Какво се случи през седмицата

Президентът оспори в Конституционния съд създаването на особен прокурор за разследване на главния; ЕС настоява шест страни да премахнат рестрикциите по границите, наложени заради COVID-19; България пласира петгодишни ДЦК при рекордно ниските -0.17% доходност

Като част от облекчаването на локдауна в Израел "зелени значки" за ваксинираните срещу коронавирус позволяват достъп до концерти, ресторанти и фитнес салони
Като част от облекчаването на локдауна в Израел "зелени значки" за ваксинираните срещу коронавирус позволяват достъп до концерти, ресторанти и фитнес салони    ©  Reuters
Като част от облекчаването на локдауна в Израел "зелени значки" за ваксинираните срещу коронавирус позволяват достъп до концерти, ресторанти и фитнес салони
Като част от облекчаването на локдауна в Израел "зелени значки" за ваксинираните срещу коронавирус позволяват достъп до концерти, ресторанти и фитнес салони    ©  Reuters

Президентът Румен Радев атакува пред Конституционния съд законовите промени, с които се въвежда фигурата на особен прокурор, който да разследва главния прокурор и заместниците му. Президентът иска отмяната на пет от най-същностните текстове в закона, като в мотивите си изтъква практически същите аргументи, които изложи и пред парламента във ветото срещу този закон.

Правителството предлага да се увеличи мандатът на генералните директори на БНТ и БНР от три на пет години с право на втори последователен мандат. С толкова да се увеличат и мандатите на управителните им съвети, като се премахне правилото за ротация, което било излишно. Това предвижда проект за промени в Закона за радиото и телевизията, спешно внесен в парламента, след като беше приет на необявено заседание на кабинета в понеделник. Промените предлагат и нов начин на финансиране на двете обществени медии, както и по-подробно описание на мисията им. По всичко личи, че парламентът ще се опита да ги форсира преди изборите.

20% от хората в България искат да се ваксинират, други 30% не искат, а мнозинството от 42% се колебаят по различни причини: 9% заради здравословни проблеми,14%, защото не са убедени колко дълго и ефективно ще пазят ваксините, а още 19% твърдят, че се нуждаят от повече информация за възможните ефекти за здравето. Това показват данните от националното представително изследване на "Екзакта рисърч груп", проведено между 15 и 22 февруари 2021г.

Свят

ЕС настоява шест страни да премахнат рестрикциите по границите, наложени заради COVID-19. Брюксел дава на Белгия, Дания, Финландия, Германия, Унгария и Швеция десет дни за отговор, иначе са заплашени от законови действия. Опасенията са, че ограниченията ще доведат до сътресения в свободното движение на хора и стоки. Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот обаче обосновава позицията на страната си с това, че "защитата на нашите граждани е от първостепенно значение".

Силният износ и солидната строителна активност са помогнали на германската икономика да нарасне повече от очакваното през последното тримесечие на миналата година. Ръстът на БВП е ревизиран нагоре до 0.3% в сравнение с предходното тримесечие при първа оценка от 0.1%. Това помага свиването на икономиката през 2020 г. да е по-малко - 4.9% при обявени по-рано 5%.

Amnesty International лиши руския опозиционер Алексей Навални от статута "затворник на съвестта", след като правозащитната организация е била засипана от оплаквания за негови ксенофобски коментари, направени преди 15 години. Неин говорител казва пред ВВС, че смята, че кампанията е била "режисирана" с цел дискредитирането на Навални, но въпреки това Amnesty е стигнала до заключението, че негови изказвания в миналото могат да се окачествят като "реч на омразата". Организацията обаче подчертава, че ще продължава да настоява за освобождаването му от затвора.

Икономика

25.3% е недекларираната заетост в българската икономика, показва проучване на АИКБ.

България пласира петгодишни ДЦК при рекордно ниските -0.17% доходност. Правителството очаквано успя безпроблемно да си набави още 200 млн. лв. от вътрешния дългов пазар на втория си аукцион за ДЦК за годината. Нещо повече - доходността по новата петгодишна емисия е рекордно ниска: -0.17%. По данни на Министерството на финансите отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 45 базисни точки. Така от началото на годината вече са пласирани книжа за 500 млн. лв.

Fitch повиши перспективата пред рейтинга на България. Рейтингът BBB, който е една стъпка над линията, над която оценката се приема за инвестиционен клас, се потвърждава. Решението отразява намаляването на макроикономическите рискове, произлизащи от пандемията от коронавирус, както и продължаващ постепенен процес към приемане на еврото. От агенцията посочват и огромния ресурс европейски средства, които се очаква да получи България през следващите години. От Fitch уточняват, че оценката е ограничена от малко по-ниските нива на доход в сравнение с държавите със сходен рейтинг и неблагоприятните демографски данни.

Поредно удължаване на срока за оферти за летище Пловдив. Набирането ще приключи малко преди изборите. Според последната корекция на информацията от страна на Министерството на транспорта той вече е до 24 март 2021 г., 12:30 часа българско време, а заявленията ще бъдат отворени два часа по-късно. Това е поредното удължаване на процедурата, която вече се разтегна до една година, като офертите се набираха първоначално до април 2020 г.

Бизнес

Проблемните заеми растат през януари със 178 млн. лв. Това отговаря на 3.75% ръст на месечна база. Така те достигат близо 4.94 млрд. лв., а делът им прекратява тенденцията от цялата 2020 г. на спад и се покачва леко до малко над 8%. Влошаването се дължи на фирмени и потребителски заеми, докато при ипотечните делът продължава да спада. Тези движения съвпадат с изтичането за все повече клиенти на кредитния мораториум, който временно дава възможност на банките да не начисляват автоматично провизии за клиенти, които не правят вноски.

Грантовете по 50 000 лв. най-сетне тръгват към "малките големи" фирми. Дългоочакваната и многократно отлагана мярка в подкрепа на малките предприятия с оборот над 500 хил. лв. по програма "Иновации и конкурентоспособност" най-накрая е отворена за кандидатстване. Документите по нея се приемат до 15 март, като мярката е с бюджет малко над 78 млн. лева. Очакванията са още преди края на март да бъдат извършени и първите плащания.

Сделки и проекти

НКЖИ ще обяви обществена поръчка за 908 млн. лв. за модернизацията на жп линията Видин - Медковец. Това става ясно от обявление до официалния вестник на Европейския съюз. Документите по процедурата се очаква да бъдат публикувани през април или май, а договорът няма да влезе в сила, докато не бъде осигурено финансирането. От НКЖИ се надяват проектът да бъде финансиран по Механизма за свързана Европа 2. Това е първата поръчка от новия програмен период 2021 - 2027 г., бюджетът за който тепърва трябва да бъде одобрен и да влезе в сила.

БТК купува пловдивския кабелен оператор N3. Това е поредна сделка за телекома, който преди две седмици обяви, че ще купи софийските оператори "Нет 1" и "КомНет София". Сделката е поредната на новия собственик на българския телеком United Group, който през последната година купи и "Нова броудкастинг груп" и вестниците на депутата от ДПС Делян Пеевски.

АПИ обяви повторно търга за 42 млн. лв. за югоизточен обход на Пловдив. Трасето е общо 4.8 км. Агенцията обяви поръчката миналата година и 12 кандидата проявиха интерес към нея. Въпреки това за първи път от години се оказа, че няма нито една годна оферта и всички участници бяха отстранени. Процедурата беше прекратена със заявка да бъде обявена повторно преди месец.

Около 60 млн. лв. ще инвестира девненският производител на торове "Агрополихим" в следващите няколко години. Проектите ще позволят на компанията да разшири продуктовата си гама, както и да подобри енергийната си ефективност, като използва отпадъчната енергия от производството. Така заводът ще спечели по-силно пазарно присъствие в Европа, а от друга страна, ще намали разходите и въглеродните си емисии.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня