Какво се случи през седмицата

Европейската прокуратура отхвърля седем от десетте кандидати за делегирани прокурори от България; "Фидес" на Орбан напусна групата на ЕНП в европарламента; България пласира петгодишни ДЦК при рекордно ниските -0.17% доходност

Президентът Джо Байдън обеща САЩ да разполагат с достатъчно количество ваксини за всички пълнолетни американци до края на май
Президентът Джо Байдън обеща САЩ да разполагат с достатъчно количество ваксини за всички пълнолетни американци до края на май    ©  Reuters
Президентът Джо Байдън обеща САЩ да разполагат с достатъчно количество ваксини за всички пълнолетни американци до края на май
Президентът Джо Байдън обеща САЩ да разполагат с достатъчно количество ваксини за всички пълнолетни американци до края на май    ©  Reuters

Европейската прокуратура е отхвърлила седем от десетте кандидати за делегирани прокурори, номинирани от България, съобщи EURACTIV в сряда. Отхвърлени са тримата следователи, които поради професията си никога не са пледирали пред съд, отхвърлен е и избраният съдия поради това, че няма опит в криминално право, както и трима от номинираните прокурори. От кабинета на европейския прокурор Лаура Кьовеши заявяват, че до момента службата не се е сблъсквала с подобни проблеми с кандидати от други държави. България ще трябва да изпрати нови кандидати.

Делото за източване на пари от програмата САПАРД срещу бизнесмена Марио Николов беше прекратено поради изтичане на абсолютната давност за наказателно преследване. Това става след близо 15 години от шумното начало на разследването, съпроводено с политически скандал. Николов бе обвинен за ръководител на организирана престъпна група за източване на евросредства с документни измами, но накрая остана единствен обвиняем, тъй като останалите бяха оправдани или отпаднаха също поради изтекла давност.

Депутати от ГЕРБ предложиха промени в Закона за пътищата, които позволяват корекция на объркана винетка. Това става броени дни преди края на мандата на настоящия парламент и повече от две години след въвеждането на електронните винетки. В момента при сбъркана цифра, буква или категория на превозното средство корекция не може да се прави, което налага покупка на нова винетка, за да се избегнат санкции.

Свят

"Фидес" на Орбан напусна групата на ЕНП в европарламента. Единадесетте евродепутати от формацията на унгарския премиер Виктор Орбан напуснаха малко след като Европейската народна партия прие с огромно мнозинство нови процедурни правила, които позволяват делегацията на "Фидес" да бъде изключена. Досега можеше да бъдат отстранявани само отделни евродепутати. Групата на ЕНП продължава да бъде най-голямата и без "Фидес".

ЕС и САЩ санкционираха висши руски чиновници заради Алексей Навални. Брюксел и Вашингтон действаха почти едновременно. Под ограничителни мерки от ЕС попадат генералният прокурор на Русия Игор Краснов, началникът на Следствения комитет Александър Бастрикин, шефът на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) Александър Калашников и командващият Росгвардията Виктор Золотов. САЩ съобщиха, че санкционират седем длъжностни лица от висок ранг от руското правителство.

"Алтернатива за Германия" е под спецнаблюдение. Германското контраразузнаване определи крайнодясната партия като "застрашаваща конституционното управление". Най-голямата опозиционна партия в Германия ще бъде наблюдавана заради подозрения в крайнодесен екстремизъм. Категоризирането на партията като "опасен елемент" позволява на службите да използват специални разузнавателни средства, да внедряват агенти под прикритие в редиците на партията, да извършват обиски в помещенията ѝ.

Икономика

12.7 пункта показва индексът на бизнес климата в страната според националната статистика. Това е най-високото равнище от началото на кризата, като преди това беше между 25 и 30 пункта.

България пласира петгодишни ДЦК при рекордно ниските -0.17% доходност. Така правителството си набави безпроблемно още 200 млн. лв. от вътрешния дългов пазар на втория си аукцион за ДЦК за годината. От началото на годината вече са пласирани книжа за 500 млн. лв. Следващият аукцион е на 8 март, на който държавата ще пласира 200 млн. лв. 10-годишни ДЦК.

Приходите в държавния бюджет към февруари са по-малко спрямо същия период на миналата година, докато разходите са с почти 21% повече, показват предварителните данни на Министерството на финансите. Така салдото в бюджета oстава положително, но в размер на едва 137 млн. лв. За сравнение - за първите два месеца на 2020 г. превишението на приходите над разходите беше близо 1.5 млрд. лв.

Цената на природния газ пада с 5.5% през март, реши Кoмисията за енергийно и водно регулиране, и става 28.64 лв./мВтч (без добавките за достъп, пренос, акциз и ДДС). Промяната няма да се отрази на парното и тока. Намалението обаче ще бъде "наваксано" през април, когато се очаква цената на газа рязко да се повиши до 33.41 лв./мВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), или скок с над 16.65%.

Бизнес

Само за пет дни над 3200 фирми са поискали грантове по 50 хил. лв. Заявките надхвърлят два пъти наличния бюджет от 78 млн. лв., а според експертите парите ще стигнат до бизнеса най-рано през юли-август. Крайният срок за подаване на заявления е 15 март 2021 г. и вероятно сумата ще нарасне още, като засега не е ясно дали държавата ще може да пренасочи още пари към тази мярка.

Удължава се подкрепата с оборотен капитал, съобщават от Националната агенция за приходите. В началото на март всички, които са кандидатствали до момента по програмата и са били одобрени като допустими, ще получат съобщение от данъчните чрез системата ИСУН. В него ще има покана да попълнят оборотите си за месеците, в които не са осъществявали дейност заради въведените със заповед на здравния министър противоепидемични мерки.

Сделки и проекти

Финансовата платформа Revolut вече работи като банка в България. Вписването й от БНБ в България означава, че всички средства на клиентите тук вече ще са защитени до 100 хил. евро. В случая това няма да е от българския фонд за гарантиране на влоговете, а от от литовската държавна компания Deposit and Investment Insurance.

Българската компания за разработка на софтуерни роботи RPA.bg е набрала над 1 млн. лв. външно финансиране. Половината от сумата идва от Innovation Capital, фонд мениджър към държавния Фонд на фондовете, а другата половина - от Digital Solution Partners, българско инвестиционно дружество с фокус върху високотехнологични компании. В инвестицията има и трети участник - местната компания за дигитална трансформация F27 (която има сходни мениджъри и акционери с Digital Solution Partners).

Канадската компания Velocity Minerals е придобила правата за търсене и проучване на медно-златни руди в площта "Иглика" в Югоизточна България. Това е станало, като е ускорила упражняването на опцията си за 100% от дяловете на "Болкан минерал дивелъпмънт", която е титуляр на разрешението, съобщи компанията.

АtraZeneca e продалa дела си от 7.7% в Moderna за 1 млрд. долара, след като през последните месеци акциите на американската биотехнологична компания се покачиха благодарение на ваксината срещу ковид-19, съобщава Reuters, като цитира информация на The Times. Не е ясно кога точно и в какъв период са станали сделките на британската компания, както и на какви ценови нива. Oт компаниите не са коментирали сделката.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня