Топ 5 от "Капитал": Повече стари и малко нови имена в листите на партиите, зловещата история с незаконните трансплантации

Пореден епизод от сагата "Булсатком", "ДаллБогг: Живот и здраве" влиза на пенсионния пазар, кметът на столичния район "Изгрев" д-р Делян Георгиев за проблемите с презастрояването

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

1. Партийните листи: повече стари имена, малко нови и няколко назаем

Месец преди предсрочните парламентарни избори на 11 юли листите на партиите, които се очаква да минат бариерата за парламента, вече са регистрирани и очаквано в тях не се забелязват значителни промени. Водачите са почти същите като през април, а на челни и избираеми места в списъците са основно познати партийни и непартийни лица, бивши министри и депутати. Новите имена са малко, особено разпознаваемите. Сред тях все пак се открояват няколко познати от други партии от миналото лица: бившият здравен министър в кабинета на Иван Костов и член на ДСБ (до 2014 г.) Илко Семерджиев се оказа в листа на ГЕРБ, а Милен Керемидчиев, бившият зам.-министър на външните работи в правителството на Сакскобургготски, е на избираемо място в партията на Слави Трифонов.

ГЕРБ, която е в изолация и под водопад от скандали, опитва да противодейства с известно кадрово освежаване и подмладяване на листите, но то е по-осезаемо в по-задните редове. Изборът на кандидат-депутати на БСП пък отново мина със скандали и конфликти по места, което едва ли ще мотивира уморените от вътрешнопартийните кавги леви избиратели. Малко по-съществени промени има при "Има такъв народ" (ИТН), която като нова партия все още "намества" титулярите и състава си. Интересът към нея разбираемо е най-голям на фона на големите очаквания и новината, че самият Слави Трифонов няма да е депутат. Вижте още тук.

2. Бившият здравен министър Костадин Ангелов и службите са знаели за трафика на органи в България. Не са направили нищо

Зловеща. Това е само едно от определенията на историята с вероятно незаконните трансплантации, извършвани в България през последните години, за които през седмицата заговори служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Накратко, той каза, че в болница "Лозенец" са трансплантирани чуждестранни пациенти с донори от трети държави, които са предоставили фалшиви удостоверения за роднински връзки. Този сюжет е труден за възприемане - тук са идвали хора от например Оман, Израел и други места, които са представяли за свои роднини молдовци и украинци. Трансплантациите не са били инцидентни. Случвали са се повече от няколко пъти, което говори за система и международна организация с център в България. И това не е всичко.

Историята става още по-зловеща от факта, че тази практика е била известна на властите. От октомври 2020 г. Министерството на здравеопазването (оглавявано тогава от Костадин Ангелов) е знаело, че в болница "Лозенец" са били извършени поне няколко трансплантации на хора с фалшиви документи. Но управленска реакция на случващото се не е имало. Прочетете тук.

3. В поредното развитие на сагата "Булсатком" активите на най-големия български тв доставчик могат да бъдат пуснати на търг от лондонското дружество собственик

Сериалът с най-големия български доставчик на телевизия - "Булсатком", влезе в поредния си сезон. В последните епизоди в историята до продажба на оператора на Спас Русев не се стигна заради обжалвания от основателя на компанията Пламен Генчев и заради станали едва сега известни "златни" мениджърски договори от миналото. Сред многото герои - кредитори, фондове, кандидат-купувачи, стари собственици, се появиха и нови лица - прокурори, а от последната серия и извънсъдебен администратор в Лондон. А от трейлъра за следващия епизод може да се съди, че предстои опит за нова продажба. А развръзката ще засегне поне 650 хил. зрители - колкото са тв абонатите на "Булсатком". Подробности - в този текст.

4. КФН разреши на десети играч - "ДаллБогг: Живот и здраве", да навлезе на вече разпределения пенсионноосигурителен пазар в България

Азбучно правило в бизнеса е, че ако стъпиш пръв на някой пазар, имаш огромно предимство. Това важи с особена сила при българското пенсионно осигуряване. Последният играч, получил лиценз и започнал дейност през далечната 2008 г., е Пенсионноосигурителен институт. И 13 години по-късно той си остава джудже с около 1% от управляваните в сектора 18 млрд. лв. активи. А сумарно с другите две дружества, които не съществуват от самата зора на частните фондове, трите държат едва 5% дял.

Затова и новината, че сега все пак има издаден лиценз от Комисията за финансов надзор (КФН) и намерение на нов, десети, играч за навлизане, сама по себе си е любопитна. Пенсионната компания "ДаллБогг: Живот и здраве" ще е дъщерно дружество на едноименния застраховател, контролиран от Тихомир Каменов, който е по-известен с инвестициите си в здравния сектор. В застраховането той навлезе първоначално като здравен фонд, но след агресивна преориентация сега е номер 3 по премиен приход от "Гражданска отговорност". За разлика от силно ценово чувствителния пазар на автозастраховки обаче при пенсионното осигуряване бързо разместване на пластовете граничи с невъзможното.

5. Кметът на столичния район "Изгрев" д-р Делян Георгиев за проблемите с презастрояването и възможностите да му се противодейства

Спирането на презастрояването е едно от основните обещания, с които д-р Делян Георгиев е избран за кмет на столичния район "Изгрев" през ноември 2019 г. Той е единственият районен кмет от БСП в София. На следващата година броят на строителните разрешения за нови сгради в района рязко намаля, а през 2021 г. досега са само три. Д-р Георгиев поиска и референдум за мораториум против застрояването в района, но не получи одобрение от Столичния общински съвет. По професия е лекар. Завършил е Медицинския университет - София. Работи в Центъра за спешна медицинска помощ, където достигна до началник смяна за София и София-област. Владее руски, английски, шведски и сръбски език. Женен е, с три деца. Разговора ни с него ще откриете тук.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата