Какво се случи през седмицата

Президентът наложи вето върху част от промените в Изборния кодекс; Доналд Тръмп е платил общо 750 долара данък върху доходите си за 2016 г. и 2017 г.; КНСБ предлага радикални промени в данъчната система, бизнесът е против

Припламналият отново конфликт между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах е взел над 100 жертви от неделя насам
Припламналият отново конфликт между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах е взел над 100 жертви от неделя насам
Припламналият отново конфликт между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах е взел над 100 жертви от неделя насам    ©  Reuters
Припламналият отново конфликт между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах е взел над 100 жертви от неделя насам    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Президентът наложи вето върху част от промените в Изборния кодекс (общо 11 параграфа), с които се оставя смесено гласуване - машинно и с хартиени бюлетини, ръчно броене на бюлетините, прехвърлянето върху ЦИК на отговорността за придобиването на машините за гласуване и др. Вето е наложено и върху текста, с който се отменя законовата забрана да се провежда референдум по въпроси от компетентността на Великото народно събрание.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев е единствен кандидат за неин председател при втората процедура за избор, насрочена от парламента. Първата процедура се провали поради липса на кандидати. Андреев е член на ЦИК от 2007 г., за настоящия мандат на комисията е номиниран от ГЕРБ, но в предишните мандати влезе с номинация на БСП. Мястото начело на ЦИК се оваканти, след като досегашния председател Стефка Стоева подаде оставка заради несъгласие с промените в Изборния кодекс.

Военното министерство е изпратило писма-заявки до САЩ, с които проучва възможностите за придобиване на още 8 изтребителя F-16 Block 70, стана ясно във вторник след среща между премиера Бойко Борисов, посланика на САЩ у нас Херо Мустафа и представители на американския оръжеен гигант Lochheed Martin. В сряда лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска премиерът и министърът на отбраната да бъдат поканени за изслушване в парламента, където да обяснят параметрите на подготвяната сделка.

Висшият съдебен съвет да започне процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. За това призовава Съюзът на съдиите в България в обръщение до членовете на ВСС, гласувано на общо събрание на съюза.

Свят

Европейският парламент и германското председателство на ЕС взаимно се обвиняват за възможното забавяне на седемгодишния бюджет на съюза в размер на 1.074 трлн. евро и на възстановителния фонд за 750 млрд. евро. Търканията са по две направления. Евродепутатите се опитват да спечелят допълнително финансиране за програми в сферата на здравеопазването и изследванията, а същевременно компромисното предложение на германското председателство как да се обвърже еврофинансирането със спазването на върховенството на закона накара ЕП да изрази мнение, че страни като Унгария и Полша са получили прекалено много отстъпки.

Американският президент Доналд Тръмп е платил общо 750 долара данък върху доходите си за 2016 г. и 2017 г., а в годините преди да се кандидатира за държавен глава, бизнесите му редовно са отчитали солидни загуби, спестявайки още стотици милиони долари данъци, показва разследване на New York Times.

Последният насрочен кръг от преговори между ЕС и Великобритания за търговска сделка след Brexit започна във вторник в Брюксел. Остават само две седмици преди ключова среща на европейските лидери и един месец преди крайния срок за споразумение, определен от ЕС. Продължава обаче да не се постига компромис по редица теми, включително правата за риболова и правилата за държавната помощ. Затова бизнесът се подготвя за "най-лошия" сценарий, изготвяйки извънредни планове за действие.

Икономика

2.8 млн. чужденци по-малко са посетили България през юни, юли и август тази година в сравнение със същия период на миналата, показват данни на националната статистика.

България ще е готова да приеме еврото през 2023-2024 г., казва управителят на Българската народна банка Димитър Радев в интервю за списание на БСК. Това ще се случи, при условие че страната изпълни маастрихтските критерии и достигне определено ниво на институционална и реална конвергенция. Очакванията на централната банка са, че престоят на България във валутния механизъм ERM II няма да се проточи във времето.

КНСБ предлага радикални промени в данъчната система, бизнесът е против. Необлагаем минимум, увеличение на данък печалба и данъка върху доходите на физически лица от 10% на 15% и понижение на общата ставка по ДДС до 15%, предлага синдикатът. БСК отбелязва, че не подкрепя радикални промени в данъчната система без задълбочена оценка на въздействието и широк обществен и експертен дебат. Според БТПП промяната на една работеща данъчна система, осигуряваща балансиран бюджет, е неприемлива.

Бизнес средата в България се подобрява, но много бавно. Индикаторът за бизнес климата в България продължава да расте през септември, но това подобрение е минимално - увеличението е с едва 0.8 пункта спрямо август до 9.3 през септември. На годишна база разликата е значителна - стойността е със 17 пункта под оценката на фирмите през същия период на 2019 г. Така изглежда, че бързото възстановяване през третото тримесечие, на което преди месеци се надяваха анализатори, не е било постигнато.

Бизнес

Държавата прави пореден опит да ограничи имитиращите продукти на сиренето. Новите изисквания, публикувани за обществено обсъждане, са сухото вещество и маслеността в сиренето да не е по-малко от 40%; суровото мляко в млечните продукти да не е по-малко от 80% от вложените суровини. Допуска се и най-много 20% добавено сухо мляко, концентрирано мляко или млечен протеин.

Компаниите отново стават по-предпазливи в наемането на персонал. След събуждането през летните месеци наемането на персонал през август (6.6%) се е върнало на нивата от май (6.7%). Това става ясно от последната анкета на Националния статистически институт (НСИ). Междувременно делът на фирмите, които се разделят с част от персонала си, остава същият. Както през август, така и през предходния месец - юли, 7.9% от фирмите са предприели съкращения.

Сделки и проекти

"Алтерко" започва увеличение на капитала си през борсата. Чрез първично публично предлагане на 3 млн. акции IT компанията ще опита да набере до 9 млн. лв. Началото на процедурата беше обявено в понеделник, откогато текат и сроковете. Предлагането ще се счита за успешно, ако бъдат записани и платени най-малко 1 млн. броя акции с номинал 1 лв. и емисионна стойност 3 лв.

Автобусният гигант FlixBus ще си партнира с превозвача "Карат С". Първите обединени автобусни линии в рамките на новото сътрудничество с "Карат С" поемат на път на 1 октомври. В рамките на новото споразумение ще има над 15 директни международни връзки от София, които вече са част и от мрежата на FlixBus, съобщават от компанията. Пътниците могат да избират между дестинации в Австрия и Германия, до градове като Санкт Пьолтен, Линц, Инсбрук, Нюрнберг, Щутгарт, Кьолн, Дюселдорф, Дортмунд, и др.

ВиК холдингът ще плати сметките за ток на "ВиК Добрич" и "ВиК Шумен". Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви, че няма опасност жителите на областите Добрич и Шумен да останат без вода заради спрян ток. В съобщението си ведомството подчертава, че дълговете на двете ВиК дружества към "Енерго-про Варна" ще бъдат погасени от Българския ВиК холдинг, който е постигнал споразумение с електроразпределителното дружество. Холдингът ще сключи договори с ВиК операторите за отпускане на кредит за дълговете, които са в размер на общо 10.5 млн. лв. за двете дружества.

Caesars е на прага да купи William Hill за 2.9 млрд. евро. Британският букмейкър William Hill обяви, че е в напреднали преговори за сливане на двете компании, съобщава Financial Times. Caesars ще придобие английското дружество, част от индекса FTSE 250, за сума около 2.9 млрд. евро. William Hill вече отхвърлиха подобна оферта преди няколко години, но сега от дружеството са склонни да приемат предложение да бъдат купени.