Топ 5 от "Капитал": ГЕРБ предлагат най-разточителния си бюджет; България залага на неефективни енергийни проекти

Преди изборите в САЩ "индустрията на фалшивите новини" във Велес пак се активизира; Жилищният пазар остана стабилен в пандемията; Защо френската BIC избра София за център за бизнес услуги

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

1. Насред кризата и антиправителствените протести правителството предлага най-разточителния бюджет от мандата си за изборната година

Популистки, безотговорен и опасен, антикризисен, предизборен, антипандемичен, бюджет за хората, най-лошият правен през последните години. Така цяла седмица тече словесният пинг-понг между, от една страна, критични икономисти и политици, и от друга, ответната защита на управляващите по проекта на бюджет 2021 и средносрочната фискална рамка. Насред антиправителствени протести, икономическа и здравна криза и падащ рейтинг кабинетът на Бойко Борисов захвърля предпазливото бюджетиране от последните години на вятъра и залага дупка от над 15 млрд. лв. в държавните финанси и увеличение на дълга с 67% до края на 2023 г., като две трети от тези суми са предвидени само за тази и следващата година. Това политическо обръщане на полюсите от иначе идеологически дясно позициониращата се ГЕРБ не е изолирано - избраният с гласовете на БСП президент Румен Радев, който по всички правила на "лявото" би трябвало да приветства повечето разходи, нарече бюджета "разоряващ".

На пръв поглед острата критика - извънредни разходи при пандемията са нужни, правят ги всички правителства, а на фона на останалите от ЕС България продължава да изглежда от най-предпазливите. Аргументите на управляващите за нуждата от подкрепа на домакинствата и бизнеса обаче кънтят на кухо при положение, че малко от разписаните разноски могат да се свържат пряко с пострадали от икономическата или здравната криза вследствие на коронавируса и изглеждат особено щедри и широкообхватни в изборната 2021 г. Прочетете тук.

2. Управляващите залагат на мащабни и неефективни енергийни проекти, заради които България може да изпусне възможностите за финансиране от ЕС

Кой би платил 10 млрд. евро за ядрена централа, която ще произвежда ток за поне 80 евро/мВтч, като може да инвестира половината от тази сума в нови соларни мощности, чийто ток ще струва 16 евро/мВтч, или 5 пъти по-малко, а с другите 5 млрд. евро може да санира повечето многофамилни сгради в страната. Или кой ще се съгласи да похарчи 1 млрд. лева, за да поддържа стара и неефективна ТЕЦ, като за същите пари може да изгради чисто нова паро-газова централа, която е много по-ефективна, екологична и маневрена - бързо спира и тръгва спрямо търсенето на ток.

Отговорът на тези въпроси би трябвало да е съвсем лесен - никой. В България обаче не е така. Страната все по-отчетливо се разминава с европейските, а и световни, тенденции в енергетиката и е напът да пропусне възможността за трансформация на сектора, а отттам и да постигне неговата независимост от външни геополитически фактори.

3. Македонският град Велес стана известен с "индустрията на фалшивите новини" през 2016 г. На прага на изборите в САЩ сайтове от града отново се активизират, но правилата са променени

"Велес винаги е бил авангарден, културен град. Тук е отворен първият музей в Македония, първото музикално училище. Така че ми се ще да бяхме известни в световните медии с това, а не с производството на фалшиви новини", казва Аце Коцевски. Коцевски е кмет на града трети непоследователен мандат, което обяснява и защо на портрета в коридора пред кабинета му изглежда осезаемо по-млад. За негово съжаление Велес е известен именно със своята "индустрия на фалшивите новини", а на прага на следващите президентски избори в САЩ и на фона на доклади за нови активни сайтове за американска политика от Северна Македония интересът на медиите към града се възобновява - далеч не заради културната му история.

Четири години след като западните медии с почуда установиха, че много от странните заглавия като "Папата официално подкрепи Доналд Тръмп" и "Хилъри Клинтън: Бих искала да видя хора като Доналд Тръмп да се кандидатират, защото са честни и не могат да бъдат купени" идват от 50-хилядния град в Северна Македония (тогава все още без "Северна" в името си), вниманието отново се насочва натам. Правилата на играта обаче са променени, защото Facebook и Google активно започнаха да работят срещу този тип сайтове и производството на фалшиви новини отстъпи на копирането на истински материали от достоверни източници, макар и с ясен политически уклон. Което не прави цялата история по-малко странна. Вижте я в този текст.

4. Жилищният пазар остана стабилен на фона на пандемията, която повали много бизнеси, и цените едва трепнаха

Въпреки сериозното кихане на икономиката, предизвикано от COVID-19, и пълното разболяване на цели сектори пазарът на имоти се оказа относително устойчив на вируси. За съжаление на тези, които чакат по-добри времена, за да предприемат покупка на жилище, и за радост на инвестиралите успешно, а и на посредниците при имотите.

Статистиката на Агенцията по вписванията за деветте месеца на 2020 г. показва спад на сделките в страната от 10.4% в сравнение със същия период на предишната година. След първоначалния ступор, който настъпи в края на март и продължи през целия април, динамиката постепенно се завърна до нормалните преди кризата нива, казват мениджърите на някои от големите агенции за недвижими имоти половин година по-късно. Въпреки спада в обема на сделките цените не паднаха. Това се обяснява основно с липсата на доход от спестяванията в банки заради ниските лихви и на разбираеми алтернативни възможности за инвестиции. Според някои анализатори фактор е и намалялото започване на ново строителство. Подробности тук.

5. Защо френската BIC избра София за своя център за административни, финансови и логистични услуги

България, изглежда, започва да си изгражда име на добро място за бизнес услуги. След като административни дейности към София изнесоха Coca-Cola, Cargill, Световната банка, AES, Sandvik, Cargotec, сега това направи и френската компания BIC, известна по целия свят с емблематичните си химикалки, самобръсначки и запалки.

От новия й български център за споделени услуги вече се обслужват голяма част от административните дейности на групата в Европа, а плановете са обхватът да се разшири и с нови ключови за BIC пазари. До края на следващата година в софийския офис ще работят 230 души.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

Мини, ако можеш

Мини, ако можеш