Какво се случи през седмицата

Отлагането на ски сезона до 5 март заради опасения от нови щамове на COVID-19 предизвика недоволство в Италия

Какво се случи през седмицата

Парламентът отхвърли в сряда последователно две вета на президента; Китай изпреварва САЩ като най-голям търговски партньор на ЕС през 2020 г.; Държавните заплати растат повече от частните

3006 прочитания

Отлагането на ски сезона до 5 март заради опасения от нови щамове на COVID-19 предизвика недоволство в Италия

© Reuters


Парламентът отхвърли в сряда последователно две вета на президента. Първото бе върху закона за създаването на специален прокурор, който да разследва главния прокурор и заместниците му. Второто вето бе наложено върху промените в Закона за устройството на територията, с които бе дадена твърде ограничена възможност за обжалване на общите устройствени планове, изискване за улична регулация за издаване на разрешение за строеж и др.

Вицепремиерът Марияна Николова е членът на правителството, натоварен с координацията на организационно-техническата подготовка на предстоящите избори. Това реши изненадващо правителството, след като досега за провеждането на изборите отговаряше вицепремиерът Томислав Дончев.

Европейският съд по правата на човека обяви във вторник едновременно две осъдителни решения срещу България, постановени по повод на дискриминационни изявления на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Това са първите подобни решения за България по повод системния проблем с речта на омразата, която активно е използвана от една част от българската политическа класа.

Адвокатска професия да може да се упражнява и чрез еднолично адвокатско дружество, което ще позволи приходите от дейността да се облагат по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане - след приспадане на всички реално извършени разходи. Това гласува парламентът окончателно с промени в Закона за адвокатурата в сряда.

Свят

Икономическото свиване на еврозоната през последните три месеца на 2020 г. е малко по-слабо от обявените експресни данни. БВП на валутния съюз е спаднал с 0.6% спрямо третото тримесечие при първа оценка за 0.7%. Понижението на годишна база в резултат на пандемията е 5% при предвиждания за 5.1%. Въпреки коригираните данни за края на годината през 2020 г. икономиката на еврозоната е намаляла с 6.8% според първата оценка на Eurostat.

Китай изпреварва САЩ като най-голям търговски партньор на ЕС през 2020 г., сочат данни на Eurostat. През миналата година износът на стоки от ЕС за Китай се е увеличил с 2.2%, а вносът - с 5.6%. Едновременно с това европейската търговия с останалия свят спада - надолу с 9.4% като износ и с 11.6% като внос спрямо 2019 г. Пандемията нанася сериозен удар върху трансатлантическата търговия, като износът на стоки от ЕС за САЩ намалява с 8.2% на годишна база, а вносът - с 13.2%. Това се случва на фона на опитите на Брюксел да засили икономическите връзки с Пекин.

За 2020 г. пандемията от коронавируса е довела до свиване на японската икономика с 4.8%, което е първото понижение след глобалната финансова криза от 2009 г. От Shinkin Central Bank Research очакват трудно възстановяване, защото страната изостава от западните икономики във ваксинирането: "Условията са такива, че Япония няма да може да избегне отрицателен растеж през първото тримесечие."

Икономика

2.7% ръст на българската икономика през 2021 г. очаква Европейската комисия в последната си макроикономическа прогноза.

Държавните заплати растат повече от частните. Средната брутна работна заплата в страната продължава да се увеличава, като достига 1468 лв. в края на декември. За разлика от предходни години обаче сега основен двигател на повишението е публичният сектор, където увеличението е 13.1%, а в частния е 8.1%. Общо през четвъртото тримесечие на 2020 г. средната месечна работна заплата нараства с 9.4% спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г., като най-голямо e увеличението на работещите в сектор недвижими имоти, здравеопазване и държавно управление.

България пуска още безлихвени облигации. В понеделник бяха пласирани 10.5-годишни ДЦК за 300 млн. лв., а интересът беше за над 555 млн. лв. с голяма активност от банките. Ден по-късно Министерството на финансите обяви втора продажба. Този път за 5-годишни облигации, като за пръв път купон по български бондове ще е нула процента. Количеството, което ще се предложи следващия понеделник на аукцион от БНБ, е за 200 млн. лв.

Красимир Каракачанов възлага проект за близо 1.5 млрд. лв. на държавната "Терем". Министърът на отбраната потвърди в събота пред bTV, че има намерение да прекрати настоящата тръжна процедура за придобиване на нови бронирани бойни машини за Сухопътни войски на стойност 1.46 млрд. лв. с ДДС и вместо това да възложи организацията на проекта на държавния военноремонтен холдинг "Терем". Причината според него е, че и двете фирми, финалисти в наддаването - мултинационалната General Dynamics European Land Systems (GDELS) и финландската Patria, са надхвърлили в предложенията си отпуснатия от парламента бюджет.

Бизнес

Около 900 вътрешни бензиностанции вече ще могат да се регистрират. Промени в секторния закон за горивата ще дадат възможност на стотици обекти, изпаднали от правния мир, най-накрая да се регистрират. По изчисления на Българската петролна и газова асоциация става въпрос за около 900 обекта, които са от типа ведомствени - на транспортни компании например, които на практика са се оказали в законова безтегловност от януари миналата година и е трябвало да бъдат затворени.

Грантовете за фирми с оборот над 500 хил. лв. тръгват с пари от REACT-EU. Средствата трябваше да започнат да се плащат на бизнеса още в края на миналата година, но предвидените за целта пари бяха пренасочени към затворените при втория локдаун фирми - за възстановяване на 20% от оборота. Сега процедурата ще може да бъде възобновена, тъй като за нея ще се използват допълнителните средства по инициативата на ЕК - REACT-EU. Общата безвъзмездната финансова помощ по процедурата е малко над 78 млн. лв., а допустимият размер на помощта е по 50 хил. лв. за фирма.

Сделки и проекти

"Одело" прави втори завод за автомобилни светлини край Пловдив за 10 млн. евро. Инвестицията е част от проекта на турската Оdelo Group за 40 млн. евро, който трябва да приключи през 2023 г. Успоредно с това компанията търси над 100 нови работници, с което целият персонал ще достигне 330 души.

Фондът BrightCap инвестира в българско-британската Amygda. Българският фонд BrightCap Ventures е направил пресийд инвестиция в софтуерната компания за прогнозен анализ Amygda. Тя е основана от българина Калин Стоянов и британеца Файзан Патанкар през 2019 г. и се специализира в създаването на продукт, който да прогнозира кога двигатели за самолети или други машини имат нужда от техническо обслужване и престой в сервиз. Сумата по инвестицията не е публична.

Застрахователната платформа Boleron получи 500 хил. евро инвестиция. Българският дигитален застрахователен брокер Boleron, който оперира единствено през онлайн платформа, затвори инвестиционен рунд за 500 хил. евро. Инвестицията е съвместна между фондовете NV3, който осигурява 300 хил. евро, и Eleven с останалите 200 хил. евро. От стартиращата компания ще използват средствата за софтуерно развитие на платформата и навлизане на съседни пазари.

Българската платформа FantasticStay получи инвестиция 1.3 млн. евро. Водещ инвеститор по сделката е третият фонд на екипа на NEVEQ - NV3, който осигурява 800 хил. евро. Останалата част от сумата е от частни инвеститори в лицето на Велизар Величков и Васил Терзиев. Свежият капитал компанията за пропърти мениджмънт на ваканционни имоти ще използва за развитие на продуктите, екипа и пазарната си позиция.

Парламентът отхвърли в сряда последователно две вета на президента. Първото бе върху закона за създаването на специален прокурор, който да разследва главния прокурор и заместниците му. Второто вето бе наложено върху промените в Закона за устройството на територията, с които бе дадена твърде ограничена възможност за обжалване на общите устройствени планове, изискване за улична регулация за издаване на разрешение за строеж и др.

Вицепремиерът Марияна Николова е членът на правителството, натоварен с координацията на организационно-техническата подготовка на предстоящите избори. Това реши изненадващо правителството, след като досега за провеждането на изборите отговаряше вицепремиерът Томислав Дончев.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    qvd50491823 avatar :-(
    Костадин Иванов

    Байдън казал, че всеки, който иска ваксина, ще я получи до края на юли.
    Дано да е така, но както е тръгнало, американците ще стигнат нас, не обратното.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата