Топ 5 от "Капитал": Финансовият министър за бюджета и мерките за бизнеса, кои са новите любимци на Държавния резерв

Производителят на "Мебели Виденов" увеличава мощностите с 20 млн. лв., Михай Болдижар от Bosch за ръста в България и плановете за нови служители, кой превежда филмите - историята на "Доли медия студио"

Асен Василев, служебен финансов министър
Асен Василев, служебен финансов министър    ©  Надежда Чипева
Асен Василев, служебен финансов министър
Асен Василев, служебен финансов министър    ©  Надежда Чипева

1. Новият финансов министър Асен Василев в интервю за "Капитал" за бюджета, данъците, новите мерки за бизнеса

Служебният финансов министър Асен Василев има опит и като министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г. Завършил е икономика в "Харвард", специализира бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School. Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност. Преподавател е в програмата за икономически растеж и развитие, афилиирана със Софийския университет и с Центъра за стратегии и конкурентоспособност в Harvard Business School. От 1999 до 2004 г. работи като консултант в Monitor Group в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Разговора ни с него можете да откриете тук.

2. Компании на Георги Самуилов и Маджо замениха "Лукойл" в сделките с горива на държавния резерв. Последните покупки са за 200 млн. лв.

Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" (ДРВВЗ) съхранява огромни количества горива, които трябва да обновява на части и на определен период. Преди около година министрите на икономиката и на финансите Емил Караниколов и Владислав Горанов, отстранени впоследствие като близки до Делян Пеевски, обявиха, че се създава "Държавна петролна компания", която да изпълнява всички функции на ДРВВЗ в сферата на горивата. Това беше гарнирано с обещание към публиката за 100 бензиностанции, където държавата ще продава на "действителната цена". Още тогава секторът видя опит да се затвърди смяната на един държавен любимец с друг, която вече беше започнала. Или мястото на стария партньор на резерва "Лукойл България" да се заеме от новите - компаниите на Георги Самуилов "Инса ойл" и "Петрол енерджи" и дистрибуторът "Бент ойл", свързан с Младен Михалев-Маджо. Малко повече от година по-късно промяната при сделките на резерва вече е видима.

3. Семейната компания, произвеждаща мебели с марката "Виденов", инвестира 20 млн. лв. в нова производствена площадка на мястото на бившата тъкачна фабрика "Тунджа" в Ямбол

Най-голямото индустриално предприятие в Ямбол преди 1944 г. - тъкачната фабрика "Тунджа", създадено с английски капитали, бавно загина преди над десетилетие след приватизация от РМД. Днес на мястото на старите сгради ще се появи ново производство - на мебели. То ще е инвестиция на сравнително по-младата ямболска компания - групата "Виденов", която се намира в съседство и развива производството си от 30 години. И сега е най-големият индустриален работодател в града с над 1400 служители. Компанията зад марката "Мебели Виденов" ще инвестира около 20 млн. лв. в новопридобитата индустриална площ. Това ще увеличи производствения капацитет с 30% и ще отвори нови 200 работни места, съобщи за "Капитал" Ивайло Макавеев, изпълнителен директор на "Мебели Виденов". Подробности тук.

4. Мениджърът на германската група Bosch за България Михай Болдижар за ръста на компанията и плановете за нови служители

Германската група Bosch има няколко компании в България. "Роберт Бош" е 100% дъщерно дружество на Robert Bosch и предлага услуги и продукти в пет направления - Автомобилно оборудване, Електроинструменти, Термотехника, Сградни технологии и Домакински уреди чрез "БСХ Домакински уреди България". От 2019 г. групата има инженеринг център в София, който разработва технологии за автомобилната индустрия. През 2015 г. групата придоби ProSyst Software и българското му дружество "Просист лабс", които по-късно бяха слети в "Бош софтуер иновейшънс", която вече се казва "Бош.ИО". За 2020 г. групата отчита оборот 152 млн. евро (296.7 млн. лв.) в България. За Bosch в страната работят 620 души по данни от АПИС към края на март 2021 г. Михай Болдижар е представител на групата Bosch в България и Румъния и управител на местното дружество "Роберт Бош" от 2014 г., а за групата Bosch работи от 1995 г. Интервюто ни с него вижте тук.

5. Текста четоха артистите, или кой превежда филмите. Историята на "Доли медия студио"

Може би мнозина си спомнят още първите видеокасети с дублаж с един глас, а думите "Текста четоха артистите" са се отпечатали в съзнанието ни за последните три десетилетия. Именно тази реплика крие ключът към бизнеса на компанията "Доли медия студио" - една от първите и сред най-успешните фирми в областта на локализацията на филмови продукции на българския пазар. Тя се занимава с превод и субтитриране, но разширява дейността си дотам, че да може да затвори изцяло продуцентския цикъл с техника и кадри. Започнала от всекидневната в апартамента на собственика - инж. Добромир Чочов, в столичния квартал "Лозенец" през 1993 г., днес компанията има собствен продуцентски център. Новата ниша, в която навлиза фирмата, е реставрацията на старо българско кино. Прочетете в този текст.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата