Какво се случи през седмицата

Парламентът се разпуска на 11 май, а следващите парламентарни избори ще са на 11 юли; ЕК предложи как да се възстановят пътуванията; В края на годината въздушният трафик ще е на 60-65% от нивата преди ковид

Консервативната лидерка на автономната област Мадрид Исабел Диас Аюсо, станала известна като противник на локдауна, спечели регионалните избори. Нейната Народна партия вероятно ще се коалира с крайнодясната VOX
Консервативната лидерка на автономната област Мадрид Исабел Диас Аюсо, станала известна като противник на локдауна, спечели регионалните избори. Нейната Народна партия вероятно ще се коалира с крайнодясната VOX    ©  Reuters
Консервативната лидерка на автономната област Мадрид Исабел Диас Аюсо, станала известна като противник на локдауна, спечели регионалните избори. Нейната Народна партия вероятно ще се коалира с крайнодясната VOX
Консервативната лидерка на автономната област Мадрид Исабел Диас Аюсо, станала известна като противник на локдауна, спечели регионалните избори. Нейната Народна партия вероятно ще се коалира с крайнодясната VOX    ©  Reuters

Парламентът се разпуска на 11 май, а следващите парламентарни избори ще са на 11 юли. Това стана ясно от изявлението на президента Румен Радев, след като в сряда БСП очаквано върна третия проучвателен мандат за съставяне на кабинет веднага след връчването му.

ГЕРБ сезира Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционност на съществена част от последните промени в Изборния кодекс, сред които и новите правила за назначаване на ЦИК. Решението на съда, какво и да е то, ще има действие занапред, но със сигурност ще послужи като аргумент в политическия дебат.

От 1 юни ще се издават само електронни рецепти, обяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков на брифинг в сряда. Привеждането в действие на изискването за издаване само на електронни рецепти се отлага до края на май, тъй като болниците за разлика от личните лекари и извънболничните специалисти все още не са готови с въвеждането на софтуер, който да елиминира напълно хартиените рецепти. Сега лекарите изпращат в облак електронните рецепти и пациентът може да получи лекарствата си от всяка аптека с ЕГН, но все още и не всички аптеки са готови.

Предложението на "Има такъв народ" партийните субсидии да паднат на един лев на получен глас на последните избори не събра мнозинство в парламента и беше отхвърлено на първо четене. Така държавните субсидии за партиите останаха в размер 8 лева на глас.

Свят

ЕК предложи как да се възстановят пътуванията. Комисията представи схема за облекчаване на пътуванията до страните от Европейската икономическа зона от други държави по света, според която всеки напълно ваксиниран две седмици преди да напусне страната си, да може да се придвижва без ограничения. Предложението съдържа и т.нар. аварийна спирачка, позволяваща да се реагира при появата на нови варианти на коронавируса или при влошаване на здравната обстановка.

Джанет Йелън: Лихвите може да се повишат, за да се избегне прегряване. Коментарите на американския финансов министър доведоха до разпродажба на Уолстрийт във вторник. Бившият управител на Фед направи изказването си в контекста на инфраструктурния план на президента Джо Байдън и предвидените разходи за социално подпомагане. "Може да се наложи лихвените проценти да се повишат донякъде, за да се гарантира, че нашата икономика не прегрява", каза Йелън.

Еврозоната изпадна във втора рецесия, но възстановяването предстои. Статистическата служба на ЕС оповести първите данни, според които от януари до март БВП на валутния съюз е спаднал с 0.6% на тримесечна и с 1.8% на годишна база. Това означава, че еврозоната е влязла във втора рецесия за последните 12 месеца след спада от 0.7% през последното тримесечие на 2020 г. Според икономистите обаче възстановяването вече е започнало, след като ограниченията заради пандемията се вдигат в резултат на ускоряването на ваксинацията.

Икономика

115 млн. лв. е излишъкът в бюджета към края на април, показват предварителните данни на Министерството на финансите. Преди месец държавните финанси бяха на минус от над 600 млн. лв., но таксата за концесията на летище София изведе сметката на плюс.

Кабинетът в оставка използва резерви в бюджета, за да продължи антикризисните мерки. Много от социално-икономическите мерки, свързани с ковид, тази година се оказаха бюджетирани до април, а за удължаването им до юни правителството в оставка вече използва скрити резерви и прекроява бюджета в крачка. Така в сряда на последното заседание на този кабинет бяха отпуснати допълнителни 240 млн. лв. за продължаване на пет мерки, сред които и схемата 60/40. По данни на управляващите от стартирането на мярката през миналата година досега по нея са изплатени 1.16 млрд. лв.

Над половин милион годишни данъчни декларации от физически лица са подадени през тази година, отчитат от Националната агенция за приходите в края на данъчната кампания. Над 85% от документите са подадени онлайн с ПИК или електронен подпис, а над 70% от хората са използвали предварително попълнените декларации за доходите, които НАП предлага за втора година.

В края на годината въздушният трафик ще е на 60-65% от нивата преди ковид. Това прогнозира пред "Капитал" генералният директор на Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" Георги Пеев. Това са очакванията на Eurocontrol за бъдещето на трафика, ако процесът с ваксинацията и овладяването на вируса върви без повече сътресения. Пълно възстановяване на полетите на база числата от 2019 г. пък може да се очаква през 2024 г. Към момента РВД отчита нива на трафика на 35-40% от нивата през 2019 г.

Бизнес

Полетите с руски туристи за лятото остават поне засега. Полетите от Русия за Варна за месец юни са 46 на брой, а тези за Бургас - 137, съобщиха за "Капитал" от черноморските летища. Само за май има отменени полети от Русия. Съмненията дойдoха, след като сайтът travelnews.bg публикува твърдение, че руските туристи може да не дойдат в България това лято заради търканията между двете държави и изгонени дипломати. За източник на информацията бе посочен членът на УС на Бургаската регионална туристическа камара Евелина Пулева, която обясни пред "Капитал", че е говорила пред журналисти за отменени полети само през май.

КЕВР работи по нова методика за цените на тока при фирми без договор със снабдител. В момента с ток от т.нар. Доставчици от последна инстанция (ДПИ) като ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" се снабдяват фирмите, които по някаква причина са останали без договор с доставчик на електроенергия, като цената е с 30-50% по-висока от пазарната. Очакванията са, че от 1 юли техният брой значително ще нарасне, тъй като тогава изтича гратисният период за фирмите да изберат нов снабдител с електроенергия, и тези, които не го направят до 10 юни, автоматично ще бъдат прехвърлени на ДПИ.

Сделки и проекти

"Аджибадем Сити клиник" купува сръбска болнична верига. Групата придобива 70% от дяловете на Bel Medic Group - Белград, съобщиха от купувача. Цената на сделката не е обявена, но в нея са включени болница и пет медицински центъра в сръбската столица. Така Сърбия става четвъртата държава след България, Македония и Холандия, в която турската верига Acibadem стъпва. След приключването на сделката под бранда на Acibadem ще работят 22 болници в пет държави с 4200 легла, като най-много на брой те си остават в Турция, следвана от България с три клиники.

Възможно е откриването на фериботна линия между Бургас и турското пристанище Карасу. Това става ясно от правителственото решение да се сформира работна група, която да проучи възможностите за създаване на ро-ро линията между България и Турция. От формулировката на съобщението става явно, че инициативата е на турската страна.

За трети път агенцията proof. спечели най-много награди в рекламния конкурс IAB Mixx Awards. Той е организиран от българския клон на браншовото сдружение IAB (Interactive Advertising Bureau) и има за цел да отличи най-добрите дигитални маркетинг решения на пазара. Комуникационната агенция proof. спечели общо 24 награди. На второ място по брой отличия се класира guts&brainsDDB, следвана от All Channels Group, всяка със съответно 16 и шест награди.

Apple ще инвестира 430 млрд. в САЩ за пет години - в партньори, доставчици, образование и инфраструктура. Целта на компанията е да създаде над 20 хил. работни места в страната, като в същото време развие по-добра инфраструктура за производство на местно ниво. Предишният 5-годишен план, зададен през 2018 г., беше за 350 млрд. долара. Приходите на американската технологична компания поставят рекорд от 89.6 млрд. долара за първите три месеца от годината, което е увеличение с над 31 млрд., или 54% спрямо предишната година.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня