Какво се случи през седмицата

Австрия въведе карантина за идващи от България, Румъния и Молдова; Щурм на парламента в Белград, след като Вучич върна полицейския час заради Covid-19; "Булгартрансгаз" очаква ТЕЦ-ове да минават на газ в следващите години

Над 220 000 души в Централна Япония бяха евакуирани, след като бури и наводнения доведоха до 58 жертви в югозападните райони на страната
Над 220 000 души в Централна Япония бяха евакуирани, след като бури и наводнения доведоха до 58 жертви в югозападните райони на страната    ©  Reuters
Над 220 000 души в Централна Япония бяха евакуирани, след като бури и наводнения доведоха до 58 жертви в югозападните райони на страната
Над 220 000 души в Централна Япония бяха евакуирани, след като бури и наводнения доведоха до 58 жертви в югозападните райони на страната    ©  Reuters

Извънредната епидемична обстановка беше удължена до края на юли с решение на правителството. Първоначално тя бе обявена до 13 юли. В началото на седмицата здравният министър обяви, че част от ограничителните мерки могат да бъдат върнати при над 200 новозаразени дневно.

Австрия въведе карантина за идващи от България, Румъния и Молдова. Пътниците от тези страни ще трябва да изкарат 14-дневна карантина, обяви канцлерът Себастиан Курц. Алтернативата е предоставяне на отрицателен тест за COVID-19.

България има само три месеца за изготвяне на отговор по наказателната процедура за "Натура 2000", след което ЕК ще започне дело срещу страната в Съда на Европейския съюз, обяви Брюксел. До момента държавата е обявила само 22 специални зони за опазване по Директивата за местообитанията (от общо 229 зони от "Натура 2000"), като не е посочила специфичните за тях цели и мерки за опазване.

Апелативният специализиран наказателен съд съществено намали присъдата на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева и подсъдимите заедно с нея като съучастници Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Втората инстанция определи 8 години затвор за Иванчева вместо присъдените й 20 години от първата инстанция. Петрова получи 7 години затвор вместо 15, колкото й присъди първата инстанция, а присъдата на Дюлгеров падна от 12 на 6 години. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Свят

Щурм на парламента в Белград, след като Вучич върна полицейския час заради Covid-19. Полицията влезе в сблъсъци с хилядите протестиращи във вторник вечер пред парламента в Белград, за да изразят недоволството си от справянето на правителството с кризата с коронавируса и връщането на рестриктивните мерки, включително полицейския час в столицата. В момента Сърбия е най-тежко засегнатата от вируса държава на Балканите, като са регистрирани близо 17 хил. случая. Във вторник имаше 299 нови заразени и рекорден брой от 13 починали.

Гърция няма да приеме строги условия от ЕС за използване на средствата от планирания фонд за възстановяване от пандемията. Премиерът Кириакос Мицотакис коментира, че няма да се съгласи с връщане към мерките и наблюдението на страната, наложени по време на дълговата криза от ЕС, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. Това според анализатори е знак за предстоящите трудни преговори между европейските лидери относно фонда.

Тръмп уведоми ООН, че САЩ ще напуснат Световната здравна организация на 6 юли 2021 г. Американският президент обвинява организацията, че е закъсняла с реакцията си спрямо коронавируса и в началото на епидемията е била под контрола на Китай. През май Тръмп се закани да изтегли страната от СЗО, ако тя не се реформира, въпреки призивите на ЕС да размисли. Той каза, че ще пренасочи американската вноска другаде.

Икономика

7.1% спад на българската икономика и 8.7% на еврозоната през 2020 г. прогнозира ЕК.

БНБ прогнозира покачване на лихвите по кредитите, става ясно от тримесечния "Икономически преглед" на централната банка. Един от факторите за това е започналото от март повишаване на шестмесечния и дванайсетмесечния Euribor, които се ползват от някои банки като референтни за плаващите лихвени проценти по заемите им. През юни обаче покачването на междубанковите индекси спря и дори леко се върна, като те засега остават отрицателни и близки до рекордните си дъна.

"Булгартрансгаз" очаква ТЕЦ-ове да минават на газ в следващите години. Прогнозите в десетгодишният план за развитие на мрежите на "Булгартрансгаз" до 2029 г. показват бързо нарастване на потреблението на газ в България в следващите 4 години - до 42.3 гВтч, което е скок от 40%. Причината - увеличеното потребление на природния газ при производството на топлинна и електрическа енергия.

Владимир Савов и Петър Джелепов са кандидатите за попълване на КФН. Мандатите за застрахователен надзор и за анализ на рисковете и защита на инвеститорите изтекоха още през януари. Сега се очаква бившият член на регулатора Владимир Савов да поеме застраховането, а Петър Джелепов, който е изпълнителен директор на Общинска банка - ресор анализ на рисковете.

Бизнес

"Лидл България" и ЕБВР ще финансират български земеделски производители за сертифициране по Global G.A.P. - световен стандарт за добри земеделски практики. За целта са предвидени 85 хил. евро. Приносът на "Лидл България" е 50 хил. лв., а останалата част от сумата ще бъде предоставена от ЕБВР. Средствата по споразумението са безвъзмездни, от производителите няма да се изисква съфинансиране. В рамките на програмата ще бъдат избрани до 15 малки и средни регионални земеделски производители.

По-малко фирми прогнозират значителен спад на приходите, отколкото през март. Това показва анкета на Германско-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) сред 60 компании, проведена между 18 и 20 юни. Според резултатите спад от над 30% очаква една трета от фирмите, докато при предишната подобна анкета през март крайно негативни прогнози имаха близо половината от респондентите. Една пета от отговорилите сега не могат все още да преценят как ще се отрази пандемията на финансовото им представяне.

Сделки и проекти

Българската компания за данни BizPortal набра 1.7 млн. евро капитал. Основната част от инвестицията идва от фонда Morningside Hill, един от четирите финансови мениджъра към Фонда на фондовете, които управляват и насочват предимно публичен ресурс към стартиращи компании. По-малката част се поема от бизнес ангели. От данните в Търговския регистър личи, че новите инвеститори са придобили дял от 13.5% в BizPortal, което означава, че стартъпът се оценява на 12.6 млн. евро.

LAUNCHub Ventures инвестира 1.5 млн. евро в гръцката компания Ferryhopper, която разработва онлайн платформа за продажба на билети за фериботи. Българският фонд води инвестиционния рунд, като вложи 1.5 млн. евро от обща финансова инжекция в размер на 2.6 млн. евро. Компанията, която към момента платформата работи основно на гръцкия пазар, ще използва свежия капитал за разрастване на бизнеса на чуждестранни пазари.

Фондът на фондовете дава още 56.3 млн. лв. за инвестиции в малки и средни фирми заради коронавируса. Парите ще се управляват от вече избраните четири фонд мениджъра - NV3, Morningside Hill, Innovation Capital и все още неактивния, но избран Vitosha Venture. Допълнителният ресурс идва от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК).

Европейската технологична група Team.Blue купува "Суперхостинг.БГ". Сумата по сделката не е публична. Така "Суперхостинг" става част от паневропейската група, която е с пазарна оценка от над 1 млрд. евро. Българската компания ще запази бранда и ще продължи да се управлява от настоящия си екип, воден от управляващите партньори Любомир Русанов и Методи Дреновски. Team.Blue е собственик на над 30 бранда и компании в над 10 страни, като в този списък вече влиза и България.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата