Какво се случи през седмицата

Хиляди чехи отново протестираха срещу премиера Бабиш заради потенциална измама с европейски субсидии и конфликт на интереси според доклад на ЕК

Какво се случи през седмицата

Президентът започна консултации за промени в конституцията; Пакетът "Макрон" в транспорта минава; Американският Сенат одобри санкции срещу компании, изграждащи "Северен поток 2"

3419 прочитания

Хиляди чехи отново протестираха срещу премиера Бабиш заради потенциална измама с европейски субсидии и конфликт на интереси според доклад на ЕК

© Reuters


Президентът започна консултации за промени в конституцията

Президентът Румен Радев започна дебата за промени в конституцията, който обеща, след като подписа указа за назначението на Иван Гешев за главен прокурор. Във вторник Радев покани правния си съвет и представители на академичната общност, като обсъждането беше закрито за медиите. Водещата тема по време на разговора е била предложението на управляващите за избор на независим прокурор, който да може да разследва главния прокурор. Във встъпителната си реч, разпространена от пресслужбата на президента, Радев казва, че иска да чуе мнението на академичната общност по предложения от Министерския съвет законопроект, доколко той е целесъобразен, ефективен, дали има противоречия с конституцията и дали предложеният от правителството модел ще работи рационално. Освен това Радев призовава и за включване в дебата на правата на гражданите и засилването на контрола им върху управлението чрез конституцията. Това според него би могло да се реализира чрез въвеждането на индивидуална конституционна жалба в конституцията.

Ден след началото на консултациите при държавния глава бившият главен прокурор Сотир Цацаров определи започналия дебат като "първото предизвикателство" пред наследника му Иван Гешев. "Първото предизвикателство пред вас са започналите вече дебати и консултации за т.нар. конституционен модел на българската прокуратура. Силно се надявам, че те нямат за цел евтин и безполезен политически и предизборен шум, а са за доброто на институцията и така на всички български граждани", заяви Цацаров по време на официалната церемония по встъпването в длъжност на новия главен прокурор Иван Гешев в сряда. Ден преди това в Държавен вестник беше обнародван указът на президента, с който Цацаров беше освободен предсрочно от поста главен прокурор, след като беше избран от парламента за председател на КПКОНПИ. Новият главен прокурор пък каза, че "не вижда дискусия за конституционна реформа, а "политически заявки в най-общ план". "За мен не е ясно каква е темата на дебата, когато стане ясна, ще кажа моето лично мнение", допълни Гешев.

На заседанието си в сряда правителството реши да поиска от Конституционния съд тълкуване на чл. 126, ал.2 от конституцията, според който главният прокурор осъществява надзора за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, и дали този текст включва случаите, когато прокурор извършва проверки, разследване и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор.

Пакетът "Макрон" в транспорта минава

Европейската комисия ще направи оценка на въздействието на предвидените промени в транспортния пакет "Мобилност", популярен в България като пакета "Макрон", стана ясно от думите на говорител на ЕК в сряда. Той обаче не уточни дали тази мярка ще спре влизането в сила на новото законодателство, което ощетява най-вече българските и други източноевропейски превозвачи. След дълга битка срещу новите правила за международните товарни пътни превози стана ясно, че те все пак ще бъдат одобрени до края на седмицата, като въпреки съпротивата на България и други страни в тях са залегнали и изискванията за връщане на камионите в страните на регистрацията им на всеки осем седмици. Това изискване е особено тежко и скъпо за българските фирми, тъй като това рязко ще ограничи времето, в което могат да извършват превози във Франция или Германия, тъй като пътят до България (отиване и връщане) може да бъде десет дни.

Министерството на отбрана отвори в сряда четирите технически оферти за доставка на 150 "натовски" бронирани бойни машини в най-голямата държавна поръчка за нуждите на Сухопътни войски на стойност до 1.46 млрд. лв. без ДДС. Според военния министър Красимир Каракачанов редовни предложения са дошли само от две компании - мултинационалната General Dynamics European Land Systems (GDELS) и финландската Patria. Освен тях за участие в наддаването бяха поканени френската Nexter и германската ARTEC. Представителите на Франция и Германия, които също бяха поканени да участват в надпреварата, най-вероятно ще отпаднат, защото вместо валидни оферти са направили предложения за пряко договаряне - съответно за договор на правителствено ниво с Париж или през международната организация за съвместни отбранителни проекти OCCAR, която може да доставя немските бойни машини Boxer.

С постановление на Министерския съвет беше приета тарифата за тол-таксите за тежкотоварни автомобили и автобуси, като те остават в същия размер като предложеното от държавата за обществено обсъждане преди месец. Самата тол-система трябва да заработи до 1 март 2020 г., като по думите на регионалния министър Петя Аврамова процесът върви по план. Въвеждането й вече бе отложено, тъй като трябваше да се случи през август 2019 г. Цените на винетките за леки автомобили остават същите, както и през тази година.

България ще плати 24.5 млн. лв. на строителя на Дунав мост 2 - испанската FCC Construccion, след като той осъди страната в Международния арбитражен съд в Париж. Парите бяха отпуснати на министерството на транспорта на днешното заседание на Министерския съвет. Още 208 млн. лв. бяха дадени на Национална компания "Железопътна инфраструктура", като така НКЖИ ще погаси задълженията си по възмездната финансова помощ за приключване на проектите по оперативна програма "Транспорт 2007-2013 г." Капиталът на холдинг БДЖ пък ще бъде увеличен.

Вместо да си тръгнат с по-високи заплати, групата протестиращи сестри пред сградата на Министерския съвет предизвикаха масови проверки на МВР в болниците за фалшификация на документация и болнични листове. Това стана след среща на премиера Бойко Борисов със сестрите. По време на разговора с Борисов те обвиниха лекарите, че забогатяват незаконно, и поискаха повече контрол. Премиерът повика вътрешния министър, за да подадат сигнали. В крайна сметка стана ясно, че ще има схема за справедливо разпределение на парите от здравната каса за заплати в Националния рамков договор между здравната каса и лекарския съюз, който ще се сключи скоро, и сестрите прекратиха протеста.

Свят

След като спечели изборите със солидно мнозинство, британският премиер Борис Джонсън изглежда сигурен, че ще изпълни двете си обещания – да изкара Обединеното кралство от ЕС до 31 януари и да не удължава преходния период след декември 2020 г. Това изправя страната пред нова криза в края на следващата година, ако не бъде договорена търговска сделка с Брюксел.

Турция може да затвори за американци военновъздушната база "Инджирлик". Заплахите на турския президент Реджеп Ердоган за спиране на достъпа до базата, в която са разположени американски ядрени бойни глави, е в отговор на подготвяни санкции от страна на САЩ, както и на резолюцията на американския Сенат, признаваща за геноцид масовите убийства на арменци преди столетие. Турският президент коментира също така, че Турция е готова да осигури всякаква военна подкрепа за Триполи, след като Анкара и международно признатото правителство в Либия подписаха сделка в сферата на сигурността.

Американският Сенат одобри санкции срещу компании, изграждащи "Северен поток 2". Следващата стъпка е американският държавен секретар да публикува до 60 дни доклад за плавателните съдове, които са свързани с полагането на тръби за "Северен поток 2" (който трябва да пренася руски газ за Германия) и "Турски поток", който минава през България. Ако дадена компания присъства в доклада, тя ще бъде включена в "черния списък" на Вашингтон.

3%

на годишна база е инфлацията през ноември спрямо 2.4% през октомври, показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Икономика

Хората, които предлагат под наем имотите си чрез платформите за споделени услуги, ще дължат патентен данък, решиха депутатите при второ четене на промените в Данъчно-осигурителния кодекс. Те ще трябва да регистрират обектите си по Закона за туризма, а размерът на дължимия патент е от 25 до 250 лв. на стая според местонахождението на обекта, като точната сума се определя всяка година от всяка община. Промяната засяга около 14 хил. обекта в страната, които са регистрирани в платформата AirBNB, както и тези, които използват посредническите услуги на Booking и други подобни онлайн платформи, за да отдават имотите си под наем.

От догодина в повечето градове водата ще поскъпне, но увеличенията не са огромни - желанията на ВиК дружествата са за ръст между 0.1% и 9.3%. В София е поискано увеличение от 6.6%, а най-малка промяна ще има в Пловдив - 0.1%. Окончателните изменения ще бъдат гласувани от регулатора на 23 декември.

Бизнесът заделя с 10% повече средства за персонал през третото тримесечие на годината спрямо същия период на 2018 г., показват данни на Евростат. Темпът леко се забавя - през второто тримесечие растежът на годишна база беше 11%. Въпреки това остава в пъти над средния за ЕС и еврозоната - съответно 3.1% и 2.6%. Средствата, които българският бизнес заделя за осигуровки и данъци, се повишават малко по-бързо - с 11.2% на годишна база, докато разходите за заплати са с 9.7% над нивото година по-рано. Това поставя България на второ място в ЕС след Румъния, където разходите скачат с 13.2%.

Бизнес

Нито една сделка не се състоя на втория организиран търг за свободна продажба на природен газ на 16 декември. Може би това е и причината от дъщерното на "Булгартрансгаз" дружество "Газов хъб Балкан", което оперира платформата за търговия, да не изпратят съобщение за постигнатите резултати. За липсата на какъвто и да било интерес към газовата борса свидетелства фактът, че за обявения на 23 декември трети търг са заложени същите количества, които останаха след първия търг.

Българско-американският стартъп Gtmhub е набрал 9 млн. долара в рунд, воден от американския фонд CRV. Продуктът на Gtmhub е насочен към измерването на развитието на една фирма чрез обективни показатели – т.нар. OKR система (Objectives and Key Results – цели и ключови резултати). Общата сума, набрана от Gtmhub досега, вече е 10.3 млн. долара. Освен CRV в компанията са инвестирали и българските фондове Eleven и LAUNCHub Ventures, който влиза и в този рунд на финансиране като коинвеститор.

Сделки и проекти

"БДЖ - Пътнически превози" подписа договор с френската "Алстом транспорт С.А" за ремонт и поддръжка на 46 мотриси Siemens. Това съобщиха от превозвача, като договорът е за близо 137 млн. лв., а работата трябва да се изпълни за срок 5 години. Това ще даде на мотрисите, които обезпечават обслужването на крайградските линии, още 10 години живот. Превозвачът на финалната права избираше между румънския клон на френския гигант Alstom и унгарското поделение на швейцарската Stadler.

Полската група AmRest ("АмРест") отвори нов ресторант Burger King в столичния мол "Парадайз център". Инвестицията идва след подписаното в началото на годината споразумение за мастър франчайз между AmRest и Burger King Europe за откриване на нови ресторанти в Полша, Чехия, Словакия, България и Румъния. Така заведенията на компанията, която държи франчайз правата за марките Burger King, KFC и Starbucks, в България стават 24 - 14 кафенета Starbucks, осем ресторанта KFC и два Burger King.

Акционерите на "Доверие обединен холдинг" гласуваха той да получи кредит в размер на 20 млн. евро от Международната инвестиционна банка със седалище в Будапеща. Средствата ще бъдат използвани, за да може групата да покрие част от кредитите си с по-висока лихва, с които купи мажоритарния пакет от акции на Moldindconbank – Кишинев, през тази година. Срокът на погасяване на заема, който ще бъде сключен, е седем години с две години гратисен период, а лихвата е тримесечен EURIBOR + 2.20%, като при този кредит се прилага нулева стойност за EURIBOR.

Fiat Chrysler и PSA обявиха, че сливането им вече е факт. Сделката ще създаде четвъртия по големина гигант в сектора след Volkswagen, Renault-Nissan и Tоyota с оценка близо 46 млрд. долара и комбинирани приходи 170 млрд. евро. Очакванията са сливането да бъде финализирано в следващите 12 до 15 месеца, след като сделката получи одобрението както на акционерите, така и на регулаторите.

Президентът започна консултации за промени в конституцията

Президентът Румен Радев започна дебата за промени в конституцията, който обеща, след като подписа указа за назначението на Иван Гешев за главен прокурор. Във вторник Радев покани правния си съвет и представители на академичната общност, като обсъждането беше закрито за медиите. Водещата тема по време на разговора е била предложението на управляващите за избор на независим прокурор, който да може да разследва главния прокурор. Във встъпителната си реч, разпространена от пресслужбата на президента, Радев казва, че иска да чуе мнението на академичната общност по предложения от Министерския съвет законопроект, доколко той е целесъобразен, ефективен, дали има противоречия с конституцията и дали предложеният от правителството модел ще работи рационално. Освен това Радев призовава и за включване в дебата на правата на гражданите и засилването на контрола им върху управлението чрез конституцията. Това според него би могло да се реализира чрез въвеждането на индивидуална конституционна жалба в конституцията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО