Какво се случи през седмицата

Съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов е първият санкциониран от САЩ българин за корупция; Прокуратурата влезе в офиси на Ковачки заради италианския боклук; Собствениците на имоти, които се отдават под наем в платформи като AirBnB, ще трябва да получат одобрението на поне половината съседи

Британският премиер Борис Джонсън представи визията си за търговска сделка с ЕС - според него няма нужда Лондон да следва правилата на Брюксел, като целта е споразумение за свободна търговия от канадски тип
Британският премиер Борис Джонсън представи визията си за търговска сделка с ЕС - според него няма нужда Лондон да следва правилата на Брюксел, като целта е споразумение за свободна търговия от канадски тип    ©  Reuters
Британският премиер Борис Джонсън представи визията си за търговска сделка с ЕС - според него няма нужда Лондон да следва правилата на Брюксел, като целта е споразумение за свободна търговия от канадски тип
Британският премиер Борис Джонсън представи визията си за търговска сделка с ЕС - според него няма нужда Лондон да следва правилата на Брюксел, като целта е споразумение за свободна търговия от канадски тип    ©  Reuters

Съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов е първият санкциониран от САЩ българин за корупция. Това стана ясно от изявление на държавния секретар Майкъл Помпео, разпространено в сряда. "В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона, се казва в обръщението на Помпео. Името на съдия Андон Миталов стана публично известно през ноември, след като се разбра, че е позволил на обвиняемия за шпионаж лидер на движение "Русофили" да пътува за Русия. Малинов посети Москва, където беше награден от руския президент Владимир Путин с орден "Дружба".

1.675

млрд. лв. е печалбата на банките през 2019 г., с 3 млн. лв. под реализираното година по-рано, показаха данните на БНБ.

Прокуратурата претърси в сряда офиси на свързваното с бизнесмена Христо Ковачки дружество "Брикел" и на фирмата "Траш юнивърс" в Гълъбово заради контейнерите с италиански боклук, които бяха открити на пристанище Варна-запад без редовни документи. От прокуратурата посочиха, че акцията е в рамките на разследването за внос на 127 контейнера с отпадъци от Италия, извършен в нарушение на законовия ред, като са иззети документи. Официално в двете дружества Ковачки няма собственост, но се смята, че той стои зад офшорната фирма, която притежава "Брикел". "Траш юнивърс" пък е наемател на една от площадките на "Брикел", на която се съхраняват предназначени за изгаряне отпадъци.

Адвокат Стефан Мирчев беше избран за председател на Софийската адвокатска колегия в понеделник. Това стана след оспорван балотаж с другия претендент за поста Александър Машев и при рекордна избирателна активност, като в избора на ръководство на колегията са участвали близо 2200 адвокати от общо около 6000. За сравнение - на предишните избори през 2015 г. Са гласували под 1 500 души. Стефан Марчев е завършил право в Софийския университет. "Ще работя за въвеждането на пълна публичност и прозрачност в адвокатската колегия чрез въвеждането на електронна комуникация с колегите си.", каза той пред "Mediapool".

Свят

Европейската комисия планира да даде на страните членки повече правомощия за спиране на преговорите за членство в ЕС. Това е в резултат от решението, за което настоя Франция, да не се започнат преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Според плана неизпълнението или забавянето на необходимите реформи от страна на кандидатките може да доведе до замразяване или прекратяване на преговорите за членство. Също така затворени вече преговорни глави могат да бъдат отново отворени. Предвиждат се и допълнителни стимули за добре справящите се кандидатки, като например повече финансиране и инвестиции.

Сирийски артилерийски обстрел уби 8 турски войници в сирийската провинция Идлиб. Анкара заяви, че в отговор са убити 76 сирийски войници. Турция е казала на Русия, която подкрепя сирийския президент Башар ал Асад, да стои настрана в ескалиращия конфликт. Руското министерство на отбраната коментира, че турските войници са били обстрелвани, след като са се придвижвали в Идлиб, без да уведомят Москва.

Руската компания за самолетни части "Авиазапчаст" заведе дело, за да си върне заем от 9 млн. евро от крайнодясната партия на Марин льо Пен във Франция. Заемът е получен през 2014 г. и е бил даден от базираната в Москва Първа чешко-руска банка. През 2016 г. банката губи лиценза си и събирането на заема е прехвърлено първо на компанията "Конти", а после на "Авиазапчаст".

Икономика

Собствениците на имоти, които се отдават под наем краткосрочно в платформи като AirBnB и Booking, ще трябва да получат одобрението на поне половината съседи, за да извършват дейност. Това предвиждат поправки, приети в сряда на второ четене на заседание на икономическата комисия в парламента в закона за туризма. Глобите за нарушения са изключително високи - могат да достигнат до 15 хил. лв. за лицата, работещи без регистрация. Писменото одобрение от половината съседи може да извади от пазара доста от имотите (общо около 14 хил. в AirBnB в България), които работят с тези платформи. На заседанието обаче беше обявено, че тези правила ще са само временни и скоро ще започне работа по нови законови текстове - този път заради решение на Европейския съд в Люксембург, според което AirBnB не подлежи на лицензионните режими в Имотния сектор.

Новият 13.5-километров водопровод от с. Мало Бучино до Перник се строи без подробен устройствен план (ПУП), без разрешение за строеж, както и без да е ясно кой изпълнява задължителния по закон строителен надзор. Няма и публикуван договор с избрания изпълнител по думите на управляващите - държавната фирма "Монтажи", или какъвто и да е документ за разходите за строителство. До момента има публикувано само решение за процедурата в регистъра на Агенцията за обществени поръчки (АОП), но дори то не дава особено много информация. Огромната липса на прозрачност се оправдава със спешността на дейностите. Това безспорно е факт, но се създава притеснението, че ще се похарчат 27 млн. лв., без да е сигурно, че ще има вода за Перник.

България внася двойно повече ток, отколкото изнася. Това показват данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). За периода от началото на годината до 2 февруари страната ни е внесла 570 684 мВтч, което е със 108.21% повече в сравнение със същия период на м.г. От друга страна, износът на електроенергия спада с около 33.67% спрямо януари 2019 г. до 507 749 мВтч. Това показва, че заради високите борсови цени у нас на компаниите им излиза по-евтино да купуват електроенергия от чужбина. В същото време потреблението на ток в страната се понижава с над 4.5%, което може да се обясни със значително по-топлия януари.

Бизнес

Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка успяха да получат едва 2 млн. лв. за нейните 6% дял в "Булгартабак холдинг". За това говорят сделки на борсата, чрез които са продадени точно 443 497 акции, колкото притежава банката. Сделките са сключени между 4.5 и 4.9 лв. за акция, но голямата част минава по най-ниската цена в диапазона. До момента от КТБ не са обявили информация за сделката и кой е купувачът. Той би трябвало да стане известен най-късно следващата седмица.

Държавното дружество "Монтажи" е получило договори за ремонт и реконструкция на общо 182 язовира, за които през лятото на 2018 г. правителството отпусна 500 млн. лв. на собственика му - Държавната консолидационна компания (ДКК). В същото време персоналът на дружеството и регионалните му структури в момента е 186 души. Това става ясно от писмени отговори на министъра на икономиката Емил Караниколов на питания на депутати. Той не дава отговор на въпроса дали "Монтажи" използва подизпълнители или външни услуги.

Сделки и проекти

Производителят на алуминиеви изделия "Алкомет" подготвя нова инвестиция в завода си в Шумен. След като миналата година компанията приключи проект за над 60 млн. лв., сега планира да изгради и цех за механична обработка на профили. Засега от дружеството не дават подробности за размер на инвестицията и сроковете за изпълнение.

Руската група СВЕЛ е новият собственик на софийския завод за трансформатори "Хюндай хеви индъстрис ко. България". Това става ясно от съобщение на германската консултантска фирма CMS, която е съветвала продавача Hyundai Electric & Energy Systems Co. Сделката вече е финализирана, след като преди два месеца корейската група обяви, че ще продаде българското си предприятие за 24.5 млн. долара, за да подобри финансовата си структура.

Дружеството "Валирион" иска да купи "Пътна сигнализация - България". За планираната сделка трябва да се произнесе Комисията за защита на конкуренцията. "Пътна сигнализация - България" е собственик на редица компании, сред които и строителната АБ. Последната е с приходи над 31 млн. лв. за 2018 г., над 250 служители и също печели големи обществени поръчки за строителство. Купувачът - "Валирион", пък има далечни връзки с една от най-големите строителни фирми, "Хидрострой".

Компанията за мобилни разплащания Paysafe обяви, че ще развива служителите си в България и чрез ново финансиране по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2014 - 2020" в размер на почти 686 000 лв. От дружеството съобщиха, че безвъзмездната финансова помощ е почти 341 хил. лв., а компанията съфинансира останалите над 345 000 лв. за допълнително професионално развитие на базираните в София служители.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата