Какво се случи през седмицата

Изпълнителното бюро на БСП подаде оставка заради лошите резултати на изборите; ЕМА определи съсиреците като "много рядък страничен ефект от ваксинирането с AstraZeneca"; Финансите на общините през 2020 г. се подобряват, но инвестициите им се свиват

Предизборно направени разходи и използването на административни ресурси дадоха значителна преднина на управляващите в хода на изборната кампания. Това заявиха наблюдателите от ОССЕ, представяйки временните си заключения. На снимката: Корийн Йонкер, ръководител на мисията
Предизборно направени разходи и използването на административни ресурси дадоха значителна преднина на управляващите в хода на изборната кампания. Това заявиха наблюдателите от ОССЕ, представяйки временните си заключения. На снимката: Корийн Йонкер, ръководител на мисията    ©  Юлия Лазарова
Предизборно направени разходи и използването на административни ресурси дадоха значителна преднина на управляващите в хода на изборната кампания. Това заявиха наблюдателите от ОССЕ, представяйки временните си заключения. На снимката: Корийн Йонкер, ръководител на мисията
Предизборно направени разходи и използването на административни ресурси дадоха значителна преднина на управляващите в хода на изборната кампания. Това заявиха наблюдателите от ОССЕ, представяйки временните си заключения. На снимката: Корийн Йонкер, ръководител на мисията    ©  Юлия Лазарова

Изпълнителното бюро на БСП подаде оставка заради лошите резултати на изборите. Лидерът на партията Корнелия Нинова обаче няма да подаде оставка, защото на заседание на бюрото е решено, че това е нелогично в ситуация, в която предстои формирането на ново Народно събрание, а може да се проведат и нови избори.

Концесионерът на летище София получи обещаната от кабинета 10-годишна отсрочка за плащането на такси. Решението бе гласувано в сряда от МС въпреки упреците, идващи от различни посоки на политическия спектър, че така се ощетява държавата.

Директорката на Националния институт на правосъдието Миглена Тачева беше преназначена за втори петгодишен мандат начело на институцията с 6:1 гласа в управителния съвет. Срещу преназначаването й гласува единствено председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който се противопостави това да става без конкурс.

Любомир Гайдов бе избран за зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС) и ръководител на Втора колегия по предложение на председателя на съда Георги Чолаков. Гайдов два пъти бе зам.-министър на здравеопазването - в първото правителство на ГЕРБ, както и в служебния кабинет на Огнян Герджиков, но стажът му във ВАС е малък - от 2017 г. Това бе основният аргумент срещу избора му.

Свят

ЕМА определи съсиреците като "много рядък страничен ефект от ваксинирането с AstraZeneca". След проучването на 86 случая в Европа Европейската агенция по лекарствата стига до заключението, че ползите от имунизацията надхвърлят рисковете. Тя обаче не може да посочи специфични фактори, които водят до усложнения, като възраст или пол, макар че повечето съсиреци са били при жени под 60-годишна възраст.

ЕС се надява на глобално данъчно споразумение до края на юни. То би могло да включва хармонизиране на корпоративните данъци и налагане на по-ефективни данъци върху интернет гигантите. Процесът набира инерция след скорошния призив на американския министър на финансите Джанет Йелън за глобална минимална данъчна ставка за компаниите. След изказването на Йелън еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони намекна за възможна договорка до лятото.

САЩ се включиха към разговорите във Виена за съживяване на иранската ядрена сделка. Тя бе едностранно напусната от администрацията на Тръмп през 2018 г., но новият президент Байдън казва, че иска да се върне към нея. За шестте останали участника остава да измислят как да го убедят да вдигне санкции, наложени от Тръмп, а относно Иран - как да го накарат да ограничи отново ядрената си програма. Техеран заявява, че няма да участва в среща "лице в лице" с Вашингтон, докато това не стане. Ето защо очакванията са за бавен процес вместо за "пробив".

Икономика

4.4 % реален ръст на българската икономика през тази и следващата година прогнозира Международният валутен фонд.

Финансите на общините през 2020 г. се подобряват, но инвестициите им се свиват, показват данните на Министерството на финансите. Към края на миналата година просрочените задължения на местните власти достигат 127.8 млн. лв., което е подобрение както спрямо третото тримесечие на 2020 г. (с над 11 млн. лв.), така и спрямо същия период на предкризисната 2019 г., когато сумата е с 44 млн. лв. по-голяма. Като общини с финансови затруднения през 2021 г. са определени 9 града, докато през 2019 броят им е бил 16.

Почти 100 млн. лв. допълнителни средства гласува кабинетът на последното си заседание дни след изборите. Най-голямата сума (46.6 млн. лв.) е за закупуване на ваксини. Около 10 млн. лв. са за различни проекти на общините, а БНТ получава 20 млн. лв. за погасяване на натрупани просрочени задължения за услугата пренос и разпространение на програмите на телевизията чрез наземно цифрово радиоразпръскване.

Подкрепата за средни фирми по ОПИК се бави 10 месеца. След като хиляди средни фирми в България подадоха заявления за финансова подкрепа от програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК), парите още не са пристигнали по сметките им. Според справка, предоставена на "Капитал" от Министерството на икономиката, при сключени 1548 договора на обща стойност над 212.8 млн.лв. към 1 април съвсем не на шега са били изплатени общо 7.7 млн.лв. по 60 договора. Това означава, че само около 4% от фирмите със сключени договори реално са стигнали до парите, за които са били одобрени.

Бизнес

Свързаната с Христо Ковачки "Брикел" официално се отказва да гори RDF и други отпадъци в Гълъбово. Това става ясно от подаденото заявление за ново комплексно разрешително, с което централата иска да добави само биомаса и нефтошисти към въглищата като гориво. Според документа промяната е провокирана от общественото недоволство към тази дейност, независимо че миналата година съдът реши, че компанията няма нужда от оценка на въздействието върху околната среда, за да гори отпадъци.

Сделки и проекти

Българският търговец на горива "Булмаркет ДМ" влиза в румънския жп пазар. Това ще се случи през дружеството "Юнайтед рейлуейс". То е дъщерна компания на българския жп превозвач, част от групата "Булмаркет рейл карго". Дейността по румънските жп линии ще започне през април с два електрически и два дизелови локомотива, предоставени под наем от "Булмаркет ДМ". А в момента се набира персонал - машинисти, ревизор-вагони и началник-влакове. Офисът на компанията в Букурещ ще бъде открит на 5 април.

София започва нов мащабен ремонт, който трябва да обнови трасето на трамвай 5. Ремонтът ще продължи до 2023 г. и ще включва разстоянието между площад "Македония" и "Княжево". Инвестицията от 40.5 млн. лв. без ДДС е последната част от огромния проект за "Интегриран градски транспорт част II", който е на обща стойност почти 127 млн. лв. и е от европейската програма "Региони в растеж".

Бившата резиденция на американските посланици в България на ул. "Велико Търново" 18 в София излезе на пазара на недвижими имоти. За това, че къщата е овакантена и за нея ще се търси нов собственик, се знае още от юли 2020 г. Едва наскоро обаче върху фасадата й се появи и плакат For Sale. От него става ясно, че агент по продажбата е CBRE (Coldwell Banker Richard Ellis) - американска консултантска компания, която години наред оглавява класациите за най-познати марки в сферата на имотите на The Lipsey Company.

CVC Capital Partners отправи оферта от 20 млрд. долара за японската технологична и енергийна група Toshiba, съобщават няколко японски медии и Financial Times. С това европейската инвестиционна компания се присъедини към KKR и други частни фондове, които наддават за компанията, в сделка, която може да се окаже най-голямата в японската корпоративна история. В момента Toshiba e публична компания, като след сделката тя може да бъде отписана от борсата. Акциите й се повишиха с 18% след информация за офертата.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО