерът Бойко Борисов директно издаде присъда, че лекарите са виновни, отстрани временно директорите на трите болници, в които е било преглеждано и лекувано детето, и отпуши поредната вълна на противопоставяне между пациенти и лекари и на безнаказано насилие срещу лекари.

Това събуди тиха, но масова вълна на възмущение не само сред педиатрите, но и сред всички лекари. Обяснението за нея е просто - проблемите в педиатрията и здравеопазването като цяло не са толкова заради парите, а още по-малко заради лекарите. Истинската причина е начинът, по който са организирани процесите в цялата система. Иначе казано, проблемът не са лекарите, а правителството и липсата на реформи в целия сектор. Още по темата четете тук.

3. Министерството на труда предлага подмяна на сегашните трудови книжки с нови, без да може да обясни защо не ги цифровизира

Новите трудови книжки ще са по-големи и червени и, да, всички ще трябва да си ги сменят, ако правителството реши, че поддържа идеята. Целият този процес ще струва над 43 млн. лв. на компаниите и работещите, но по-важното е, че е напълно безсмислен.

Електронното управление е постоянен приоритет на българското правителство, а цифровите решения в услуга на гражданите и подобряването на бизнес средата са европейски приоритети. С това започва пътната карта към актуализираната стратегия за електронното управление на България в периода 2019 - 2023, приета от правителството на 11 септември т.г. Две седмици по-късно Министерството на труда и социалната политика публикува за обществено обсъждане проект за пълна поетапна подмяна през следващите пет години на сегашните хартиени трудови книжки с нови – по-големи и с червени корици вместо сегашното синьо. Основният аргумент за тази промяна е, че в новите книжки ще се вписват далеч по-четливо данните за трудовото правоотношение на работниците, защото ще са по-големи и ще има повече място. И всичко това било в интерес на бизнеса и работещите, пише в мотивите. Никъде в цялата документация дори не се намеква за възможната алтернатива - цялата информация за трудовите и осигурителните отношения на работещите хора в България, с която разполагат едновременно поне две институции (НОИ и НАП), да се обособи в електронно досие. Подробности четете тук.

4. Срещу над 15 млн. евро пловдивската "Галакси инвестмънт груп" стана собственик на най-големия парцел за строителство в рамките на София

Дали мащабен проект за жилища, офиси и магазини върху 200 дка може да промени из основи цял район в София? Отговор на тази урбанистична загадка ще има чак след години, когато (и ако) амбициозният проект на "Галакси инвестмънт груп" бъде реализиран. Тя чертае планове с размах, след като в края на ноември купи парцела от 193 дка на бившия "Балканкар 6-и септември" между кварталите "Красно село" и "Овча купел". Цената не е обявена, а сделката се реализира чрез покупката на "НМ 151", българското дружество на литовската Akropolis Group, в чиито активи е той.

"Галакси инвестмънт груп" е компания на създателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров. Краен собственик на продавача Akropolis Group, най-голямата група за развитие, отдаване под наем и за управление на търговски площи в балтийските страни, е Нериус Нумавичиус, определян в медиите като най-богатия литовец, по-известен като собственик на търговската верига "Т-маркет". Групата му купува имота преди 14 години, плановете му за търговски център са замразени с началото на кризата и така и не се отмразяват. Историята ще откриете в този текст.

5. За мобилните кухни, уличната храна и къде да я опитаме този месец

За да се потопим по-надълбоко в нашумялата напоследък у нас култура на уличната храна, ще се върнем малко по-назад във времето от очакваното – в края на XIX век. Тогава Чарлс Гууднайт, известен тексаски скотовъд, решава да превърне стар фургон на американската армия в кухня и създава революция в познатите дотогава начини на предлагане на храна в полеви условия. В съвременния свят вариациите на фууд тръковете прескачат от музикалните камиончета за сладолед, които познаваме от филмите, до добре познатите ни каравани за ход-дог, скара и бира, които обслужват потоците от туристи по българските курорти още от 90-те насам.

Но през 2015 г. бързото хранене у нас най-накрая претърпя дълго чаканата от толкова много кулинари авантюристи трансформация. Дълго чакана, защото гурмето в street food културата отдавна се развива в чужбина, но тук все още прохожда. Четете в този текст.

1. Пресъхването на язовир "Студена" заплаши Перник с пълно безводие до края на годината и разкри огромните пропуски при управлението на водите в България

Въпреки водния режим близо един милиард литра вода, или обемът на 133 олимпийски басейна, са изчезнали от язовир "Студена" през изминалия ноември. Въпросното количество не е стигнало до Перник, не е подавано към промишлените предприятия в района и не е изпуснато в река "Струма", но въпреки това липсва. Тази мистерия се вижда от графиците за ползване на водите от язовир "Студена", които министърът на околната среда Нено Димов е издал, но обяснението й е трудно или най-малкото никой не иска да го даде.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня