Какво се случи през седмицата

Конституционният съд потвърди възможността за онлайн участие в заседания на парламента; ЕК предложи създаването на ковид сертификат; Износът през кризисната 2020 г. се свива с 6.4% до 54.7 млрд. лв.

Ден преди срещата си в Аляска с висши дипломати от Китай американският държавен секретар Антъни Блинкен обяви, че САЩ санкционират 24 китайски и хонконгски представители за репресиите в града
Ден преди срещата си в Аляска с висши дипломати от Китай американският държавен секретар Антъни Блинкен обяви, че САЩ санкционират 24 китайски и хонконгски представители за репресиите в града    ©  Reuters
Ден преди срещата си в Аляска с висши дипломати от Китай американският държавен секретар Антъни Блинкен обяви, че САЩ санкционират 24 китайски и хонконгски представители за репресиите в града
Ден преди срещата си в Аляска с висши дипломати от Китай американският държавен секретар Антъни Блинкен обяви, че САЩ санкционират 24 китайски и хонконгски представители за репресиите в града    ©  Reuters

И управляващата партия ГЕРБ представи предизборната си програма, а в нея са заложени достигане на 200 млрд. лв. БВП до 2025 г., 1000 лв. минимална заплата, 2000 лв. средна брутна заплата, а за учителите - 2800 лв. средна заплата, 660 лв. средна пенсия. За подкрепа на бизнеса за излизане от ковид кризата се залага основно на парите от ЕС по различните фондове и програми - 50 млрд. лв. до края на 2030 г.

Конституционният съд (КС) единодушно потвърди като съобразено с конституцията решението на парламента за въвеждане на онлайн участие в пленарни заседания на депутати, болни или карантинирани от ковид-19. Правилата бяха приети на 6 ноември м.г., след като БСП и ДПС започнаха да бойкотират парламента, а заради болните и карантинирани депутати управляващите се затрудниха да осигуряват кворум. Обратното решение на КС би поставило под съмнение редица актове на парламента през последните месеци.

От събота в София ще бъдат въведени по-строги противоепидемични мерки, обявиха здравните власти. Планира се затваряне за поне две седмици на моловете, фитнесите и заведенията, както и детските ясли, градини и училищата.

Свят

ЕК предложи създаването на ковид сертификат, който ще позволи пътуването на гражданите на ЕС в съюза. Сертификатът ще бъде даван при доказателство за ваксинация, при негативен тест или при установено преболедуване. Той ще бъде безплатен и ще е наличен в дигитален и хартиен формат, като ще включва QR код. Брюксел посочва, че всички ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата, ще бъдат автоматично признати от страните членки за нуждите на сертификата. Но отделните правителства ще могат да признават за валидни и ваксини като руската "Спутник V", ако преценят.

Тежки загуби за ХДС вещаят проблеми на изборите през септември. В първите избори, откакто Армин Лашет стана лидер на Християндемократическата партия (ХДС), тя претърпя загуби в две западногермански провинции в неделя. Резултатите са най-слабите за ХДС в Баден Вюртемберг и Райнланд-Пфалц и идват шест месеца преди изборите за Бундестаг. Лошото представяне подкопава шансовете на Лашет да наследи Ангела Меркел на канцлерския пост.

Икономическото разделение между САЩ и ЕС нараства. Америка ще се развива по-бързо тази година, докато Европа ще бъде ограничена от по-малкото публични разходи, по-строги ограничения за бизнеса и по-бавна ваксинация, смятат икономисти. САЩ вероятно ще догонят своя предпандемичен прогнозен ръст през следващата година, докато за Европа няма реалистичен шанс това да се случи още няколко години.

Икономика

0.1% е годишната дефлация през февруари, показват данни на НСИ. На месечна база цените растат с 0.6%.

Износът през кризисната 2020 г. се свива с 6.4% до 54.7 млрд. лв., показват предварителните данни на НСИ. Понижението е видимо както на пазарите в ЕС, така и на тези извън съюза. За минуса до голяма степен са отговорни сривът на цените на петрола и по-слабото търсене на горива, което понижава продажбите на български горива в чужбина с 54% до 2.55 млрд. през миналата година. От друга страна, продажбите на мед в чужбина нарастват с 636 млн. лв. до над 4.8 млрд. за 2020 г.

България пуска облигации за 300 млн. лв. Преди две седмици Министерството на финансите опита да пласира 10-годишни облигации за 200 млн. лв., но отхвърли всички поръчки на аукциона, защото не хареса исканата по-висока доходност от инвеститорите. На 22 март ведомството ще направи втори опит с продажбата на 5-годишни безлихвени облигации за 300 млн. лв. на вътрешния пазар. От този сегмент държавата последно предложи облигации в началото на март, като тогава постигнатата доходност беше -0.17%. От началото на годината вече са пласирани книжа за 500 млн. лв.

ЕК е дала зелена светлина на промените в сделката за летище София. В последния момент концесионерът на летище София - фондът Meridiam, поиска и явно получи голяма ковид отстъпка - да не плаща 24.5 млн. евро концесионни такси на година за първите 10 години от срока на 35-годишния договор, а да ги плати през последните 10.

Бизнес

Райфайзенбанк ще отпусне още 85 млн. евро кредити за фирми с облекчени условия. Средствата ще се отпускат с гаранция от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) по линия на механизма "Европейски гаранционен фонд" (ЕГФ). Според подписаното споразумение за всеки заем ще бъде предоставена 70% гаранция от ЕИФ, т.е. при невъзможност на кредитополучателя да изплати задълженията си фондът покрива 70% от загубите за банката.

Лято 2021: безконтактно плащане на плажа, предпазни средства, помещение за изолация. Това са част от пакета изисквания, които туристическото министерство въвежда за предстоящия летен сезон. Той ще бъде открит на 1 май, като тогава влизат в сила и новите правила. Хотелите трябва да осигурят дистанция между туристите и предпазни средства, да имат помещение за изолация на гости и договор с медицинско лице или център. На плажа е допустимо разполагането на един чадър на 20 кв.м, а всички услуги трябва да могат да се плащат безконтактно.

Сделки и проекти

"КЦМ 2000" ще инвестира 11 млн. лв. в добив на медни руди. Това стана ясно, след като правителството даде 30-годишна концесия на компанията за добив на метални полезни изкопаеми от находище "Цар Асен 2" в община Пазарджик. Чрез проекта групата, която се фокусира върху цинк и олово, навлиза и в добива на медни руди. В момента тече и инвестиция в производството, като с приключването на проекта компанията очаква да увеличи приходите си до над 1 млрд. лв.

"Булгартрансгаз" планира 43 млн. лв. "водородни" инвестиции за 4 години, показва десетгодишният план за развитие на компанията. Още в следващите 3-4 години ще бъде изградена инфраструктура за пренос на този газ във въглищни региони, като за целта са предвидени почти 43 млн. лв. без ДДС. Изрично е посочено обаче, че това са проекти, за които все още не е взето инвестиционно решение. Не се споменава откъде ще бъдат осигурени въпросните средства, но най-вероятно те ще дойдат по линия на Плана за възстановяване.

Българският стартъп MYX набра 350 хил. евро. MYX, който разработва "дигитални близнаци" - цифрови копия на физически обекти, които позволяват управлението им и събирането на данни от тях, е набрал финансиране под формата на конвертируем дълг. От общата сума 150 хил. евро идват от NV3 (третият фонд NEVEQ - мениджър към Фонда на фондовете). Останалите 200 хил. евро идват от частни инвеститори.

Корабът за драгиране на река Дунав вече е готов. Той се очаква да пристигне по вода в Русе в края на март, преминавайки по канала Рейн - Майн - Дунав, стана ясно от съобщение на Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав". Изпълнител на проекта за 6.1 млн. лв. без ДДС е нидерландската Damen Shipyards Gorinchem. Основната цел е да се намали броят на критичните плитки участъци на реката, за да се облекчи плаването на корабите по реката.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

Мини, ако можеш

Мини, ако можеш