Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Всички 16 пътници на автобус, взети за заложници от въоржен мъж в украинския град Луцк, бяха освободени след операция на специалните части

Какво се случи през седмицата

Парламентарното мнозинство отхвърли вота на недоверие срещу правителството; Новозеландски учени са измислили нова система за предупреждение за вулкани; Девет са кандидатите за реконструкцията на Източната тангента в София

1638 прочитания

Всички 16 пътници на автобус, взети за заложници от въоржен мъж в украинския град Луцк, бяха освободени след операция на специалните части

© Reuters


Очаквано парламентарното мнозинство отхвърли вота на недоверие срещу правителството заради корупцията. В подкрепа на вота гласуваха само вносителите от БСП и ДПС при предварително направени заявки от другите парламентарни сили, че ще подкрепят кабинета.

Парламентарното мнозинство отхвърли вота на недоверие към правителството, премиерът Бойко Борисов отсъства и по време на дебатите и при гласуването
Фотограф: Юлия Лазарова

БСП внесе в Народното събрание предложение за извънредно изслушване на главния прокурор Иван Гешев, а в мотивите акцентира върху основните проблеми в работата на прокуратурата от началото на мандата му - нарушения на базисни процедурни гаранции за презумпцията за невиновност, недопустими политически изказвания на Гешев и др. Решението за изслушването трябва да се вземе от парламента.

Апелативният специализиран съд отмени домашния арест на Маринела Арабаджиева и постанови тя отново да бъде задържана под стража без изобщо да направи преценка дали има опасност да се укрие или да извърши престъпление. Арабаджиева бе пусната под домашен арест на 28 май и повече от месец и половина остана в този режим без да наруши мярката по какъвто и да е начин. Апелативният спецсъд обаче отмени определението на долната инстанция с твърдения за процедурни нарушения при постановяването му. "Мярката задържане под стража не може да бъде налагана на процедурно основание, тъй като става дума за лишаване от свобода и съдът е длъжен във всеки един момент да пренява дали това е нобходимо", каза адвокатът на Арабаджиева Ина Лулчева. За 29 юли е насрочено ново заседание на Специализирания съд за преценка на мярката на Арабаджиева.

Свят

Британското правителство смята с нов закон да даде на тайните служби големи правомощия в борбата с шпионажа. Това става, след като беше публикуван доклад на парламентарната комисия за дейността на разузнаванията и службите за сигурност. Според заключенията в него Русия се е намесила в референдума за независимост на Шотландия през 2014 г., в който победи лагерът за оставане във Великобритания. Правителството и разузнавателните служби обаче не са направили достатъчно, за да подготвят точна оценка на опитите на Москва да се намеси в референдума за Brexit през 2016 г., и въпреки индикациите, че е имало такива действия, няма как това да бъде потвърдено.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп промени реториката и призова американците да носят маски, като дори и той сложи такава
Източник: Reuters

Обединените арабски емирства успешно изстреляха своята първа междупланетна роботизирана сонда, която се отправи на 7-месечно пътешествие към Марс. 1350-килограмовият апарат на име "Ал Амал" ("Надежда") беше изведен в Космоса на борда на 53-метровата японска ракета носител H-2A. Мисията на сондата е чисто изследователска: да позволи на учените да разберат по-добре каква е връзката между метеорологичните промени на Марс и постепенното изтъняване на атмосферата, която намалява под въздействието на слънчевия вятър.

Новозеландски учени са измислили нова система за предупреждение за вулкани, която според тях би могла да предотврати събитията на остров Уайт през 2019 г. Тогава най-активният вулкан в страната - Уакаари, изригна и загинаха 21 души.

Икономика

317 е разликата между броя на намерилите работа и новорегистрираните безработни в седмицата между 13 и 17 юли, като ножицата между тях започва да се стопява, показа информация от Агенцията по заетостта.

Девет са кандидатите за реконструкцията и разширението на Източната тангента в София, която ще свърже Северната скоростна тангента с бул. "Ботевградско шосе". Сред тях са "Джи Пи груп", "Трейс" и ГБС. Изграждането ѝ се чака от години, но едва при представянето на бюджета за 2020 г. кметът на София Йорданка Фандъкова представи обекта като "ключов" и обеща, че ще стартира тази година. Остава въпросът откъде Столичната община ще намери заложените 20 млн. лв. без ДДС за строителството. Такива средства не са предвидени във финансовата рамка за годината, а и заради кризата приходите на общината ще са по-малко.

Активността при покупко-продажбите на недвижими имоти в България се възстановява през юни. По данни на Агенцията по вписванията (АВ) през изминалия месец са изповядани 18 955 сделки, което е само с 0.96% под броя за юни 2019 г., когато сделките са били 19 139. За сравнение - през март и май, двата месеца, които наполовина попадаха в извънредното положение заради COVID кризата, сделките бяха с по около 30% по-малко в сравнение със същите месеци на предходната година. А през април - единственият пълен месец в извънредно положение, те се сринаха с 55% на годишна база.

Близо 100 хил. небитови клиенти се очаква да излязат на свободния пазар в Югоизточна България от 1 октомври 2020 г., съобщиха от ЕВН. В момента абонатите на дружеството, които си купуват ток на пазарни цени, са над 40 хил. С последните поправки в Закона за енергетиката (ЗЕ) от 1 октомври всички небитови потребители на ток ще бъдат задължени да излязат на свободния пазар. Тези от тях, които не успеят да се вместят в този срок, ще останат при досегашното си електроснабдително дружество, но само до края на юни 2021 г.

Бизнес

Изпълнителният директор на Coca-Cola Джеймс Куинси обяви, че заради коронавируса второто тримесечие ще бъде най-трудното за компанията през тази година, след като тя отчете спад от 28% на оперативните си приходи до 7.2 млрд. долара. Дружеството обяви, че ще се фокусира върху печелившите си брандове
Източник: Reuters

Летище София вече официално е дадено на концесия. В разгара на протестите правителството ускори процеса по отдаване на един от най-стратегическите активи на страната. Това е обединението SOF Connect, състоящо се от базирания в Париж фонд Meridiam и строителя Strabag, който участва с 1%. За оперирането му ще ползва подкрепата на летище Мюнхен, като ангажиментът на летищния оператор е за първите 12 години на договора. Концесионерът трябва да плати първоначалната цена от 281.2 млн. евро.

Българският автопазар отчита сериозен спад на продажбите през първото полугодие на годината спрямо същия период на 2019 г., показват данните на Пътна полиция. Общите регистрации на нови и употребявани леки автомобили (категория M1 и N1) през периода януари - юни са достигнали 91 819 коли, с 31% по-малко от същия период на 2019 г. Най-сериозен е сривът при новите возила за полугодието - продажбите са 12 450 (категория M1 и N1), с 44% под нивата от същия период на 2019 г. При употребяваните понижението е по-малко за шестте месеца - 28% до 79 369 коли.

Сделки и проекти

Договор за построяване и доставка на специален плавателен съд за драгиране подписа изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" Павлин Цонев с нидерландската Damen Shipyards Gorinchem. Договорът е за 6.1 млн. лв. без ДДС, като плавателното средство трябва да бъде доставено в Русе в срок от 10 месеца. Поръчката на техниката за удълбочаването на реката е в рамките на проекта за българско-румънския участък на река Дунав, чиято обща стойност е 20.6 млн. лв.

Акселераторският фонд Innovation Starter обяви първите си три инвестиции. Те са на ниво идеи и отиват в българските компании Cardinal Bites, Cintelly и "Носия", които ще получат финансиране от по 10 хил. евро, което трябва да послужи за полагане на основите на бизнеса им. Innovation Starter е фонд, основан от Леона Асланова, в който влизат още партньорите Венеция Нецова-Ангова и Олег Гурбалов. Фондът разполага с 1 млн. евро изцяло частен капитал, като предлага на стартиращи компании инвестиции между 10 и 60 хил. евро.

Конгломератът GlaxoSmithKline е придобил 10% от германската биотехнологична компания CureVac. Делът във фирмата струва 163 млн. долара, което я оценява на над 1.6 млрд. долара. CureVac е компания, която стана известна през март заради желанието на американското правителство тя да пренесе дейността си на американска земя и да разработва ваксина за коронавируса, която да се ползва с приоритет от американското население. Само преди месец Германия официално придоби 23% от CureVac срещу 343 млн. долара при оценка малко под 1.5 млрд. долара.

Очаквано парламентарното мнозинство отхвърли вота на недоверие срещу правителството заради корупцията. В подкрепа на вота гласуваха само вносителите от БСП и ДПС при предварително направени заявки от другите парламентарни сили, че ще подкрепят кабинета.

Парламентарното мнозинство отхвърли вота на недоверие към правителството, премиерът Бойко Борисов отсъства и по време на дебатите и при гласуването
Фотограф: Юлия Лазарова

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK