Какво се случи през седмицата

Една седмица под знака на извънредното положение; Китайската икономика се е свила с 20% през януари и февруари; Виенският икономически институт понижи прогнозата си за БВП на България до 1.4% от 2.8%

Хиляди хора, предимно румънци, бяха блокирани на австрийско-унгарската граница във вторник в очакване на "хуманитарен коридор", който да ги преведе през Унгария, за да стигнат до родните си страни. Това става на фона на затварянето на граници в ЕС заради коронавируса
Хиляди хора, предимно румънци, бяха блокирани на австрийско-унгарската граница във вторник в очакване на "хуманитарен коридор", който да ги преведе през Унгария, за да стигнат до родните си страни. Това става на фона на затварянето на граници в ЕС заради коронавируса
Хиляди хора, предимно румънци, бяха блокирани на австрийско-унгарската граница във вторник в очакване на "хуманитарен коридор", който да ги преведе през Унгария, за да стигнат до родните си страни. Това става на фона на затварянето на граници в ЕС заради коронавируса    ©  Reuters
Хиляди хора, предимно румънци, бяха блокирани на австрийско-унгарската граница във вторник в очакване на "хуманитарен коридор", който да ги преведе през Унгария, за да стигнат до родните си страни. Това става на фона на затварянето на граници в ЕС заради коронавируса    ©  Reuters
6.7% е годишната инфлация на хранителните продукти през февруари по данни на НСИ. Поскъпването идва от месни стоки и зеленчуци.

Една седмица под знака на извънредното положение

След като миналия петък парламентът гласува решение за въвеждане на извънредно положение в страната заради епидемията от коронавирус, цялата седмица мина под знака на уточняване на режима на ограниченията и прецизиране на юридическите им параметри. Към сряда вечерта кризисният щаб докладва 92 идентифицирани случая на заразени в практически цялата страна - София, Перник, Плевен, Габрово, Ловеч, Монтана, Лом, Варна, Благоевград, Смолян и др.

В сряда парламентът прие на първо четене закон за мерките по време на извънредното положение, който санира въведените в петък ограничения със заповед на министъра на здравеопазването за затваряне на учебни заведения, търговски обекти, фитнес зали, забрана на масови мероприятия и др. Законопроектът предвижда широк спектър от други мерки - спиране на всички процесуални срокове по висящи съдебни дела с изключение на наказателните производства, прекратяване на обявените процедури за публична продан и въвод във владение, спиране на всички запори на банкови сметки и трудови възнаграждения, както и извършването на описи на имущество, промени в Кодекса на труда при временно преустановяване на дейността на предприятията. Окончателното гласуване се очаква в петък, а дотогава законът ще бъде допълнен с много други мерки. От ГЕРБ предлагат и спиране на обществените поръчки.

От понеделник учебната система в страната мина в онлайн режим, след като всички занятия бяха отменени до 29 март.

Банско стана първият български град, поставен под пълна карантина заради коронавируса, след като в понеделник бяха открити заразени с коронавирус 9-годишно дете и дядо му, които са англичани. След това беше открит заразен и ски учител от курорта. От вторник вечерта със заповед на здравния министър за жителите на града е въведена забрана да излизат от домовете си освен за снабдяване с храна и медикаменти и ползване на неотложни услуги. В града ще могат да влизат и излизат само доставчици на стоки от първа необходимост, полиция, медицински лица, пожарникари и т.н. Намиращите се по това време в Банско около 200 чуждестранни туристи получиха 24 часа срок да напуснат града и страната.

В сряда със заповед на здравния министърБългария затвориграниците за гражданите на Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия.

Министърът на туризма Николина Ангелковазабрани организираните туристически пътувания на чужденци в България и на българи в чужбина заедно с всички свързани с тях допълнителни услуги.

Свят

Спорът между Берлин и американския президент Доналд Тръмп за германската компания CureVac, която разработва ваксина срещу коронавируса, се задълбочава. В началото на седмицата Европейската комисия предложи на компанията гарантиран заем 80 млн. евро, за да "ускори развитието и производството на ваксината срещу коронавируса в Европа". Това става, след като вестник Welt am Sonntag написа, че Тръмп се опитва да привлече CureVac в САЩ, за да получи страната му ексклузивни права върху разработките. От германското здравно министерство посочват, че потенциалната ваксина ще бъде "за целия свят, не за отделни държави", а от американска страна твърдят, че историята е "до голяма степен раздухана". Инвеститорът Дитмар Хоп, чийто фонд държи 80% от CureVac, коментира, че бизнесът ще остане в Германия и целта е ваксината "да достигне, да защити и да помогне на хората не само регионално, но също така солидарно по света". Компанията казва, че се надява експерименталната ваксина да е готова до юни или юли, след което регулаторите да разрешат тестове върху хора. Ако има успех при клиничните изпитания, CureVac ще може да произведе до 10 млн. дози при един производствен цикъл, който обичайно продължава няколко седмици.

Кандидатът за президентската номинация на демократите в САЩ Джо Байдън победи конкурента си Бърни Сандърс на първичните избори във Флорида, Илинойс и Аризона. Бившият американски вицепрезидент затвърди преднината си, като се обърна за подкрепа директно към поддръжниците на своя съперник. С този хеттрик той се утвърди допълнително като потенциален кандидат на демократите, който да се изправи срещу президента Доналд Тръмп на вота за държавен глава през ноември.

Китайската икономика се е свила с 20% през януари и февруари, сочат данните на Bloomberg Economics, тъй като през първите два месеца на годината азиатската страна е насочила основно ресурсите си към борбата с коронавируса. Този резултат е драстично по-нисък от очакванията за растеж с 1.2% през първото тримесечие. Производството спада с 13.5% за двата месеца, продажбите - с 20.5%, а инвестициите - с 24.5%.

Бени Ганц - основният съперник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, получи мандат за сформиране на ново коалиционно правителство. Партията на Нетаняху "Ликуд" спечели повече места от формацията "Синьо и бяло" на Ганц на парламентарните избори в страната. Но Ганц бе подкрепен от мнозинството депутати да опита да състави кабинет. Той обеща да работи за "правителство на националното единство с колкото е възможна по-широка представителност" и то да бъде факт до дни. Това се случва на фона на епидемията от коронавирус в страната, която забави началото на процеса за корупция срещу Нетаняху.

Икономика

Виенският икономически институт понижи прогнозата си за БВП на България до 1.4% от 2.8% в предходната прогноза от есента. Влошената перспектива - една от първите за региона, е отражение на разпространението на коронавируса на Стария континент. Според икономистите Източна Европа е изправена пред най-лошата си година от финансовата криза насам.

Малко над половината от фирмите нямат в договорите си с партньори клаузи за форсмажор, показват резултати от анкета за отражението на COVID-19 върху българския бизнес на БСК, в която са взели участие 724 фирми. Те страдат основно от загубата на клиенти и нарушените доставки, като двете опции са посочени съответно от 588 и 323 от анкетираните.

Водопроводът от Мало Бучино до Перник е готов, но се спука при тестването. Надеждите на управляващите бяха, че от края на седмицата Перник и околните населени места ще имат вода и от яз. "Бели Искър" от сутрин до вечер и вода ще има от 6.00 до 22.00 часа. Сега обаче не се знае колко време ще отнеме отстраняването на повредата.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  dabeda avatar :-P
  Da be.. da..

  Еми време е да се закрива производство на стоки в Китай и да се връща то в Европа... където много местни остават без препитание поради желанието на супербогатите да не допринасят за европейските работещи... а, и американските... то и оттам тръгна още от Никсън....

  Освен това съплайчеин е сигурен... Докато,,, какво може да си опекат азиатците следващия път? Плъх? Куче? Тука поне си знаем по цялата верига какво се яде... Без ГМО и хлорирани бройлери...

  Да ме извиняват американците, но от Рейгън насам много вреда нанесоха на света... Икономически политики,, войни, бежанци, атаки над ЕС и еврото., таксевейжън.... дисруптивни за местните бизнес моде;ли... Вижда се покрай Тръмп как Америка залязва като авторитет..

  Само ЕС може да продължи модела, със своя си начин... иначе .. Русия... Азиатски диктатури ... Китай... Индия... Индонезия...

  Нередност?
Нов коментар