Какво се случи през седмицата

Главният прокурор e възложил на ДАНС пълна проверка на приватизацията; Европейският парламент одобри строги изисквания за преговорите с Великобритания; България пласира още 200 млн. лв. ДЦК при рекордно отрицателна доходност

Гласуване на италианския Сенат позволи изправянето на крайнодесния лидер Матео Салвини на съд по обвинение, че като вътрешен министър незаконно е блокирал мигранти на кораб в морето
Гласуване на италианския Сенат позволи изправянето на крайнодесния лидер Матео Салвини на съд по обвинение, че като вътрешен министър незаконно е блокирал мигранти на кораб в морето    ©  Reuters
Гласуване на италианския Сенат позволи изправянето на крайнодесния лидер Матео Салвини на съд по обвинение, че като вътрешен министър незаконно е блокирал мигранти на кораб в морето
Гласуване на италианския Сенат позволи изправянето на крайнодесния лидер Матео Салвини на съд по обвинение, че като вътрешен министър незаконно е блокирал мигранти на кораб в морето    ©  Reuters
3.3% е увеличението на българския износ през 2019 г. спрямо година по-рано, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Главният прокурор Иван Гешев e възложил на ДАНС пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол, която да обхване всички приватизационни сделки, плащанията по тях, включително събирането на дължимите неустойки, лихви и други при частично или цялостно неизпълнение. Това е поредно повдигане на темата за приватизацията през последните години. През 2016 г. премиерът Борисов поиска доклад от ДАНС за всички сделки от началото на приватизацията, година по-късно от ГЕРБ даже лансираха идея за промяна в конституцията, за да падне давността за престъпления, свързани с нея. Предишният главен прокурор Сотир Цацаров също употреби темата, като поиска и механизъм за разваляне на проблемни сделки.

Съдийската колегия на ВСС отказа да разгледа искането на правосъдния министър Данаил Кирилов за дисциплинарно уволнение на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, на когото САЩ наложиха забрана за влизане в страната заради "участието му в сериозна корупция". Колегията даде 7-дневен срок на Кирилов да посочи факти, които доказват, че Миталов е извършил действия, с които накърнява престижа на съдебната власт, а не само да се позовава на изявлението на Държавния департамент на САЩ.

Директорът на новините в bTV Венелин Петков и водещият Антон Хекимян ще съдят зам.-председателя на парламента Валери Симеонов, след като в интервю за БНТ Симеонов ги заподозря в корупция, защото не били реагирали веднага на твърденията на собственика на Efbet Цветомир Найденов за престъпните схеми на Васил Божков.

Свят

Националистите от "Шин фейн" поискаха участие в новото правителство след изборите в Ирландия. Партията, водена от Мери Лу Макдоналд, взе 24.5% от вота и изтласка управляващата "Фина гейл" на премиера Лио Варадкар на трето място с 20.9%. Центристката формация "Фина фойл" начело с Майкъл Мартин е втора с 22.2%, но ще е най-голямата партия в парламента, тъй като "Шин фейн" не излъчи достатъчно кандидати, за да може да вземе най-много места. Двете традиционни партии винаги са опитвали да изключат "Шин фейн" от управлението заради връзките й с ИРА и заради левите политики.

Европейският парламент одобри строги изисквания за преговорите с Великобритания за бъдеща сделка за свободна търговия. Евродепутатите призовават Лондон да следва политиките на ЕС в различни области, включващи етикиране на хранителните продукти, субсидии за компаниите, климатични промени, химически регулации и други.

До една пета от амазонската джунгла изпуска повече въглероден диоксид, отколкото поглъща, показва ново проучване на парниковите газове, провеждано в период от 10 години. Резултатите сочат, че 20% от общата площ на гората е станала нетен източник на въглероден диоксид в атмосферата. Една от основните причини е обезлесяването - милиони дървета са изсечени и изгорени през последните години. Докато са живи, дърветата абсорбират въглероден диоксид, отсечените дървета го изпускат.

Икономика

България пласира още 200 млн. лв. ДЦК при рекордно отрицателна доходност. Средната цена съответства на -0.14%, което е 3 базисни пункта под реализираната на аукциона на същата емисия през януари. От началото на годината вече България е пласирала 600 млн. лв. дълг при максимално заложени в бюджета за годината 2.2 млрд. лв.

ГЕРБ предлагат 10 години затвор за извършване на нелегален обществен превоз на пътници. Предложението за промени в Наказателния кодекс включват също глоба до 10 хил. лева и конфискация на цялото имущество. Текстовете породиха съмнението, че са насочени срещу споделените пътувания. От ГЕРБ се опитаха да обяснят, че не това е целта, но терминът "споделено пътуване" не съществува в закона и това дава възможности за различни тълкувания.

Борисов "замрази" спорната наредба Н-18, докато всички я харесат. Премиерът Бойко Борисов поиска от финансовия министър Владислав Горанов да получи съгласието на всички бизнес сдружения по сектори във връзка с наредбата Н-18 в частта за ползвания от компаниите софтуер (СУПТО), ако не - правилата да не влязат в сила. След последното отлагане, направено под диктовка на премиера, започнаха срещи и обсъждания по проблемните моменти. Промените, засега, трябва да влязат в сила от 1 юли и засягат около 300 хил. фирми.

Бизнес

НАП блокира мажоритарните пакети на Васил Божков в "Ню геймс", "Евробет" и компанията, собственик на самолета му, показва справка на "Капитал" в Търговския регистър. Това би трябвало да означава, че при проверка или ревизия данъчните са открили потенциални данъчни нарушения, за които тепърва ще издава акт. Предварителната обезпечителна мярка има за цел да се запази имуществото, което евентуално би могло да бъде използвано, за да се погаси задължението към държавата. "Ню геймс" е организаторът на "Национална лотария", а "Евробет" притежава конкурентната "Лотария България" и предлага онлайн числови игри.

Близо 2.9 млн. български потребители търгуват в OLX, съобщи изпълнителният директор на OLX в България Камен Янкулов на пресконференция. Онлайн платформата за обяви все по-често се използва от местни производители и търговци като основен канал за онлайн търговия. За последните четири години OLX отчита ръст 304% в търсенето на машини, инструменти, бизнес оборудване, а през миналата година най-търсени са обявите за наеми, спортни обувки, телефони и екскурзии.

Сделки и проекти

"Интерхотел Велико Търново" (някогашният грандхотел в града) се продава за 25 млн. лв. Това става ясно от обявата на синдика на "Интерхотели" - регистрираната в Плевен компания собственик, която беше обявена в несъстоятелност през май миналата година. Във фалит е и най-големият кредитор на дружеството - Корпоративна търговска банка (КТБ). Търсената сега цена е за сградата и земята под нея, а самият търг с тайно наддаване ще се проведе на 5 март.

Купувачът на голямата част от пакета акции на "Булгартабак холдинг", продаден миналата седмица от синдиците на Корпоративна търговска банка на борсата, е неизвестната фирма "Норд ВЕ", собственост на Красимир Киров. Това става ясно от седмичния бюлетин на Централния депозитар, където се вписват всички сделки с публични компании, в които се преминава праг, кратен на 5%. Красимир Киров има дялове и участие в управлението в още няколко компании. Сред тях е регистрираната в Ямбол "Ултра билд", където той има 33.2%.

Китайският производител на автомобили Geely и европейският му конкурент Volvo Cars планират да се слеят, а след това и да излязат на фондовата борса. Този ход ще върне шведската компания на публичните пазари, като същевременно ще създаде и първия в света глобален китайски автомобилен производител. Предложението идва 18 месеца след като Volvo Cars се отказа от намеренията си да се листне самостоятелно на борсата заради нарастваща консолидация в автомобилната индустрия.

"Син карс индъстри" подготвя увеличение на капитала с 500 хил. лв. Капиталът на русенския производител на състезателни коли в момента е малко над 18 млн. лв., а собственик е бившият автомобилен състезател Росен Даскалов. Увеличението ще стане чрез апорт на вземане на "Ви Ки Ей солюшънс" във връзка с подготвяното листване на автомобилната компания на Българската фондова борса (БФБ).

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата