Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Традиционният карнавал в Ница, който всяка година събира близо един милион посетители, изпълни улиците на френския град

Какво се случи през седмицата

Номинации за нов управител на НЗОК - до понеделник; Мишел Барние: Великобритания не може да има същата търговска сделка с ЕС като Канада; Цената на ремонта на тунел "Витиня" ще достигне общо 72 млн. лева

2955 прочитания

Традиционният карнавал в Ница, който всяка година събира близо един милион посетители, изпълни улиците на френския град

© Reuters


630 млн. евро са чуждите инвестиции през 2019 г. при 537 млн. година по-рано, показват предварителните оценки на Българската народна банка.

Депутатите имат срок до понеделник, за да номинират кандидати за нов управител на Националната здравноосигурителна каса на мястото на д-р Дечо Дечев, чийто мандат изтича през март. Преди месец д-р Дечев разкритикува здравното министрество и обяви, че не иска да остане на този пост. В сряда парламентът прие процедурни правила за избор на нов управител.

Партньорството в борбата с престъпността и мерките по отношение на нелегалната миграция са обсъдили по време на срещата си в София премиерът Борисов и президентът на Федералната разузнавателна служба на Германия Бруно Кал
Източник: Министерски съвет

Президентът Румен Радев без забавяне издаде указ за обнародване на промените в Закона за хазарта, с които се забраняват частните лотарии. От петък държавният тотализатор остава монополист на пазара на продажба на талончета. Няма яснота какво ще се случи със спечелените, но все още неизплатени печалби, чиято обща сума не е известна. Според юристи гражданите ще трябва да водят съдебни дела, ако им бъде отказано плащането.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, на когото САЩ наложиха забрана да влиза в страната заради "участие в сериозна корупция". Искането на правосъдния министър Данаил Кирилов обаче е мотивирано само с твърдения за процесуални нарушения по делото, при което Миталов пусна обвинения за шпионаж Николай Малинов да пътува за пет дни в Русия, за да получи награда от Владимир Путин. Преди това проверката на инспектората не установи данни за нарушения по това дело.

Свят

Китайският коронавирус доведе до над 2000 жертви в Китай и до общо 75 000 заразени, като 700 от тях са в други страни. В Хонконг починалите са двама, а по един има във Франция, Япония, Филипините и Тайван. През седмицата властите в Пекин публикуваха подробно изследване на 44 000 потвърдени случая, което показва, че от вируса умират най-често болните и възрастните пациенти.

Великобритания не може да има същата търговска сделка с ЕС като Канада, заяви главният преговарящ на блока Мишел Барние. По думите му Брюксел е готов да предложи "амбициозно партньорство" на Лондон след Brexit, но близостта между тях означава, че договорката ще бъде различна. В началото на месеца британският премиер Борис Джонсън поиска "канадски тип споразумение" и възможност за "отделяне" от европейските правила. ЕС и Обединеното кралство ще започнат преговори следващия месец.

Китай въвежда за трети път изключения от митата, наложени върху американски стоки вследствие на търговската война между двете страни. В списъка влизат свинско и телешко месо, соя, втечнен природен газ и суров петрол. Това става, след като "първа фаза" от търговската сделка между Пекин и Вашингтон влезе в сила на 14 февруари. Според нея Китай трябва да увеличи с 200 млрд. долара покупката на стоки и услуги от САЩ за две години и с въвеждането на изключенията азиатската страна показва, че ще изпълни поетите ангажименти.

Стотици пасажери с негативни резултати за китайския коронавирус напуснаха поставения под карантина круизен кораб Diamond Princess в Япония, на който от общо 3700 души поне 542-ма са заразени
Източник: Reuters

Икономика

Срокът преди блокиране на касов апарат заради технически проблем става 72 часа. Досега той беше 24 часа. Тази договореност за промяна в наредба Н-18 е била постигната след среща между представители на приходната агенция и на големите търговски вериги в страната, съобщиха от НАП. Касовите апарати ще могат да работят и в авариен режим, например при природни бедствия и извънредни ситуации, като апаратите няма да блокират дори след загубване на връзката. Данъчните съобщават също, че вече е осигурено денонощно наблюдение на системите за обмен на данни - както от експерти на агенцията, така и от външен доставчик.

Вносът на електроенергия расте със 124% към средата на февруари на годишна база. В същото време износът намалява с повече от една четвърт, показва оперативната справка на Електроенергийния системен оператор. В абсолютни стойности обаче България отново е нетен износител на ток с експорт на 847 хил. мегаватчаса електроенергия и импорт на 780 хил. мВтч. По-топлата зима пък понижи производството на електроенергия с цели 13.2%, или 1 млн. мВтч, спрямо година по-рано.

Цената на ремонта на тунел "Витиня" ще достигне общо 72 млн. лв. Ремонтните дейности по трасето в посока София ще струват 50 млн. лв., съобщиха в петък от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Частта в посока Варна, която беше готова през 2017 г., струваше 22 млн. лв. Според АПИ тунелът трябва да бъде готов през втората половина на 2020 г., което означава, че ремонтът ще е продължил почти 5 години. Реконструкцията ще бъде извършена от държавната "Автомагистрали".

Бизнес

Британската инвестиционна банка HSBC планира да съкрати 35 хил. работни места през следващите три години и ще се освободи от активи на стойност над 100 млрд. долара до края на 2022 г., съобщава BBC. Мерките са част от плана за свиване на разходите на новия временен главен изпълнителен директор Ноел Куин
Източник: Reuters

Апартаментите в AirBnb и Booking ще плащат общински туристически данък. Сумата на ден на гост варира между 0.40 и 0.80 лв., защото обектите са приравнени на хотелите с една звезда. Това предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, които бяха одобрени на второ четене от депутатите в пленарната зала. В такъв случай в София и Пловдив например за гост в апартаментите през 2019 г. ще се дължат по 0.40 лв. за една нощувка, във Варна - 0.50 лв., в Слънчев бряг - 0.45 лв., а в Банско - 0.80 лв.

Кабинетът одобри тол-системата с орязан обхват и тарифи. Тя ще заработи от 1 март и ще важи за магистралите и 2300 км първокласни пътища, а цените за тежкотоварни автомобили паднаха на 1-2 ст. на километър. Тол-системата трябваше да заработи още миналото лято, но проектът закъсня заради лоша организация от държавата, а после параметрите на системата трябваше да се преосмислят заради остро недоволство в транспортния бранш.

Сделки и проекти

"Дриймс транс" изгражда логистичен парк за 25 млн. лв. в индустриалната зона в Божурище. Проектът ще бъде завършен до средата на 2021 г. "ДТ логистичен парк" ще включва голяма складова част и други сгради с обща разгъната застроена площ от малко над 35 хил. кв.м. Проектът ще бъде въглеродно неутрален, с 1.1 мегавата фотоволтаици на покривите на складовете. Засега част от площите ще се отдават под наем, защото към момента собствениците не използват цялото пространство, каквито са плановете в бъдеще.

"България ер" подписа codeshare споразумение с Qatar Airways. От 2 март двете авиокомпании ще продават съвместно билети за даден полет, като той ще се изпълнява от една от тях. Съществена полза ще има за пътниците от Варна и Бургас, които ще могат да пътуват с един билет от Черноморието през София, Доха и оттам до Африка, Азия и Близкия изток и общо 170 дестинации.

Компанията за авиософтуер ATPCO отваря офис в България. Фирмата е собственост на някои от най-големите авиолинии в света, а новият офис в София ще бъде единственият за компанията в ЕС. Досега тази роля се изпълняваше от офиса на фирмата в Лондон. ATPCO разработва софтуер за формиране на цените на билетите и търговията с тях, както и различни корпоративни инструменти за авиоиндустрията.

Италианската банка Intesa Sanpaolo предложи на UBI Banca сливане чрез сделка в акции. Книжата на UBI Banca поскъпнаха с над 20% във вторник след изпратеното предложение, според което акционерите на UBI Banca ще получат за всеки 10 акции по 17 от тези на Intesa Sanpaolo, съобщава Financial Times. Офертата оценява Unione di Banche Italiane (UBI) на над 5 млрд. евро. Акциите на Intesa, която е втората най-голяма банка в Италия след Unicredit, също се покачиха, но едва с 1.5%.
630 млн. евро са чуждите инвестиции през 2019 г. при 537 млн. година по-рано, показват предварителните оценки на Българската народна банка.

Депутатите имат срок до понеделник, за да номинират кандидати за нов управител на Националната здравноосигурителна каса на мястото на д-р Дечо Дечев, чийто мандат изтича през март. Преди месец д-р Дечев разкритикува здравното министрество и обяви, че не иска да остане на този пост. В сряда парламентът прие процедурни правила за избор на нов управител.

Партньорството в борбата с престъпността и мерките по отношение на нелегалната миграция са обсъдили по време на срещата си в София премиерът Борисов и президентът на Федералната разузнавателна служба на Германия Бруно Кал
Източник: Министерски съвет

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK