Какво се случи през седмицата

С над месец закъснение заради коронавируса в Москва на 24 юни (вместо на 9 май) се проведе парад по случай Деня на победата. Някои руски градове отказаха да направят собствени събития, както традиционно се случва в деня на парада

Какво се случи през седмицата

Извънредната епидемична обстановка заради коронавируса се удължава до 15 юли; ЕС може да се окаже затворен за американци това лято; Сроковете по Наредба Н-18 се удължават

2526 прочитания

С над месец закъснение заради коронавируса в Москва на 24 юни (вместо на 9 май) се проведе парад по случай Деня на победата. Някои руски градове отказаха да направят собствени събития, както традиционно се случва в деня на парада

© Reuters


Извънредната епидемична обстановка заради коронавируса се удължава до 15 юли, реши правителството в сряда. Предложението на здравния министър е мотивирано със значителното увеличаване на среднодневният брой на заразените с COVID в периода от 10 до 23 юни - 84 души, или 3.2 пъти повече спрямо предходния период. Междувременно със заповед на здравния министър бяха върнати някои противоепидемични мерки като носенето на маски на закрито, спазване на дистанция и др.

Членът на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Даниела Машева подаде оставка, за да се върне в прокуратурата. Очаква се тя да стане новият зам. главен прокурор на мястото на подалата оставка Мария Шишкова.

Специализираната прокуратураразследва секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов за престъпно сдружение с бизнесмена Пламен Бобоков с цел търговия с влияние. Обвинението срещу Узунов е, че изпратил на Бобоков все още непубликувано съдебно решение във връзка с "арестувания" през 2017 г. либийски танкер Badr. Узунов беше разпитан и освободен. Президентът Румен Радев обяви, че прокуратурата се очертава все повече като политически играч, който подпомага кризисния пиар на министър-председателя.

Разследване на неправителствената организация Антикорупционен фонд повдигна сериозни съмнения за корупционни схеми в Специализираната прокуратура. Дългото 15 минути видео, което беше разпространено сутринта в сряда, показва разговор със собственик на най-големия производител на асансьори в България - Илия Златанов. Той представя документи, от които става ясно, че е издал запис на заповед за 2.8 млн. лв. в полза на Любена Петрова - съпруга на бившия шеф на Столичната следствена служба Петьо Петров, който в момента е адвокат. По думите на Златанов тази сума била платена, за да бъде решен спор за контрола на завода "Изамет" в Дупница. След като подписва записа на заповед той е накаран да подаде сигнал в Специализираната прокуратура, която три седмици по-късно провежда акция и арестува опонентите на Златанов. Впоследствие обаче той разбира, че е сключил сделка с "дявола" и групата около Петьо Петров всъщност прави опит да открадне бизнеса му. В интервюто си Златанов споменава имената на Делян Пеевски (като човек, желаещ да притежава завод за асансьори предвид предстоящо европейско финансиране на подмяната им в цяла България) и Иван Гешев, за чийто избор Петьо Петров е помагал.

Нови, значително по-високи глоби за работодатели в Кодекса на труда предлага министерството на труда за повторност и системност при два вида нарушения - наемане на работници и служители, без да се сключва писмен трудов договор, като и неизплащане на заплата и обезщетение в срок.

Свят

ЕС демонстрира по-твърди позиции относно търговията, кибератаките и действията на Пекин спрямо Хонконг по време на виртуална среща с китайския президент Си Цзинпин. Но председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен не спомена ответни европейски действия, като например санкции.

ЕС може да се окаже затворен за американци това лято, тъй като САЩ не успяват да овладеят пандемията от коронавирус. Това поставя страната с най-много заразени в света в една категория с Бразилия и Русия. ЕС договаря условия, които неевропейските държави трябва да изпълнят, за да бъдат включени в списък с безопасни страни. Някои европейски държави искат да се "отворят", но други се притесняват от продължаващото разпространение на заразата.

Трибуналът в Хага обвини Хашим Тачи в престъпления срещу човечеството.

Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу президента на Косово и още 9 души за убийства и други военни престъпления. В обвинителния акт се твърди, че Хашим Тачи и останалите са "отговорни за близо 100 убийства", а също и за изтезания, преследване и насилствено изтребване. Обвиненията идват дни преди планираната визита на Тачи в САЩ за разговори с лидерите на Сърбия за нормализиране на отношенията - едно от ключовите условия на ЕС за членство.

Икономика

154.7 млн. евро са преките чуждестранни инвестиции в България от началото на годината до края на април, показва статистиката на БНБ.

