Топ 5 от "Капитал": Нов зимен спад на икономиката и бавно възстановяване, кой е новият инвеститор в "Булсатком"

COVID-19 пренарежда световното производство на кожи от норки, производители и търговци на официални облекла имат двуцифрен спад в продажбите, проектонаредба предвижда нови бариери пред директните продажби от фермери

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

1. Икономиката пак ще се свие през зимните месеци заради епидемията. А съживяването ще е бавно и ще продължи поне две години

Засега очакванията на повечето икономисти са спадът на БВП през тази година да е по-малък от първоначалните сметки, като най-апокалиптичните от тях се измерваха в двуцифрени минуси. Експресните данни на националната статистика за летните месеци обаче развенчаха най-големите оптимисти, че възстановяването ще е бързо. Те показват, че през третото тримесечие на тази година, когато в най-голяма степен действаха стимулиращи правителствени мерки, е започнало оттласкване от дъното, но то не е достатъчно - на годишна база БВП се свива с 5.2%. Това накара някои анализатори бързо да прекалкулират прогнозите си за страната в посока малко по-голям спад през тази година (около 4.5-5.5%) и по-бавно възстановяване догодина - с ръст между 2 и 3%.

Популистките решения на правителството също не помагат - ако половинчатите мерки за ограничаване на заразата не дадат резултат, рискът за дългосрочни проблеми в икономиката ще се увеличи. Сега е моментът да се помислят и нови идеи за подкрепа на бизнеса, но вместо това в бюджет 2021 правителството изсипва пари напосоки и планира нови милиарди за пътища. Така първоначалните очаквания, че икономиката може да се възстанови до предкризисните си нива още догодина, все повече се изместват към 2022 г.

2. Управляваният от българин фонд Integral, който е финансиран от ЕБВР и ЕИФ, влезе в най-големия български телевизионен оператор "Булсатком"

През последните три години най-големият телевизионен оператор в България - "Булсатком", премина през толкова структурни и дългови трансформации, че поредното движение сред инвеститорите и управлението на компанията не би трябвало да прави впечатление на много хора. Навлизането на фонда Integral Venture Partners и назначаването на новия изпълнителен директор Станислав Георгиев през тази година са поредният нов епизод в историята на групата, като целта е в последната серия оздравелият бизнес да се продаде. Новият герой в основния екип е фонд, управляван от българин и подкрепен финансово от европейски институции като ЕБВР и ЕИФ. А сред останалите основни роли са американски и британски фонд, но и държавната ББР, а най-старият участник е основателят Пламен Генчев. Историята ще откриете в този текст.

3. Коронавирусът е на път да унищожи датското производство на кожи от норки. Индустрията отдавна е в криза и сривът може да реши казуса с българското производство

Въпреки огромните усилия на организации за защита на правата на животните като PETA през последните 30 години, естествените ценни кожи все още имат своя пазар, задвижван основно от търсенето в Китай. Проникването на COVID-19 във фермите с пухкавите хищници в Дания, която е най-големият производител на кожи от норки в Европа, и в други страни производителки и радикалните мерки от страна на властите са на път да пренаредят пазара, като най-голямата аукционна къща за кожи в света - Kopenhagen Fur, кооператив на датските производители на кожи, създали обединението си преди 90 години, обяви, че ще затвори до 2-3 години.

България присъства на картата на кожите от норки основно с фермата в старозагорското село Маджерито, която е към групата на производителя на пилешко "Градус". Миналата есен в Народното събрание след събиране на огромен брой подписи от сдружение КАЖИ бяха входирани промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност с цел забраняването на развъждането и умъртвяването на животни единствено с цел тяхната кожа. Въпреки широката подкрепа и множеството становища текстовете останаха на трупчета. Настоящата криза отново повдига тежката тема за индустриалното използване на животни за ценни кожи. В глобален план въпросът сега е кой ще спечели от излизането на Дания от пазара. Дано да са норките. Прочетете тук.

4. Производители и търговци на бизнес и официални облекла имат двуцифрен спад в продажбите, при някои и 70%

Коронавирусът премести работата от дома и складира деловите облекла и официалните дрехи за специални поводи за месеци в гардероба. Пантофи, анцузи и дори пижами заеха мястото на костюми и вратовръзки, на модни рокли и високи токчета. Ритъмът на работа от вкъщи обяснимо сви бизнеса на производители и търговци на официални облекла. Щетата е голяма - масово отчитаният спад в продажбите в България е двуцифрен, на места и до 70%.

По света не е по-различно. Повечето хора в момента работят от вкъщи, с новооткрита любов към спортните дрехи - тенденция, която някои експерти очакват да надживее пандемията. Тази разтърсваща промяна в поведението има дълбоки последици в цялата верига на доставки за костюми и официално облекло. Секторът е преобърнат нагоре с краката на всеки континент.

5. Проектонаредба предвижда малки разрешени количества и локална търговия за храните с растителен произход на дребни фермери

Да се скъсят веригите за доставки на храни, тъй като фермерите получават само малка част от сумата, която потребителите плащат за тяхната продукция, а огромният дял отива в посредници. Този лайтмотив в последните години присъства силно в европейските политически дебати за подпомагане на земеделието, а предложенията на теория са в много посоки: от насърчаване на фермерски пазари до подпомагане по различни линии на най-малките. На практика обаче нещата се случват точно обратно: в България именно администрацията е тази, която често спира достъпа на дребните производители до клиентите.

Последният пример е проектонаредба на земеделското министерство за директни доставки на малки количества храни с растителен произход, която е мотивирана с хигиенни евроизисквания и облекчен достъп до пазара, но всъщност го затруднява: заложени са максимални количества продукция, която един фермер може да продаде сам на крайни клиенти, както и правило, че може да извършва търговия само в своята или съседни области. Вижте подробности тук.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата