Какво се случи през седмицата

Транспортни фирми обявиха безсрочен протест срещу тол-системата; МВФ ще затвори представителството си в Атина; Държавата пуска ДЦК за 200 млн. лв. с почти нулева лихва на 13 януари

Премиерът Бойко Борисов и посланикът на САЩ Херо Мустафа откриха съвместно първата сесия на Стратегическия диалог България - САЩ като продължение на темите, обсъждани при срещата на Борисов с американския президент Доналд Тръмп през ноември
Премиерът Бойко Борисов и посланикът на САЩ Херо Мустафа откриха съвместно първата сесия на Стратегическия диалог България - САЩ като продължение на темите, обсъждани при срещата на Борисов с американския президент Доналд Тръмп през ноември    ©  Юлия Лазарова
Премиерът Бойко Борисов и посланикът на САЩ Херо Мустафа откриха съвместно първата сесия на Стратегическия диалог България - САЩ като продължение на темите, обсъждани при срещата на Борисов с американския президент Доналд Тръмп през ноември
Премиерът Бойко Борисов и посланикът на САЩ Херо Мустафа откриха съвместно първата сесия на Стратегическия диалог България - САЩ като продължение на темите, обсъждани при срещата на Борисов с американския президент Доналд Тръмп през ноември    ©  Юлия Лазарова
1.14 млрд. лв. е касовият дефицит в българския бюджет към края на 2019 г., показват предварителните данни на Министерството на финансите.

До 15 януари, когато свършва коледната ваканция на парламента, БСП ще бъде готова с мотивите на вот на недоверие към правителството за провал на политиката в областта на околната среща - кризата с водата, незаконния внос на отпадъци от други страни и чистотата на въздуха. Самото искане ще бъде внесено на 20 януари, като преди това левицата ще проведе консултации с останалите парламентарни партии без ГЕРБ, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в понеделник. Същия ден главният прокурор Иван Гешев отказа уговорената среща с Нинова с обяснението, че тя е обявила пресконференция след това.

Транспортни фирми обявиха безсрочен протест, считано от 13 януари, срещу обхвата и цените на тол-системата, която се очаква да стартира от март т.г. Превозвачите заплашиха, че ще спрат превозите на товари и пътници до решаване на проблемите, включително липсата на мерки срещу нелегалните превози, както и техните искания за оставка на регионалния министър Петя Аврамова.

Прокуратурата разследва 23 случая на злоупотреби във връзка с т.нар. къщи за гости, като главният прокурор Иван Гешев е разпоредил на апелативните прокуратури вземането им на специален надзор. През април м.г. след мащабен скандал стартираха проверки за общо 746 къщи за гости, финансирани със средства на ЕС. По всички останали случаи проверките продължават, съобщават от прокуратурата.

Свят

Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел и външните министри на Великобритания, Франция, Германия и Италия разкритикуваха плановете на Турция да изпрати военни експерти и инструктори в Либия, защото външната намеса само ще увеличи нестабилността. Те призоваха за примирие между двете враждуващи либийски фракции. В сряда след разговори президентите на Турция и Русия – Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, също се разбраха да призоват за спиране на огъня и мирни преговори под егидата на ООН.

Ще бъде "невъзможно" за Великобритания и ЕС да постигнат цялостна търговска сделка до края на 2020 г., заяви новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Британският премиер Борис Джонсън твърди, че сключването на споразумение може да стане до декември тази година, и настоява, че преходният период, през който ще текат преговорите, няма да бъде удължаван. След Brexit на 31 януари Обединеното кралство влиза в 11-месечен преходен период, който ще приключи на 31 декември 2020 г.

Международният валутен фонд, който финансира спасителните програми на Гърция заедно със страните от еврозоната, ще затвори представителството си в Атина. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис коментира, че това ще доведе до нова глава на "положително сътрудничество", тъй като отношенията невинаги са били гладки. Страната излезе от последната от трите си спасителни програми през август 2018 г.

Икономика

Държавата пуска ДЦК за 200 млн. лв. с почти нулева лихва на 13 януари. Емисията е петгодишна, а купонът е рекордно нисък – 0.01%, става ясно от обявлението на БНБ. Вероятно целта на емисията е частично да покрие падежиращите ДЦК през януари. В средата на месеца предстои погасяване на емисия от 165 млн. евро ДЦК емитирани, през 2013 г., а следващият е 400 млн. лв. в началото на февруари. При липсата на активен вторичен пазар на българския дълг е трудно да се прогнозира каква ще бъде постигнатата доходност, но не е изключено тя да бъде отрицателна.

Фондът за гарантиране на влоговете в банките върна последните 500 млн. лв. на Министерството на финансите. Така заемът, който институцията получи от бюджета преди пет години, за да изплати гарантираните депозити в КТБ, е окончателно погасен. Фондът обаче продължава да е на минус, тъй като е длъжник по два заема за по 300 млн. евро от ЕБВР и Международната банка за възстановяване и развитие. Наличните му средства пък са малко над 700 млн. лв. По закон срокът за изплащането на гарантираните влогове в КТБ е петгодишен, което означава, че от 4 декември 2019 г. ФГВБ вече няма ангажимент да изплаща повече средства.

Започват преговори между социалните партньори за пакет от реформи. Работодателски и синдикални организации са постигнали съгласие за 40 мерки в сферата на бизнес средата, социалната защита, енергетиката, които ще обсъдят с правителството в следващите седмици. Сред предложенията са договаряне на минимални заплати според икономическия сектор и квалификацията от 2021 г., първите три дни от болничните отново да се плащат от НОИ, възстановяване на данък върху дохода на работещи с ниски приходи. Всички мерки обаче са в суров вид и предстои да се прецизират.

Бизнес

"Метрополитен" обяви търг за 220 млн. лв. за следващите три станции от третия метродиаметър. Обществената поръчка включва проектирането, строителството и оборудването на метростанциите. Всички те ще са разположени под бул. "Владимир Вазов" и ще свързват кварталите "Хаджи Димитър" и "Левски Г". Срокът за подаване на оферти е 26 март 2020 г. и очакванията са до края на годината да бъде избран изпълнител.

Фонд "Земеделие" планира да плати над 920 млн. лв. по земеделската програма през 2020 г. Директните плащания за фермерите ще се запазят в рамките на 1.5 млрд. лв., а други над 410 млн. лв. ще бъдат разпределени като държавни помощи и кредити, сочи бюджетът на институцията за 2020 г., който се очертава над 2.8 млрд. лв. Тази ще бъде последната година за настоящия програмен период, в която ще могат да се подават проекти по селската програма.

Сделки и проекти

"Осъм" подмени основни съоръжения с проект за над 4.1 млн. лв.
Ловешкият завод за леене на чугун е получил финансиране от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", като основната част от нея е използвана за купуване на нова индукционна пещ със значително по-голям капацитет и по-малки енергийни разходи от предишната.

"Райкомерс конструкшън" и "Иса 2000" поемат изпълнението на воден проект за 46.5 млн. лв. Обединението спечели втория голям търг на "ВиК Смолян" за интегриран воден проект по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), който е за общо 91 млн. лв. Настоящата обществена поръчка е с прогнозна стойност 46.5 млн. лв. без ДДС. Проектът е за изграждане и реконструкция на водопроводна и канализационна мрежа.

Българската ScaleFocus инвестира 45 млн. евро в развоен център в Северна Македония. Софтуерната компания планира петгодишна инвестиция за изграждането на офиса, който ще има капацитет за 300 служители и трябва да бъде запълнен до третата активна година. Развойният център вече работи и до края на тази година екипът в него трябва да достигне 90 души. Основната част от парите е за заплати на софтуерните инженери, но инвестицията включва също изграждането на офис, работно пространство, развойна дейност.

БДЖ ще купува мотриси за бързи влакове за 246.7 млн. лв. Това става ясно от обявена обществена поръчка за доставка и гаранционна поддръжка на до 16 нови електрически мотрисни влака. Те са предназначени за пътувания над 3 часа по основните железопътни линии в страната. Процедурата е част от общия план за подобряване на условията за превоз на пътници и стратегическо развитие на държавните железници.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

Мини, ако можеш

Мини, ако можеш