Сроковете по Наредба Н-18 се удължават. Фирмите, които използват софтуер за управление на продажбите (СУПТО), ще трябва да отговорят на изискванията на наредбата до края на тази година, като предишният срок беше 31 юли, става ясно от публикувани за обществено обсъждане поредни промени в нормативния акт. Те идват след множество срещи между бизнеса, НАП и финансовия министър с цел наредбата да стане по-ясна и изпълнима, като са взети предвид много от исканията на фирмите. Едно от предложенията е срокът за блокиране на касовия апарат - ако поради техническа неизправност спре да подава данни към НАП, да се удължи от 24 на 72 часа.

Министерският съвет е обявил обществена поръчка за изграждане на нов национален регистър за всички концесии в страната, който трябва да замени създадения през 2005 г. портал с информация за тези договори. За целта са заделени малко над 1.5 млн. лв. без ДДС, основната част от които идват от европейската програма "Добро управление", се вижда от информация в регистъра на обществените поръчки. Новата платформа ще включва различни модули за концедентите, база данни с документи и информация за управление и контрол и други, а кандидатите, които искат да я изградят, ще трябва да подадат оферти до 23 юли.

Търговците на ток виждат проблеми в свободния пазар за бизнеса. От Асоциацията за свободен енергиен пазар (АСЕП) предупредиха, че безпрепятственото излизане на фирмите на свободния пазар от 1 октомври ще е трудно. Последните промени в Закона за енергетиката (ЗЕ) предвиждат от тази дата фирмите в България да започнат да се снабдяват с електроенергия на борсови цени. Реформата засяга общо 300 хил. фирми с над половин милион обекта, които до края на 2019 г. са се снабдявали с ток по регулирани цени. Тези, които не са успели да си изберат доставчик, ще останат при досегашното си електроснабдително дружество, но ще получат служебно определени тарифи до 1 юли 2021 г.

Бизнес

Значително са променени условията за предоставяне на безвъзмездна помощ на средни предприятия за преодоляване на последиците от пандемията. Това става ясно от публикувания нов вариант на документите, които ще бъдат отворени за повторно обществено обсъждане до понеделник, 29 юни. Причината за удължаването на срока са съществените изменения след първото обсъждане, което приключи в края на май, посочват от управляващия орган на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Освен че общата сума се увеличава от 156 млн. лв. на 200 млн. лв., проектите вече няма да се финансират по реда на постъпване, а ще се класират по определени критерии. Средствата са изцяло грантови, като не се очаква компаниите да съфинансират по някакъв начин проектите.

Банковото кредитиране остава замръзнало и през май, става ясно от паричната статистика на БНБ. Общо кредитните портфейли на банките се свиват със 133 млн. лв. за месец до 58.7 млрд. лв. Спадът се дължи най-вече на фирмените заеми, които намаляват със 154 млн. лв. за май. При домакинствата движенията продължават да са противопосочни. Втори пореден месец има свиване на потребителските заеми - с малко над 10 млн. лв. При жилищните пък продължава да се отчита ръст - 55 млн. лв., но темпът му се забавя - през 2019 г. средномесечно ипотечните портфейли на банковата система нарастваха с почти 114 млн. лв.

Сделки и проекти

"Кауфланд България" пусна в продажба своята първа национална продуктова линия за храни под собствената марка "Брей!". Серията съдържа 61 артикула в няколко категории: млечни, месни, тестени, деликатеси, консерви, напитки. Продуктите са произведени само с български суровини. "Кауфланд" ще ги тества в българска акредитирана лаборатория най-малко четири пъти в годината, а месните ще преминават контролни тестове осем пъти годишно, обявиха от компанията.

Общо 10 кандидата участват в обществената поръчка за инженеринг на северния обходен път на Бургас. Сред тях са някои от най-големите строителни компании - "Трейс груп холд", "Джи Пи груп", "Европейски пътища" (позната допреди година като "Пътища Пловдив") и "Щрабаг". Оферти са подали и "Пътища Бургас", свързана с "Хидрострой" на Велико Желев, и хасковската АБ.

Технологичният гигант Amazon ще създаде фонд за рисков капитал на стойност 2 млрд. долара. Той ще бъде насочен изцяло към зелени технологии, които намаляват ефектите на климатичните промени. Така Amazon ще се опита да отговори, поне частично, на критиките, че самата тя е огромен замърсител заради бизнеса си с електронна търговия и центрове за данни, които изразходват голямо количество енергия.

Извънредната епидемична обстановка заради коронавируса се удължава до 15 юли, реши правителството в сряда. Предложението на здравния министър е мотивирано със значителното увеличаване на среднодневният брой на заразените с COVID в периода от 10 до 23 юни - 84 души, или 3.2 пъти повече спрямо предходния период. Междувременно със заповед на здравния министър бяха върнати някои противоепидемични мерки като носенето на маски на закрито, спазване на дистанция и др.

Членът на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Даниела Машева подаде оставка, за да се върне в прокуратурата. Очаква се тя да стане новият зам. главен прокурор на мястото на подалата оставка Мария Шишкова.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО