Какво се случи през седмицата

Депутати и министри без заплати, бюджетът актуализиран заради кризата; Европейски страни планират постепенно разхлабване на карантината; Европейската комисия одобри продажбата на БТК на регионалната медийна компания United Group

Карантината в китайския град Ухан - епицентър на пандемията от коронавирус, приключи и компаниите започнаха да възобновяват дейността си
Карантината в китайския град Ухан - епицентър на пандемията от коронавирус, приключи и компаниите започнаха да възобновяват дейността си
Карантината в китайския град Ухан - епицентър на пандемията от коронавирус, приключи и компаниите започнаха да възобновяват дейността си    ©  Reuters
Карантината в китайския град Ухан - епицентър на пандемията от коронавирус, приключи и компаниите започнаха да възобновяват дейността си    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

37.9 хил. е броят на новорегистрираните безработни в бюрата по труда за периода 16 март - 2 април 2020 г., което е двойно повече спрямо същия период на миналата година

Депутати и министри без заплати, бюджетът актуализиран заради кризата

На извънредно заседание в понеделник парламентът окончателно гласува актуализация на държавния бюджет, според която държавата ще може да набере дълг до 10 млрд. лв. през тази година заради кризата с коронавируса. От тях до 9.5 млрд. лв. могат да бъдат набрани на международните пазари. Ревизията залага бюджетен дефицит 3.5 млрд. лв. за 2020 г. при балансирано салдо при приемането на закона през есента.

Едновременно с това депутатите приеха и важни промени в Закона за извънредното положение, свързани с мораториума върху процесуалните и давностните срокове, както и удължаването на други срокове, които изтичат в този период, промени при защита на длъжниците по договори за кредити от банки и лизингови договори, разширяване на компенсациите за работодатели, засегнати от кризата, и др. Колективните органи на власт ще могат да заседават дистанционно.

Народните представители, премиерът, министрите и членовете на политическите кабинети няма да получават заплати за времето на извънредното положение, а парите - след удръжки на данък и осигуровки, ще бъдат превеждани като дарение на здравното министерство за борба с коронавируса.

Съдийската колегия на ВСС смекчи някои ограничения в работата на съдилищата - вече ще се образуват и администрират всички видове дела, а не само тези, посочени като спешни и неотложни, както и ще се обявяват съдебни решения, но при стриктно спазване на правилата срещу заразата. Остават ограниченията за гледане на дела - само в изрично посочени случаи.

Заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от понеделник забранява на гражданите на трети страни да влизат на територията на България. Същото важи и за лица независимо от тяхното гражданство, идващи от високорискови държави от шенгенското пространство като Италия, Испания, Франция, Великобритания, Северна Ирландия и други, през всички контролно-пропускателни пунктове и с всякакъв вид транспорт.

Таксиметрови шофьори протестираха в центъра на София заради опасенията си, че извънредното положение и резкият спад на клиенти ще доведе до масови фалити.

Външният министър Екатерина Захариева прекрати правомощията на завеждащия консулската служба в българското посолство в Хага Свилен Илиев, който незаконно е събирал такса коронавирус от посетителите - по пет евро за български граждани и по десет евро за чужди. Срещу Иванов ще започне дисциплинарно производство.

НОВИНА БЕЗ COVID-19

Премиерът Бойко Борисов поиска отстраняване на Стоян Мавродиев и целия борд на Българска банка за развитие (ББР) след публикация в "Капитал", че банката е отпуснала кредит 75 млн. лева на дружество, свързано с колекторската фирма "С.Г. груп", при това - след началото на извънредното положение. Междувременно държавата налива в ББР допълнително 700 млн. лв. капитал, които банката трябва да разпредели, за да тушира последствията от кризата.

Свят

Европейски страни планират постепенно разхлабване на карантината. Австрийският канцлер Себастиан Курц обяви стратегия за облекчаване на някои мерки от следващата седмица, като на магазини, които не предлагат стоки от първа необходимост, ще бъде позволено да отворят отново, но ще трябва да спазват стриктни хигиенни правила. Чешкото правителство реши от четвъртък нататък да заработят магазините, продаващи стоки за свободното време и строителни материали. Други бизнеси ще възобновят търговия след празниците за католическия Великден. Прага също така ще разхлаби правилата за индивидуални спортове на открито като бягане и колоездене. Дания пък планира да отвори занималните и училищата на 15 април. Германия вече е изготвила списък с мерки, които ще позволят постепенно връщане към нормалния живот след 19 април. Те включват задължително носене на маски на обществени места и ограничения за събиранията на хора. Франция, Испания, Белгия и Финландия са сформирали експертни комисии, които да проучат възможността за постепенно облекчаване на карантинните мерки за някои бизнеси и за училищата.

Световната търговска организация прогнозира остър спад на международната търговия през тази година. Очакванията са за свиване между 13% и 32% в зависимост от различните сценарии за овладяване на пандемията. СТО смята, че негативното влияние върху търговията вероятно ще надмине спада, причинен от финансовата криза преди десет години. По-песимистичният сценарий ще доведе до свиване, подобно на това по време на Голямата депресия преди 90 години. Организацията посочва, че търговията ще бъде важен компонент за възстановяването на икономиката след кризата, затова поддържането на пазарите отворени и предвидими е жизненоважно.

Икономиката на Франция се е свила с 6% през първото тримесечие в сравнение с предходното, като пандемията от коронавирус е довела до спиране на голяма част от бизнес активността. Така страната е влязла в рецесия според предварителната оценка на Френската централна банка, която прогнозира, че перспективите до края на годината се влошават.

Сенатор Бърни Сандърс прекрати кампанията си за получаване на номинацията на демократите за президентските избори в САЩ. Това дава "зелена светлина" на бившия вицепрезидент Джо Байдън да се изправи срещу Доналд Тръмп през ноември. Сандърс първоначално бе фаворит, поставяйки темите за здравеопазването и работническата класа в центъра на кампанията си. Но изгуби преднина в редица вътрешнопартийни вотове през последните седмици. В сряда той е поздравил Байдън и е заявил, че ще работи с него "за придвижването на нашите прогресивни идеи". Сандърс и преди е опитвал да спечели демократическата президентска номинация, като през 2016 г. изгуби от Хилъри Клинтън.

Икономика

Европейската комисия одобри продажбата на БТК на регионалната медийна компания United Group. Сделката за най-големия български телеком беше обявена през ноември 2019 г. В предварително заявление на купувача срокът беше в средата на годината. Според сегашния основен акционер в БТК Спас Русев цената на сделката е около 1.3 млрд. евро.

Правителството успешно пласира 200 млн. лв. петгодишни ДЦК на вътрешния дългов пазар. Това беше първата емисия след началото на извънредното положение. Доходността леко се покачва от постигнатите -0.14% през февруари до 0.13% сега. Повишението е очаквано, защото пазарите са доста по-предпазливи предвид растящите публични разходи за справяне с пандемията и очакваната глобална рецесия.

Производителят на акумулатори "Монбат" започва подготовката на нов завод във Враца. Компанията обяви намеренията си пред общината преди година, а сега вече има подадено и конкретно инвестиционно предложение в регионалната екоинспекция. Предвижда се да бъде построено предприятие за производство на биполярни батерии. Засега от фирмата не дават информация за евентуални срокове.