Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Северна Корея взриви междукорейския офис за връзка в граничния град Кесон. Южнокорейската армия бе поставена в състояние на повишена готовност и засили наблюдението на действията на Севера

Какво се случи през седмицата

КС отхвърли искането срещу новата регулация на дивото къмпингуване; Индия и Китай се сблъскаха за Кашмир; Фирмите в България ще имат свободно договорени цени на тока от 1 октомври

2070 прочитания

Северна Корея взриви междукорейския офис за връзка в граничния град Кесон. Южнокорейската армия бе поставена в състояние на повишена готовност и засили наблюдението на действията на Севера

© Reuters


Компрометиращ аудиозапис, за който се твърди, че е от разговор на премиера Бойко Борисов, беше публикуван в края на миналата седмица. Чак в сряда главният прокурор Иван Гешев обяви, че Софийската градска прокуратура се е самосезирала и започва проверка. В същия ден бяха публикувани снимки, за които се твърди, че са от спалнята на премиера. В отговор Борисов свика извънреден брифинг в сряда и придружен от депутати и министри на ГЕРБ, обяви, че е атакуван с компромати, а президентът Радев го преследва с дрон в момент, когато България чака през юли да отпадне окончателно мониторингът на Брюксел, да влезе в банковия съюз и да се договорят средствата от ЕС за възстановяване от корона кризата.

На пленума на БСП в събота лидерът Корнелия Нинова бе бламирана от вътрешната опозиция, след като не успя да се наложи за датите за избор на нов лидер и нов конгрес на партията
Фотограф: Юлия Лазарова

Конституционният съд отхвърли искането на бившия омбудсман Мая Манолова срещу въведените преди година законови ограничения в режима на дивото къмпингуване. Според КС няма пречка министри да определят условията и режима за поставяне на палатки, кемпери и каравани, вместо това да е решено в закона.

Само 1% от жителите на Пловдив имат антитела за COVID-19. Това показват крайните резултати от първото в България представително проучване за антитела срещу новия вирус.

От понеделник падна забраната за работа на нощните клубове и заведения. Това стана възможно благодарение на изненадваща заповед на здравния министър Кирил Ананиев, издадена "по разпореждане на министър-председателя". Носенето на маски остана задължително само в обществения транспорт, аптеките и болниците.

Окръжната прокуратура във Варна образува досъдебно производство за замърсяване на Варненското езеро с отпадни води след авария на подводен напорен тръбопровод.

Свят

Северна Корея взриви междукорейския офис за връзка в граничния град Кесон. Южнокорейската армия бе поставена в състояние на повишена готовност и засили наблюдението на действията на Севера
Източник: Reuters

Тръмп подписа указ за реформа в полицията след седмици на протести заради смъртта на Джордж Флойд. Тя предвижда подобрено обучение за полицаите и създава база данни за служители, срещу които има жалби за употреба на прекомерна сила. В изявление президентът Доналд Тръмп подчерта необходимостта от по-високи стандарти в органите на реда и изказа съболезнования към скърбящите семейства.

Индия и Китай се сблъскаха за Кашмир. Най-малко 20 индийски войници са загинали при ръкопашен сблъсък с китайските сили в Ладак в оспорвания регион Кашмир, твърдят индийски представители. Инцидентът е първият смъртоносен сблъсък в граничната зона от поне 45 години. Индия обвини Китай за нарушаване на споразумение, постигнато предишната седмица за спазване на Линията на контрол (LAC) в долината на Галуан. Китай не потвърди за жертви, но обвини Индия в навлизане на китайска територия.

Тръмп пак заплаши да изтегли американски войски от Германия. Той предупреди отново, че има намерение да редуцира американското военно присъствие заради системното нежелание на властта в Берлин да направи по-сериозни инвестиции в отбрана. "Ние имаме 52 хил. военнослужещи в Германия, това са огромен брой войници и огромен разход за САЩ. Германия се държи престъпно по отношение на плащанията си в НАТО", коментира Тръмп.

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер и съпругата му демонстрират новото германско приложение, проследяващо веригата на заразявания със SARS-CoV-2. За 24 часа то бе свалено от близо 6.5 млн. германци
Източник: Reuters

Икономика

Минималната заплата ще се договаря по сектори, а границите на осигурителния доход ще се променят по т.нар. швейцарско правило. Това са малка част от целите, договорени в споразумение с хоризонт 2022 г. между правителството и основните бизнес и синдикални организации в сряда. Документът очертава приоритетите на социалните партньори в следващите две години в икономически и социален аспект, а заложените цели са увеличение с 10 пр.п. на БВП на човек от населението, на производителността на труда и на разходите за труд до 60% от средното в ЕС до 2022 г.

66% от 235 анкетирани български фирми са преминали изцяло към дистанционна работа, а едва 24% не са срещнали технически трудности. Това показва проучване на OPA Solutions, която е доставчик на продуктите на Apple за крайни и корпоративни клиенти.

Фирмите в България ще имат свободно договорени цени на тока от 1 октомври. Всички компании ще започнат да се снабдяват с електроенергия на борсови цени, а тези, които не са успели да си изберат доставчик до 1 октомври, ще работят с досегашното си ЕРП до средата на 2021 г. Това реши парламентът комисия при второто четене на промените в Закона за енергетиката. Целта на предложението е да осигури преходен период за бизнеса, който не е успял навреме да си избере търговец на ток.

КЗК глоби ЧЕЗ с 4 млн. лв. за злоупотреба при договаряне с фирма за плащане на сметки. Решението е в резултат на производството, образувано по искане на компанията "Фаст Пей ХД", която пpиeмa на едно гише плащания по cмeтĸи зa ток. Случаят е от 2016 г., а чешката компания ще обжалва санкцията.

Бизнес

Британската инвестиционна банка HSBC подновява плановете си отпреди коронакризата да съкрати 35 хил. работни места през следващите три години. От бележка от изпълнителния директор Ноел Куин, видяна от Reuters и потвърдена от HSBC, става ясно, че компанията планира също да замрази наемането на нови служители в средносрочен план.
Източник: Reuters

Автопазарът в България изпитва сериозни затруднения и през май. Регистрациите на нови и употребявани леки коли са се свили с 50% спрямо миналогодишните нива. Единствената донякъде оптимистична нотка е, че свободното падане е намалило скоростта си и има някакво повишение по бройки спрямо април. Относително положителните данни са при употребяваните автомобили, докато при новите коли сривът през май остава почти същият - 68% надолу при 73% спад през април.

Общият брой на безработните продължава да намалява. В периода 8-14 юни наетите са близо 8.3 хил.души, а новорегистрираните безработни - 5.8 хил., става ясно от експресните данни на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта. Така положителната тенденция започналите работа да са повече от новите безработни продължава четвърта поредна седмица. От 18 май насам официалната безработица намалява с малко над 8.7 хил., но остават още над 94 хил. безработни, които са загубили работата си след 13 март.

Сделки и проекти

В първия транш "ТБС груп" продаде 8% от капитала си за 7.5 млн. лв.
Предварително бяха обявени намерения за продажба на 7%, като причината за по-големия дял е увеличеният интерес. Акционерите Любомир Минчев, Иво Евгениев и Спас Шопов са продали общо 982 487 броя акции с фиксирана цена на продажба 7.60 лв. за акция. Нови акционери във фирмата са около 300 български и чужди физически и юридически лица. Капитализацията на компанията вече е 95 млн. лв., а втори транш е предвиден за септември.

Отлаганата от години реконструкция на Източната тангента на София ще струва 20 млн. лв. Става дума за 1.46 км участък от пътния възел на Северната скоростна тангента до "Ботевградско шосе". Финансирането обаче не е осигурено, тъй като общината е отделила едва половин милион собствени средства за изпълнението на този проект в инвестиционната програма за тази година.

Номинациите за най-добрите стартъпи в Централна и Източна Европа са отворени. Български стартиращи компании, инвеститори, акселератори и споделени работни пространства могат да се включат в петото издание на международното състезание CESA, което цели да отличи най-успешните участници в регионалната стартъп екосистема. Всеки може да номинира своя фаворит до 31 август, а финалистите ще бъдат обявени на 12 октомври.

Германия купува 23% от разработчика на ваксина срещу коронавуриса CureVac, заяви министърът на икономиката Петер Алтмайер. Според него правителството ще придобие дял в непубличната биотехнологична компания от 23% за 300 млн. евро, като сделката оценява компанията на 1.3 млрд. евро. Реален купувач на акциите ще бъде Германската държавна банка за развитие KfW. Алтмайер също заяви, че Берлин няма да се меси в бизнес стратегията на CureVac, а иска само да гарантира финансова сигурност на фирмата.

Компрометиращ аудиозапис, за който се твърди, че е от разговор на премиера Бойко Борисов, беше публикуван в края на миналата седмица. Чак в сряда главният прокурор Иван Гешев обяви, че Софийската градска прокуратура се е самосезирала и започва проверка. В същия ден бяха публикувани снимки, за които се твърди, че са от спалнята на премиера. В отговор Борисов свика извънреден брифинг в сряда и придружен от депутати и министри на ГЕРБ, обяви, че е атакуван с компромати, а президентът Радев го преследва с дрон в момент, когато България чака през юли да отпадне окончателно мониторингът на Брюксел, да влезе в банковия съюз и да се договорят средствата от ЕС за възстановяване от корона кризата.

На пленума на БСП в събота лидерът Корнелия Нинова бе бламирана от вътрешната опозиция, след като не успя да се наложи за датите за избор на нов лидер и нов конгрес на партията
Фотограф: Юлия Лазарова

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    qvd50491823 avatar :-|
    Костадин Иванов

    Нищо интересно не се случи, а еденствената положителна новина е намаляването на безработицата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

Грешен Signal

Грешен Signal

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK