Топ 5 от "Капитал": Може ли България да надбяга вируса, защо в енергетиката всичко върви надолу

Как работи съдебната система под карантина, как кризата преобразява ритейла, как изглежда светът на предприемачите в новата корона реалност

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

1. Изолацията спечели време на България за борбата с вируса. Но тестването не се забързва

Минаха три месеца, откакто новият за човечеството вирус започна да разболява първо Китай, а после и света, и вече се знае, че той не може да бъде победен само като се бяга от него. Добрите стари мерки за социална изолация само отлагат проблема, а не го решават. Те печелят време, което според Световната здравна организация може и трябва да бъде използвано основно за две неща - подготовка на здравната система и активно преследване на вируса, включително чрез по-масово тестване за установяване на възможно най-много заразени.

Ограничителните мерки до момента работят изключително добре в България. Регистрираните заразени са малко в сравнение с повечето европейски страни, а ръстът на новите случаи показва, че най-острото разпространение на заразата е спряно. Дотук добре. С извънредното положение България си спечели три седмици, въпросът е обаче какво друго беше направено през тях. Вижте тук.

2. Блокирането на икономиката заради COVID-19 доведе до най-драстичния спад в цените на електроенергията и природния газ

Ако има някой в сегашната ситуация, който истински да се радва на априлския сняг и очертаващото се по-студено време през първия месец от пролетта, то това са производителите на електроенергия и дистрибуторите на природен газ. Накратко - енергийният сектор. Извънредно ниските температури през това време на годината водят до извънредно високо потребление на енергоресурси, което до голяма степен компенсира ефектите от спрялата на пауза икономика и въобще блокирания обществен живот.

Разбира се, печалбата за едни е разход за други - в случая всички потребители, много от които със сигурност ще имат и проблем с доходите. Но именно студеното време през последните две седмици е спасителната сламка за българската енергетика. Въпреки спрелите заводи и фабрики, празните офиси, неработещите хотели и ресторанти и т.н. потреблението на ток в страната не само не намалява, а дори е по-високо спрямо същия период на 2019 г. Това обаче е краткосрочно състояние, което скоро ще се промени. Подробности в този текст.

3. Съдът е под карантина. С малки изключения разглеждането на дела спря. Как ще се отрази това на страните по тях и на магистратите

На 13 март с решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) 182 съдилища в страната, в които правораздават над 2000 съдии и работят няколко хиляди съдебни служители, затвориха врати. Нови дела не се образуват, а се разглеждат само тесен кръг от казуси, предимно в областта на наказателно право. Тази седмица Съдийската колегия към съвета реши да добави към тези дела и жалбите срещу незаконни действия и бездействия на администрацията. След въвеждането на мерките във връзка с коронавируса броят на делата, които се разпределят в българските съдилища (реално тези, които стигат до съдия и се придвижва разглеждането им), са намалели близо десет пъти в сравнение със същия период през 2019 г.

Източници на "Капитал" от Съдийската колегия на ВСС разказаха, че решението за затварянето на съдилищата е взето "под стрес" и след среща с представители на щаба. В същото време сред съдиите не е имало особени брожения срещу решението да бъдат изпратени да работят от дома, като изписват делата, по които имат да пишат съдебни актове. Съдебните палати са под ключ и в тях не се допускат не само адвокати, но и съдии, които нямат дежурство. Отделни съдии успяха да се обединят в споделянето на опит при дистанционното разглеждане на дела, което обаче остава крайно ограничено. Най-пострадали от затварянето на съдилищата обаче ще бъдат потребителите на правосъдие. Прочетете тук.

4. Ритейлът ще работи по нови правила: на доставки, маркетинг, регулации

В началото на годината Китай беше блокиран. Затвориха фабриките, улиците опустяха, хората си останаха по домовете, колите спряха да се движат, корабите с контейнери пуснаха дълбоки котви, самолетите спряха да летят. Ефектът върху останалия свят, в това число и Европа, беше неминуем. Китай, който е основният снабдител с всякакви суровини и стоки, блокира веригата на доставките още в самото й начало. После заразата, която порасна до размерите на пандемия, замрази живота малко или много във всички други държави и континенти.

Ефектите са многостранни и широкоспектърни, като един от тях изцяло засегна търговията на дребно. Първо, много от търговците започнаха да изпитват затруднения заради липсата на доставки и това се случи най-вече при дълготрайните стоки - мода, техника, мебели, материали. После дойде и карантината, която накара магазините да опустеят в рамките на часове. По-интересното е какво ще се случи, след като пандемията отмине и светът, макар и бавно, започне да се връща към нормалния си ритъм на въртене. Макар да е трудно сега да се правят каквито и да било прогнози, едно е сигурно - след кризата ритейлът ще работи по нови правила.

5. Как изглежда светът на предприемачите в новата корона реалност. Шест истории за промяната, трудностите и решенията в малки компании от различни сектори

Черният лебед с COVID-19 нахлу в цял свят и удари и гиганти, и млади предприемачи. Потърсихме успешни и растящи компании, които сме описвали през годините, за да премерим размера на промяната, трудностите и решенията. Подбрахме компании с различен профил и продукт - очила, мода, храна, авиообезщетения, велосипеди и офис мениджмънт. Всички се сблъскват с несигурност, а повечето са с изчезнали приходи. Очаквано и тук най-устойчиви са храните.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня