Какво се случи през седмицата

Проф. Петко Салчев остана единствен кандидат за нов управител на НЗОК; Първият кръг на търговските преговори между ЕС и Великобритания започва в понеделник; България успя да пласира още 200 млн. лв. 10.5-годишни ДЦК, но интересът намалява

Египет проведе военно погребение за бившия президент Мубарак, който почина на 91 г. Той бе свален от поста от Арабската пролет през 2011 г. след 30 години на власт
Египет проведе военно погребение за бившия президент Мубарак, който почина на 91 г. Той бе свален от поста от Арабската пролет през 2011 г. след 30 години на власт
Египет проведе военно погребение за бившия президент Мубарак, който почина на 91 г. Той бе свален от поста от Арабската пролет през 2011 г. след 30 години на власт    ©  Reuters
Египет проведе военно погребение за бившия президент Мубарак, който почина на 91 г. Той бе свален от поста от Арабската пролет през 2011 г. след 30 години на власт    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1274 лв. е средната брутна месечна заплата в България през 2019 г., показва статистиката на НСИ. На годишна база увеличението на възнагражденията е с малко над 11%.

Проф. Петко Салчев остана единствен кандидат за нов управител на НЗОК след изтичане на крайния срок за номинации в понеделник. Проф. Салчев, който сега е зам.-директор на агенция "Медицински надзор", е номиниран от ГЕРБ и се смята, че изборът му е сигурен. Мандатът на сегашния председател на здравната каса д-р Дечо Дечев изтича на 12 март, той още през януари обяви, че няма да се кандидатира отново, след като отправи критики към здравния министър Кирил Ананиев и към системата.

След скандал в управляващата коалиция ново мнозинство от ГЕРБ, ДПС, "Воля" и "Атака" попълни парламентарната квота в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) с кандидати, посочени от ГЕРБ и ДПС. За зам.-председател на КРС бе избрана Кристина Андонова-Хитрова, а за членове - Анна Хаджиева и Ердинч Хайрула. Кандидатът на "Обединени патриоти" Пеньо Пенев не събра нужните гласове и "патриотите" обвиниха ГЕРБ в задкулисни договорки с ДПС.

Бившият екоминистър Нено Димов, обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник, остава окончателно в ареста, реши Апелативният специализиран съд. На особено мнение остана съдията докладчик Даниела Росенова, според която няма опасност Димов да извърши ново престъпление. Според другите двама членове на съдебния състав, щом обвинението е тежко, значи има риск Димов на свобода да извърши друго престъпление. Нено Димов е в ареста от задържането му на 9 януари, въпреки че дни след това подаде оставка и бе освободен от парламента.

Свят

Първият кръг на търговските преговори между ЕС и Великобритания започва в понеделник. ЕС вече одобри позицията си, според която европейските стандарти трябва да бъдат "отправна точка" на бъдещото споразумение. Това ще се отнася за области като държавната помощ, конкуренцията, държавните предприятия, околната среда, климатичните промени и други. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние предупреди, че предстоят "сложни преговори", и посочи, че търговската сделка няма да бъде сключена на всяка цена, като очакванията са да се стигне до сблъсък относно риболова.

Кандидатите за демократическата президентска номинация сблъскаха позиции по време на дебата в Южна Каролина, САЩ. Повечето от тях безрезултатно се опитаха да се представят като алтернатива на сенатора Бърни Сандърс, който се оформя като съперник на Доналд Тръмп на вота за държавен глава през ноември.

Жителите на два гръцки острова влязоха в сблъсък с органите на реда заради намеренията на властите да изградят нови лагери за имигранти. Протестиращи от Лесбос и Хиос блокираха оборудване за строителните дейности. Правителството планира да изгради няколко затворени центъра за задържане, за да заменят пренаселените лагери на Лесбос, Самос, Хиос, Лерос и Кос. Стотици хиляди имигранти пристигнаха на гръцките острови през Турция от Сирия през 2015 и 2016 г. В лагер на Лесбос за 3000 души в момента има 19 000 души.

Икономика

България успя да пласира още 200 млн. лв. 10.5-годишни ДЦК, но интересът намалява. Подадени са поръчки за 265.8 млн. лв., докато при предходния аукцион на десетгодишни облигации през януари търсенето превиши 2.32 пъти предложените от Министерството на финансите. Доходността продължава да намалява и пада до 0.12%, което е най-ниската стойност, постигната в този сегмент. Така от началото на 2020 г. общото пласирано количество облигации достига 800 млн. лв. при максимално 2.2 млрд. лв. нов дълг, заложен в бюджета за годината.

Според Fitch Ratings България може да получи положителен отговор за ERM II през юли. Международната агенция потвърди оценката си за България - ВВВ в чуждестранна и местна валута с положителна перспективата за страната. Предприетите действия за включването на страната към европейския Банков съюз и валутния механизъм ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната) са в плюс на страната, а като минуси остават демографските тенденции и ниските доходи. Fitch отбелязва, че вероятно ще повиши дългосрочния рейтинг на България до А, ако страната бъде приета в ERM II.

Бизнес

Софийските молове "Сердика" и "Парадайз" отчитат 8% ръст на приходите през 2019 г. Това става ясно от годишния отчет на южноафриканския фонд NEPI Rockcastle, който придоби двата мола през 2017 г. Така нетните оперативни приходи на "Сердика" и "Парадайз" достигат 35.9 млн. евро, а в отчета пише също, че третият български търговски център на фонда (в Пловдив) трябва да е готов следващата есен. Приходите на двата фонда нарастват по-бързо от оборотите на наемателите, където увеличението е 4.8%.

Левови депозити за няколкостотин милиона са преобърнати в еврови през януари, показва статистиката на Българската народна банка (БНБ). Ефектът обаче не може да се изчисли точно, защото в данните от януари и декември има сезонни фактори, както и голяма ревизия на данните от страна на централната банка. Превалутирането вероятно е в резултат на гръмките заглавия за риск курсът на лева да бъде променен около поправката в Закона за БНБ.

През 2020 г. са предвидени 40 млн. лв. за биопроизводителите. През последните три години средства за подкрепа за сектора нямаше. Предвиденият за тази година бюджет ще може да се ползва от земеделски стопани, които са приключили петгодишния си ангажимент по същата мярка през 2019 г., или от тези, които до момента не са финансирани по нея.

Сделки и проекти

Базираната в Силициевата долина компания за мобилен маркетинг Leanplum привлече финансиране за още 27 млн. долара.
Сумата е част от започналия преди години инвестиционен рунд D, в който досега са набрани 52 млн. долара, а общо досега компанията, която е съоснована от българския предприемач Момчил Кюркчиев, е получила 125 млн. долара. Новото финансиране е водено от досегашните инвеститори Norwest Venture Partners и Shasta Ventures, а в него участват и Kleiner Perkins, Canaan, както и българският фонд LAUNCHub.

Белгийската група Spadel, която от три години притежава бутилиращата компания "Девин", ще инвестира 17 млн. евро през тази и следващата година в изграждането на нов, напълно автоматизиран логистичен център и в смяна на две от производствените линии в завода за бутилиране на вода в гр. Девин. Новите линии по план трябва да заработят през април и май тази година. Инвестицията ще увеличи работния капацитет на фабриката и ще гарантира производствените нужди на компанията до 2028 г., уточниха от българското дружество.

"Софийска вода" предвижда да инвестира в мрежата близо 40 млн. лв. през тази година. Това посочи Васил Тренев, който е изпълнителен директор на дружеството на концесионера - френската компания Veolia. Малко над 47 млн. лв. са били вложенията за 2019 г. при планирани 46.3 млн. лв. За 2020 г. ВиК операторът предвижда рехабилитация на 40 км водопроводна мрежа, изграждане на 2 км нова канализация и реконструкция на около 2 км съществуваща канализационна мрежа.

Британската финтех компания Revolut е набрала още 500 млн. долара в нов кръг финансиране. Общата сума инвестиции достига 836 млн. долара, съобщиха от компанията в прессъобщение. Така дигиталната банка вече се оценява на 5.5 млрд. долара, което я прави една от най-скъпите компании в Европа и лидер във финтех сектора във Великобритания, където е регистрирана. Кръгът на финансиране беше воден от базирания в САЩ инвеститор TCV, като редица настоящи инвеститори също взеха участие.