Топ 5 от "Капитал": Какво разбрахме от атаката на Гешев срещу президента, кой купи най-големия соларен парк в България

Как Ковачки покори "Мальовица", защо американската Yotpo оцени младата българска компания SMSBump на над 37 млн. долара, кои са изложбите на 2020 г.

Румен Радев, Иван Гешев
Румен Радев, Иван Гешев    ©  Капитал
Румен Радев, Иван Гешев
Румен Радев, Иван Гешев    ©  Капитал

1. Демонстративната наказателна акция на Иван Гешев срещу президента потвърждава диагнозата за безконтролния главен прокурор

Ако има нещо в събитията от последните дни, от което Румен Радев може да се чувства удовлетворен, то е в това, че те дадоха реално доказателство за сериозния проблем с модела на прокуратурата и пълната безконтролност на главния прокурор. Проблем, за който президентът е единственият висш политик, осмелил се да говори. "В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му. Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото й в съдебната система и връзките с други институции", беше знаковото послание на Радев при назначаването на Иван Гешев за главен прокурор преди два месеца.

Отговорът не закъсня. През последните няколко дни прокуратурата проведе демонстративна наказателна акция срещу президента с очевидно скалъпен повод и с политически мотиви, при това с цената на престъпление - подслушани от спецслужбите разговори на президента бяха разпространени от пресцентъра на прокуратурата. Това е едновременно незаконно и показателно за политиката на новия главен прокурор Иван Гешев. Още по темата четете тук.

2. Най-големият соларен парк в България става австрийски при оценка около 100 млн. евро

Най-голямата за последните осем години сделка в българския ВЕИ сектор е на седмици от приключване. Обект е най-големият соларен парк в страната - този в Караджалово, близо до Първомай. Продавач е регистрираният в Малта фонд ACF Renewable Energy, чийто краен собственик е от Саудитска Арабия. Купувач е новорегистрирано австрийско дружество Enery Development, в което собственост има сравнително голям играч от сектора на възобновяемата енергия - RP Global.

Оценката на продавания актив е висока - от порядъка на 100 млн. евро, казаха няколко източника на "Капитал". Подробностите ще откриете в този текст.

3. Българският туристически съюз даде ски комплекса "Мальовица" в Рила за 10 години на фирма, свързана с Христо Ковачки

Ако напоследък името на Христо Ковачки се свързва основно с горене на боклуци, то вече може да се брои, че донякъде е изчистил името си благодарение на свеж полъх планински въздух от Рила. Накратко: Българският туристически съюз даде ски център "Мальовица" и хотела там на фирма, свързана с бизнесмена, под наем за следващите десет години.

Отдаването под наем на комплекса, включващ 5 влека, 4 писти и 2 чайни - "Стената" и "Ръждавица", се е случило през ноември чрез търг, проведен за седем работни дни, за което първо съобщи "Свободна Европа". Предишният наемател на съоръженията е отстранен преждевременно. Историята можете да прочетете тук.

4. Основаната преди три години българска компания SMSBump е купена от американската Yotpo за над 37 млн. долара

Стотиците създадени стартъп компании в България получиха силен позитивен пример - двама техни колеги, финансирани от ангел и фонда за рискови инвестиции Eleven, успяват да продадат компанията си за десетки милиони на американско дружество. Новината накратко: Yotpo придоби софийската SMSBump, която разработва платформа за SMS маркетинг. Нейни основатели и мажоритарни собственици са Михаил Стойчев и Георги Петров.

Цената на сделката не е публично оповестена, но според източници на "Капитал" оценката е над 37 млн. долара, което я прави третата най-голяма софтуерна сделка за българска компания и най-голямото придобиване на стартъп, в който е инвестирал български фонд за рискови инвестиции.

5. Изложбите на 2020 - от Рафаело до Кристо плюс няколко нови музея за ценители

Докато 2019 г. премина под знака на серия изложби и събития, отбелязващи 500 години от смъртта на Леонардо, през 2020 г. големите музеи и галерии ще отбележат пет века от смъртта на Рафаело. Kulturforum и Gemäldegalerie в Берлин представят творчеството на италианския художник (1483 - 1520) в две големи експозиции.

След Рафаело на фокус в няколко световни музеи и галерии е творчеството на Винсент ван Гог. През май във френския град Арл, където Ван Гог прекарва една година от живота си (1888, в Жълтата къща), се открива голяма ретроспектива, която продължава до 22 октомври във фондацията "Ван Гог". Какво друго и къде - вижте тук.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО