Топ 5 от "Капитал": Къде отиват 12 млрд. лв. от ЕС, държавата повтаря модела "Автомагистрали" и в армията

NN продава пенсионния си фонд на KBC, ски сезонът се крепи на български туристи през уикенда, OnlyFans - платформа с нецензурирано съдържание за милиарди

Вицепремиерът Томислав Дончев
Вицепремиерът Томислав Дончев    ©  Велко Ангелов
Вицепремиерът Томислав Дончев
Вицепремиерът Томислав Дончев    ©  Велко Ангелов

1. Планът "Дончев": къде в крайна сметка отиват 12 млрд. лв. Пари за бизнеса, за водород и за ваучери са основните нововъведения

Ключът към възстановяването на българската икономика и превръщането ѝ в конкурентна е закопан някъде между "Арена Армеец" и "Слатина". Това е единственото обяснение защо метролиния между два далеч не най-населени софийски квартала е най-големият нов единичен проект, попаднал в Плана за възстановяване и устойчивост, по който България ще получи 12 млрд. лв. от ЕС. Шегата настрана, новият вариант на въпросния план, изработен под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев и качен на сайта nextgeneration.bg, има съществени различия с предшественика си. Някои от тези промени ще имат сериозен ефект върху икономиката, други ще подкрепят отделен сектор (или дори отделни бизнеси), а трети най-вероятно ще потънат в море от бюрокрация и корупция, каквито са неизбежни, когато става дума за толкова пари в България.

Накратко, новият план изглежда така: парите за почти всичко се съкращават, за да се вкарат няколко нови области. Най-много пари се взимат от санирането на жилищни сгради, хората в неравностойно положение, жп гарите и влаковете, както и от телекомуникационната мрежа. А най-големите нововъведения са три големи фонда за директна помощ на бизнеса, силна подкрепа за развитието на водородна и газова инфраструктура, ваучерна схема за обучения на хора и вече споменатото метро. Вижте тук, тук и тук.

2. Мегапроектът за купуване на бойни машини за 1.46 млрд. лв. вероятно ще отиде към държавния "Терем" по модела "Автомагистрали"

Първият милиард беше за "Автомагистрали". На държавната фирма бяха преведени директно пари от бюджета, които тя дава без никакви търгове и каквато и да е прозрачност на частни подизпълнители, предимно близки до властта. Апетитът, както е известно, идва с яденето и сега има вероятност нови милиард и половина от парите на данъкоплатците да заминат по същия начин. Правителството обсъжда сериозно вариант, в който част от средствата за превъоръжаване на армията да бъдат преведени на държавна фирма, която след това да се разпорежда с тях както намери за добре. Така не само биха се заобиколили разпоредбите на закона за обществените поръчки, както и правилата на ЕС за свободен пазар, но и 1.46 млрд. лв. ще бъдат разпределени по-малко от два месеца преди парламентарните избори.

Обществена тайна е, че Сухопътните сили на армията ни са недооборудвани и основно разчитат на въоръжение от времето на Варшавския договор, което е в окаяно състояние. За съжаление тази все по-тревожна от гледна точка на отбраната ситуация едва ли ще се промени, тъй като амбициозната модернизационна програма за преоборудване на пехотата със 150 съвременни натовски бойни машини закономерно се движи към провал. На практика проектът на стойност 1.46 млрд. лв. (с ДДС) няма как да бъде финализиран до парламентарните избори в началото на април, когато конфигурацията на властта може да се промени и отделянето на големи суми за армията може да отпадне от политическите приоритети. В този период обаче процедурата за придобиване на бойните машини може да се трансформира в нова за схема за непрозрачно преразпределение на милиони.

3. NN продава българския си пенсионен и застрахователен бизнес за 77.7 млн. евро. Купувач е собственикът на ОББ и ДЗИ - белгийската КВС

За разлика от останалата част от финансовия сектор при частните пенсионни фондове в България рядко има съществени размествания, продиктувани от сделки. Последната такава беше от 2012 г., когато се смени собствеността в сравнително малкия играч "Бъдеще". Година по-късно имаше и опит да се продаде лидерът на пазара "Доверие", който обаче обрасна със съмнителни кандидати и накрая от централата на собственика Vienna Insurance Group решиха да останат на пазара.

Сега има нов реален опит на чужд играч да излезе от сектора. Базираната в Нидерландия NN Group ударно събра оферти за своята пенсионна компания с над 1.8 млрд. лв. активи в пакет с животозастрахователния си бизнес в страната - около 28 млн. лв. премиен приход за 2019 г. Единственият въпрос дали ще се стигне до сделка зависеше основно от това дали предложената цена ще се доближи до очакванията на продавача. И това вече е факт - белгийската KBC с оферта 77.7 млн. евро спечели наддаването.

4. Ски сезонът се крепи на български туристи през уикенда. Хотелиери очакват спад на приходите с над 65-70%, дори 80%

Катастрофален декември, признаци на пробуждане през януари и плахи надежди за февруари и март, които може да се окажат напразни заради правителствено решение. Така изглежда туристическият сезон през погледа на хотелиерите, които в обичайна година правят около 1 млрд. лв. "зимни" приходи. Сега единствената цел е минимализиране на щетите от корона пандемията.

Въведеното преди две седмици правило за влизане в България само с отрицателен PCR тест от всички държави вече води до оскъпяване на почивките и анулиранията. Сега бизнесът твърди, че сезонът върви с общ спад над 65-70%, дори 80%, като търсенето в ски курортите се движи предимно от все по-интензивни пътувания от българи, но само през уикендите, в немалко случаи и въобще без да нощуват в хотелите. А в средата на решаващия февруари не е ясно какво ще може да бъде наваксано в оставащите няколко седмици активен сезон. Подробности - в този текст.

5. OnlyFans: Платформа с нецензурирано съдържание за милиарди

Жасмин е на 18 години. Живее и учи в Германия, но заради пандемията и възможността за дистанционно обучение сега е в България. От неин приятел научава за сайта OnlyFans, а от скука през януари решава да си направи профил. Жасмин, както и стотици други българи, продава собствено еротично съдържание в платформата. Тя решава какво и кога да публикува, но съдържанието става видимо само за тези, които платят за него. Достъпът дo едно нейно видео в OnlyFans варира между 11 и 15 долара. Така само за една седмица (към 15 януари) тя вече е изкарала около хиляда лева. Не е сигурна дали ще кандидатства в университет, но знае, че иска работата й да бъде в онлайн среда.

Макар OnlyFans все още да не е толкова популярна в България, глобално платформата направи няколко потребители милионери, а редица други значително по-богати. Еротичното съдържание помага за това, но сайтът далеч не се ограничава само до него. Миналата година американската хип-хоп изпълнителка Cardi B стана част от платформата. Оттогава в профила й има шест публикации на ексклузивни кадри от фотосесии, видеа и личен архив, до които феновете й имат достъп срещу 5 долара на месец. Профили имат и музиканти, които споделят авторска музика, фитнес инструктори, гримьори, модели, комедианти и много други. Прочетете тук.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО