Какво се случи през седмицата

Близо един милион лева е общата сума за медийните пакети за предстоящите избори; Китай обяви цел от 6% икономически ръст през тази година; Икономиката се свива с 4.2% през 2020 г. до 118.6 млрд. лв. по текущи цени

Гръцката полиция обяви, че трима служители на реда са били ранени при сблъсъци на протест срещу полицейското насилие в Атина
Гръцката полиция обяви, че трима служители на реда са били ранени при сблъсъци на протест срещу полицейското насилие в Атина    ©  Reuters
Гръцката полиция обяви, че трима служители на реда са били ранени при сблъсъци на протест срещу полицейското насилие в Атина
Гръцката полиция обяви, че трима служители на реда са били ранени при сблъсъци на протест срещу полицейското насилие в Атина    ©  Reuters

Близо един милион лева (975 000 лв. с ДДС) е общата сума за медийните пакети за предстоящите избори, която ще бъде разпределена между 7 партии, 8 коалиции и 9 инициативни комитета, участващи в изборите. Това е двойно повече от парите, раздадени за медийно представяне на предишните парламентарни избори през 2017 г., когато общата стойност на медийните пакети е била 520 048 лв. с ДДС.

Повечето българи все още са против ваксините и строгите противоепидемични мерки, показва проучване на "Галъп", проведено между 22 февруари и 1 март сред 1008 души. Желаещите да се ваксинират все пак се увеличават - към началото на януари и февруари ваксина са искали 27%, а 48% са били против, докато сега делът на желаещите расте до 36%, а този на нежелаещите намалява до 41%.

Правомощието на полицията да отнема шофьорски книжки и да спира автомобили заради неплатени глоби е лишено от правна логика и е противоконституционно. Това прие единодушно Пленумът на Върховния административен съд в становище до Конституционния съд по дело, образувано по искане на омбудсмана, с което се иска отмяна на това правомощие на Пътна полиция.

Прокуратурата окончателно отказа да разследва Цветан Цветанов за "Апартаментгейт". Върховната касационна прокуратура е потвърдила отказа на апелативната и специализираната прокуратура да образуват досъдебно производство срещу Цветанов, съобщиха от гражданско движение БОЕЦ, което обжалва отказа на апелативната прокуратура.

Свят

Ограниченията заради коронавируса в еврозоната са довели до по-голямо намаление на БВП през последното тримесечие в сравнение с предишните прогнози. Ревизираните данни на Евростат показват, че икономиката в 19-те държави във валутния съюз е спаднала с 0.7% на тримесечна база - повече от първоначалната оценка 0.6%. На годишна база понижението е 4.9% при предишна оценка за 5%. По-голямото понижение се дължи на спада на потреблението на домакинствата в резултат на блокадите.

Китай обяви цел от 6% икономически ръст през тази година по време на Националния народен конгрес. Премиерът Ли Къцян заяви очаквания за градската безработица около 5.5% с намерение за създаване на над 11 млн. нови работни места в градовете, както и за бюджетен дефицит около 3.2% от БВП. Въпреки амбициите на страната ще бъдат нужни още поне 30 години, за да се превърне във "велика сила" в производството.

Пречките заради Brexit са се отразили негативно на търговията между Великобритания и водещите икономики в еврозоната - Германия, Франция и Италия. Френският износ за Великобритания е намалял с 13% през януари спрямо осреднената стойност за предишните шест месеца, а френският внос от Острова е надолу с 20%. Германският износ през януари е спаднал с 30% на годишна база. Миналия месец Италия е регистрирала спад на износа за Великобритания 38% на годишна база и намаляване със 70% на британския внос за януари.

Икономика

1.8% е ръстът на приходите от продажби в търговията на дребно през януари спрямо предходния месец, показват данните на Националния статистически институт.

Икономиката се свива с 4.2% през 2020 г. до 118.6 млрд. лв. по текущи цени, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Понижението идва от 11% спад на инвестициите и износа, докато потреблението за годината расте с 1.8% - основно заради правителствените разходи, докато покупките на домакинствата са нагоре с едва 0.2%. Отчетеният резултат е под средния за ЕС (-6.2% спад на БВП), но не е по-добър в сравнение с повечето държави от Югоизточна Европа.

Финансовото министерство отхвърли всички поръчки на последния ДЦК аукцион. Ведомството не хареса исканата леко по-висока доходност от инвеститорите и отхвърли всички поръчки на проведения аукцион на десетгодишни ДЦК в понеделник. На него бяха предложени облигации за 200 млн. лв. от емисията, която за пръв път бе пласирана в средата на февруари, като тогава бяха продадени 300 млн. лв. при среднопретеглена доходност 0.14%. Сега, съдейки от данните на БНБ, интересът е бил по-слаб, а постигнатата доходност би била по-висока с около 10 базисни пункта.

ЕК предлага правилата за дефицита и дълга да се замразят до 2023 г. Причината е, че пандемията продължава да затруднява икономиката, посочва Европейската комисия. Според Брюксел фискалната подкрепа не трябва да се оттегля преждевременно, а да се запази през тази и следващата година.

Бизнес

Технологичните компании окупират Sofix. В основния борсов индекс ще влязат "Алтерко" и "Телелинк бизнес сървисис" при пролетното му ребалансиране на 22 март след решение на управителния съвет на Българската фондова борса. Ще се завърне и туристическото дружество "Албена". Те ще заменят "Монбат", "Стара планина холд" и "Трейс груп". В момента единственият представител от IT сектора в Sofix е "Сирма груп", който запазва мястото си.

"Еврохолд" е договорил 31 млн. долара инвестиция от фонда GEM Global Yield. Това е още една крачка по пътя към осигуряването на финансиране за покупката на активите на CEZ в България. Новият инвеститор е част от Global Emerging Markets Group, която има вложения в над 70 държави за 3.4 млрд. лв. Самата сделка с чешката енергийна компания за българския й бизнес е за 335 млн. евро, които трябва да бъдат осигурени до средата на 2021 г.

Общият обем на модерни складови и логистични площи в София достига 1.4 млн. кв.м. От тях около една четвърт са за отдаване под наем, а останалите - за собствено ползване, показва докладът на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Пазарът на индустриални площи остана активен и през 2020 г., макар и с по-малки обеми спрямо рекордната предходна година. Завършени за собствено ползване или отдадени под наем са общо 95 401 кв.м.

Сделки и проекти

Codecool планира да отвори IT училище в България до края на годината. Унгарският стартъп приключи трети инвестиционен кръг, привличайки 7 млн. евро, като с него общата привлечена досега сума от Codecool достига 12.5 млн. евро. С последната инвестиция компанията планира да разгърне мрежата си в Централна и Източна Европа и да увеличи броя на IT училищата си от пет сега до поне десет до 2025 г., както и да развие нови услуги.

Фондът на ББР инвестира 6.5 млн. лв. в IPS. Финансирането е под формата на увеличение на капитала, като фондът ще придобие 3% от акциите, което оценява българската технологична компания на 216.7 млн. лв. Средствата ще се използват за научно-развойна дейност и за разширяване на бизнеса в Саудитска Арабия и САЩ. Това съобщиха от глобалната предприемаческа мрежа Endeavour, чийто член е изпълнителният директор на IPS Александър Рангелов.

Италианската "Аресгаз" е на път да придобие "Атлас ютилитис". Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши сделката. Купувачът ще придобие непряк едноличен контрол и върху дъщерното дружество на "Атлас ютилитис" - "Примагаз" АД. Купувачът "Аресгаз" се занимава с изграждане и управление на газоразпределителни мрежи, както и с пренос, разпределение и снабдяване с природен газ. Сделката ще позволи на "Аресгаз" да разшири мрежата си до територията на община Варна.

АПИ търси кой да поддържа умните транспортни системи на "Струма". Пътната агенция е обявила конкурс за поддръжката на интелигентната транспортна система на магистрала "Струма" през следващите пет години срещу 5 млн. лв. без ДДС. Става въпрос за участъка между Кресна и Сандански, който ГБС завърши предсрочно и бе пуснат за движение в края на 2018 г.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня