Какво се случи през седмицата

Кабинетът представи Национален план на България за готовност при пандемия; Китай въведе нов закон, който забранява износа на "контролирани стоки"; Новата подкрепа за бизнеса ще е между 10 и 20% от загубения оборот

Иран обвини Израел за убийството на иранския учен Мохсен Фахризаде, който е подозиран от Запада, че стои зад тайна програма за ядрено оръжие
Иран обвини Израел за убийството на иранския учен Мохсен Фахризаде, който е подозиран от Запада, че стои зад тайна програма за ядрено оръжие    ©  Reuters
Иран обвини Израел за убийството на иранския учен Мохсен Фахризаде, който е подозиран от Запада, че стои зад тайна програма за ядрено оръжие
Иран обвини Израел за убийството на иранския учен Мохсен Фахризаде, който е подозиран от Запада, че стои зад тайна програма за ядрено оръжие    ©  Reuters

Близо десет месеца от началото на пандемията от COVID-19 кабинетът представи Национален план на България за готовност при пандемия, който има общ характер и дава основни насоки на действие, независимо за каква пандемия става дума. До момента за пандемията от COVID-19 у нас са изхарчени над 2 млрд. лева, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Комитетът за борба с изтезанията към Съвета на Европа публикува унищожителен доклад за условията в психиатричните заведения в България. Проверката в психиатрични болници и домове за хора с умствена изостаналост разкрива варварско отношение към уязвими хора, малтретиране от необучения персонал, включително връзване с метални вериги, бой с пръчки и др. В доклада се изразява дълбока загриженост, че много от предишните препоръки за правата на хората с психични проблеми остават неизпълнени.

Кабинетът назначи за нов председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ)Илия Гюдженов, бивш ректор на Югозападния университет и директор на неправителствената организация "Македонски научен институт", свързана с ВМРО. ДАБЧ, през която минава пътят за сдобиване с български паспорт, отдавна е в орбитата на ВМРО. Агенцията стоя две години с временен ръководител, след като предишният шеф Петър Харалампиев и още трима бяха обвинени през 2018 г. за участие в престъпна група за подкупи, търговия с влияние и пране на пари.

Свят

Германският канцлер Ангела Меркел намекна за отстъпки в диспута с Унгария и Полша относно върховенството на закона, като заяви, че е необходим компромис от всички страни, за да се излезе от блокажа за бюджета на ЕС и фонда за възстановяване от пандемията. Говорителят на полското правителство заяви в началото на седмицата, че Варшава и Будапеща са отворени за нови предложения от ЕС с цел разрешаване на спора. Според двете страни поставянето на условия за отпускането на еврофондове противоречи на европейските договори.

Доставчиците на телекомуникационни услуги трябва да спрат да инсталират оборудване на китайската компания Huawei в 5G мрежите на Обединеното кралство от следващия септември. Това е решението на британското правителство, като министърът по цифровизацията Оливър Даудън посочи, че целта е "пълното премахване на високорискови продавачи" от 5G мрежите. Новият краен срок е по-ранен от очакваното, въпреки че поддържането на старо оборудване все пак ще бъде позволено.

Китай въведе нов закон, който забранява износа на "контролирани стоки". Фокусът е върху експорта на военни технологии и други продукти, които може да застрашат националната сигурност на страната. Това е в отговор на подобни действия на администрацията на американския президент Доналд Тръмп. Глобите достигат до десет пъти стойността на незаконната транзакция. Позволява се и санкционирането на чужди организации и лица.

Икономика

6309 са новорегистрираните безработни в бюрата по труда в последната седмица на ноември спрямо 3720 постъпили на работа, показват данните на Агенцията по заетостта.

Новата подкрепа за бизнеса ще е между 10 и 20% от загубения оборот. Схемата ще бъде отворена за кандидатстване в края на следващата седмица. Точно какво ще бъде подпомагането обаче предстои да се уточни с работодателските организации. Подробностите по новата схема бяха обявени от икономическия министър Лъчезар Борисов, който днес бе изслушан в ресорната комисия в Народното събрание.

Правителството има още близо 9 млрд. лв. за харчене през декември. Бюджетът мина на дефицит от 183 млн. лв. в края на ноември, показват предварителните данни на Министерството на финансите. Според последната актуализация на финансовата рамка за 2020 г. салдото в края на годината трябва да е на минус от 5.25 млрд. лв., или 4.4% от прогнозния БВП. Така управляващите, подобно на предходни години, ще имат рекордните 8.9 млрд. лв. за харчене в последния момент, от които около 4-4.3 млрд. лв. са фиксиран месечен разход, ако се съди по последните месеци.

София взима заем от 120 млн. лв. за проекти, които не успя да изпълни досега. Кметът Йорданка Фандъкова предлага заемът да се изтегли от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), за да се финансират 10 обекта главно от транспортната инфраструктура. Средствата ще отидат за изграждането на булевард "Тодор Каблешков" до бул. "Черни връх", за бул. "Копенхаген" до "Ал. Малинов", бул. "Рожен" до околовръстното, на Източната тангента, както и за реконструкция на трамвайни трасета и други обекти.

Бизнес

БСК: Бизнесът се готви за повече регулации и по-висока данъчна тежест догодина. Общо 58% от компаниите прогнозират увеличение на фискалната тежест, а 51% - повече регулации, показват предварителните резултати от ежегодната бизнес анкета на Българската стопанска камара (БСК) сред членовете ѝ. Финалните резултати от нея ще бъдат достъпни след 9 декември, но извадката към момента показва силен песимизъм сред българските компании за следващата година.

Държавата обеща 50 млн. лв. като антикризисна мярка за туроператорите. Новата програма ще е с пари от бюджета и е на етап "финални процедури" според съобщение на ресорното ведомство, като по неофициална информация се очаква да стартира до края на годината. Досега за сектора, който беше спрял дейността си и през пролетта, бяха целево отпуснати 10 млн. лв. от европейската програма "Иновации и конкурентоспособност", като интересът беше пет пъти по-висок от осигурения бюджет.

Сделки и проекти

Новият собственик на HIT добави Max към името, ще открива нови магазини. Решението е на "Родна земя холдинг", който през септември 2019 г. купи двата търговски обекта в столичните квартали "Младост" и "Люлин". Дългосрочната стратегия на холдинга включва увеличаване на магазините не само в София, но и в страната, стана ясно от коментар на компанията до "Капитал". Новият собственик е част от групата компании, близки до "Химимпорт".

"Лидер - 96" ще прави само електрически велосипеди от 2022 г. Пловдивският производител на велосипеди ще обособи производството на електрически велосипеди с инвестиция за 4 млн. лв. В момента компанията оборудва съществуващо помещение във фабриката си в село Рогош, като новите линии ще заработят от началото на следващата година. Заради растящото търсене в Европа обаче предприятието планира да преустанови производството на класически колела и да се пренасочи изцяло към електрически версии от началото на 2022 г.

"Текс тийм" създава регионален хъб за разделно събиране на употребяван текстил. Компанията е част от "М холдинг" (в който влизат и магазините "Мания") и се занимава с внос, сортиране и продажба на дрехи за повторна употреба. Проектът се финансира по програма "Околна среда 2014 - 2020 г." и е на стойност малко над 432 хил. лв., от които 65 хил. лв. се осигуряват от фирмата, а останалите са безвъзмездни.

Salesforce придобива Slack за 27.7 млрд. долара. Компанията за облачен софтуер Salesforce обяви, че купува Slack Technologies, разработчика на едноименното приложение за комуникация на работното място Slack, срещу 27.7 млрд. долара. Цената на сделката ще бъде платена чрез пари в брой и акции, пише Reuters. Това е най-голямата сделка в историята на Salesforce, която е един от най-активните "пазаруващи" в Силициевата долина - за последните 15 години тя е направила над 60 придобивания.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня