Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън си постави за цел да бъдат постигнати 100 млн. ваксинации срещу COVID-19 през първите му 100 дни на поста

Какво се случи през седмицата

Президентът ще насрочи следващите избори за 28 март догодина; Решение за разширяване на ЕС със Северна Македония и Албания вероятно няма да има през тази година; Новите ограничителни мерки бързо вдигнаха безработицата

2050 прочитания

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън си постави за цел да бъдат постигнати 100 млн. ваксинации срещу COVID-19 през първите му 100 дни на поста

© Reuters


Президентът Румен Радев обяви, че смята да насрочи следващите парламентарни избори за 28 март догодина, като отново потвърди, че няма намерение да ги отлага заради епидемията. Официално насрочването на изборите става с указ на държавния глава.

Шест фирми са подали оферти да доставят машини за гласуване за парламентарните избори тази пролет, стана ясно след отварянето на офертите във вторник. Поръчката, обявена от ЦИК, е за купуване на 9600 машини за гласуване с прогнозна цена 43.2 млн. лв. с ДДС. Договорът с избрания изпълнител трябва да бъде сключен в началото на 2021 г.

Министерството на отбраната на тъмно, без търг, одобри договор за транспортни машини за спецчастите с българската военна фирма "Самел 80" на стойност 50 млн. лв. Бързината, с която поръчката приключва, е безпрецедентна за въоръжените сили - само за два месеца от обявяването на намерението за преоборудване с нови бойни машини до финализирането й.

Годишната продължителност на извънредния труд да може да достига до 300 часа през една календарна година, ако това е уговорено в колективен трудов договор (КТД) на отраслово или браншово ниво. Това прие парламентът окончателно с промени в Кодекса на труда. В останалите случаи, когато няма такъв КТД, остава ограничението от 150 часа извънреден труд за година, запазват се и сегашните ограничения за дневната, седмичната и месечната му продължителност.

Свят

Великобритания започна първите имунизации срещу коронавирус с ваксината на Pfizer и BioNTech
Фотограф: Reuters

Полша и Унгария са се договорили за компромис с Германия с цел отблокиране на бюджета на ЕС и на възстановителния фонд. Това твърди полският вицепремиер Ярослав Говин, според когото споразумението ще бъде представено на останалите страни членки, за да може сделката да бъде финализирана до петък (след редакционното приключване на броя - бел. ред.). До конфликта се стигна, след като Унгария и Полша блокираха бюджета и възстановителния фонд, тъй като са против обвързването на достъпа до евросредствата със спазването на върховенството на закона.

Румънската управляващаНационално-либерална партия (НЛП) ще предложи финансовия министър Флорин Читу за премиер след парламентарните избори в страната, твърдят вътрешнопартийни източници. НЛП, центристката USR-Plus и представляващата етническите унгарци UDMR имат най-добри позиции за сформирането на коалиционно правителство. Въпреки че опозиционната Социалдемократическа партия спечели вота, тя не успя да постигне мнозинство в парламента. Лидерът на НЛП Лудовик Орбан подаде оставка като премиер в понеделник.

Решение за разширяването на ЕС със Северна Македония и Албания вероятно няма да се вземе през тази година. Това съобщиха медии, позовавайки се на вътрешноправителствени източници, а впоследствие стана ясно и че темата е изпаднала от дневния ред на европейските срещи, на които трябваше да се одобрят преговорните рамки.

Испанското правителство реши за Коледа и Нова година в едно домакинство да могат да се събират не повече от десет души като мярка срещу пандемията

Икономика

4 % от оборота за 2019 г. ще е държавната помощ за туроператори с дългове към клиенти, гласят промени в Закона за извънредното положение, приети от депутатите през ДОПК.

Само на едно заседание правителството отпусна допълнителни разходи за над 460 млн. лв. Решенията са като "загрявка" за традиционното голямо харчене в края на годината, което вероятно ще се прояви с пълна сила в следващите три седмици. Сега най-голямата сума е за различни общински проекти и възлиза на 264 млн. лв. Над 61 млн. лв. ще отидат за допълнителен трансфер към здравната каса заради очаквано неизпълнение на приходите. Сред по-едрите разходи са и 21 млн. лв. за авансово плащане по договора за патрулен кораб за армията.

Магистралата Русе - Велико Търново поскъпна с 300 млн. лв. само за няколко месеца. Първите 75.6 км ще струват 982.74 млн. лв. без ДДС, или с над 300 млн. лв. повече от сумата, която беше посочена от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) преди два месеца. Обявената в търга стойност е "определена въз основа на прогнозно остойностяване на количествените сметки към идейния проект за АМ Русе - Велико Търново на база договорени и изпълнени в последните години сходни обекти", обясниха от АПИ в писмен отговор до "Капитал".

Новите ограничителни мерки бързо вдигнаха безработицата. През седмицата 30 ноември - 6 декември хората, регистрирали се в бюрата по труда, са 14 257 при около 6300 седем дни по-рано, показват числата на Агенцията по заетостта. Междувременно запълнените работни места намаляват до близо 3500, или най-ниското ниво от края на април.

Бизнес

Uber oфициално сложи край на мечтата си да е лидер в разработването на технология за автономни коли и продава звеното си Advanced Technology Group (ATG) на стартъпа Aurora. Компанията за споделени пътувания ще налее и 400 млн. долара в обединеното дружество, като така ще държи 26% от Aurora, която вече се оценява на 10 млрд. долара. Изпълнителният директор на Uber Дара Косровшахи ще бъде част от борда на директорите, посочва TechCrunch.

Патентният данък за Airbnb обекти и за малки мотели в София пада от 250 на 25 лв. Решението беше прието почти единодушно от членовете на постоянната комисия по финанси и бюджет към Столичната община. По-ниската сума ще важи само за места за настаняване, разполагащи с до двадесет стаи, и е част от мерките за облекчаване на бизнеса, които София обмисля.

Броят на новите фирми през годината пада, но и по-малко са затворили. Новорегистрираните фирми в Търговския регистър за 12-те месеца до края на ноември са общо 26 142, или с близо с четвърт по-малко на годишна база. Това показва справка на Агенцията по вписванията, изготвена във връзка с проучване на "Дарик радио". Макар да изглежда парадоксално, че в този труден за бизнеса период фирмите, които са прекратили дейността си, намаляват - възможно обяснение са отложените действия и затворените съдилища по време на локдауна.

Сделки и проекти

Дигиталните звена на Kaufland и Lidl в България се обединяват в Schwarz IT. Досега в България имаше две звена за IT услуги - Kaufland IT Hub и Lidl Digital, които разработваха продукти за цялата германска група, а не само за българския пазар. Новото дружество "Шварц Ай Ти" ще обединява служителите от "Кауфланд сървис" и тези, които работеха към "Лидл България", където дигиталното звено не беше в отделна фирма. Новата компания ще обслужва групата на Schwarz, в която работят 458 хил. души по цял свят и за миналата година има 113.3 млрд. евро приходи.

Ozone.bg отчита 50% ръст на продажбите по време на кампанията си Черен петък. Най-силно представилите се категории са компютърната периферия (80% ръст), играчки (140%), телевизори и монитори (94%) и настолни игри и пъзели (92%). Увеличението в броя на поръчките е над 110%, но средната им стойност се е понижила, а основната причина се крие в липсата на конзолите от ново поколение, които официално са на пазара, но на практика липсват - недостиг, който се усеща по целия свят.

"Лукойл България" отново сменя генералния си директор. Това е Андрей Матюхов, който сменя на поста Булат Субаев. Матюхов има 13-годишен опит в структурите на ЛУКОЙЛ, на различни позиции в "ЛЛК-интернешънъл" - дъщерно предприятие от групата за производство и реализация на масла и смазочни материали. Рокадата идва по-малко от две години след слизането на Валентин Златев от върха на българското поделение на руската компания. Смяната е обяснена с плановата ротация на ръководни кадри в ПАО ЛУКОЙЛ.

Имотите на "Спарки" в Русе се продават за 24 млн. лв. Земята и сградите на русенския машиностроителен завод се предлагат за продан от частен съдебен изпълнител. Собственик на имотите е дъщерното дружество "Еко спарк", което се занимава с недвижими имоти. Началната цена за всичко е малко под 24 млн. лв., а търгът ще тече един месец от 14 декември. В случай че има оферти, те ще бъдат отворени в средата на януари. Върху имотите има възбрана в полза на ББР.

Президентът Румен Радев обяви, че смята да насрочи следващите парламентарни избори за 28 март догодина, като отново потвърди, че няма намерение да ги отлага заради епидемията. Официално насрочването на изборите става с указ на държавния глава.

Шест фирми са подали оферти да доставят машини за гласуване за парламентарните избори тази пролет, стана ясно след отварянето на офертите във вторник. Поръчката, обявена от ЦИК, е за купуване на 9600 машини за гласуване с прогнозна цена 43.2 млн. лв. с ДДС. Договорът с избрания изпълнител трябва да бъде сключен в началото на 2021 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK