Какво се случи през седмицата

Даниела Митева е новият директор на Агенцията по вписванията; Нафтали Бенет свали Нетаняху и стана първият открито религиозен премиер на Израел;630 млн. лв. са излети в язовири без състезание и без нужда

ЕС вдига ограниченията за пътуване, свързани с COVID-19, за осем държави, включително САЩ. Новината, че САЩ влизат в "белия списък" дойде ден след срещата между Джо Байдън и висшите представители на ЕС - Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел
ЕС вдига ограниченията за пътуване, свързани с COVID-19, за осем държави, включително САЩ. Новината, че САЩ влизат в "белия списък" дойде ден след срещата между Джо Байдън и висшите представители на ЕС - Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел
ЕС вдига ограниченията за пътуване, свързани с COVID-19, за осем държави, включително САЩ. Новината, че САЩ влизат в "белия списък" дойде ден след срещата между Джо Байдън и висшите представители на ЕС - Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел    ©  Reuters
ЕС вдига ограниченията за пътуване, свързани с COVID-19, за осем държави, включително САЩ. Новината, че САЩ влизат в "белия списък" дойде ден след срещата между Джо Байдън и висшите представители на ЕС - Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изпълнителната директорка на Агенцията по вписванията Габриела Козарева бе освободена от поста, а на нейно място е назначена Даниела Митева, обяви в сряда правосъдният министър Янаки Стоилов. Рокадата е мотивирана с множество нарушения, открити при проверката в агенцията.

Най-вероятно ЦИК ще сключи сделка директно с производителя "Смартматик" за закупуване на още 1500 машини за гласуване, обяви говорителят на комисията Цветозар Томов. ЦИК ще натовари "Сиела норма", с която по-рано този месец се провалиха преговорите за закупуване на още машини, да осигури поддръжка и логистика за всички машини на предстоящите избори срещу 4.35 млн. лв. без ДДС.

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров предлага пакет от мерки за промяна на модела на здравната система, включително и за отпадане на лимитите за лекувани пациенти в болниците, които бяха въведени 2015 г., както и коефициенти на цените на медицинските услуги, така че за пациенти с множество тежки заболявания да се заплаща повече.

Кабинетът ще предложи на президента освобождаване на председателя на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) Атанас Атанасов с мотив, че е нарушил правилата за политическа неутралност на агенцията. За нов ръководител на ДАР се предлага Антоан Гечев.

Свят

ЕС и САЩ успяха да разрешат 17-годишния спор за субсидирането на производителите на самолети Airbus и Boeing, като по този начин премахват заплахата от милиарди долари наказателни мита върху икономиките си и дават тласък на трансатлантическите отношения. Двете страни се договориха да спрат за пет години наказателните мита, които си налагат една на друга като част от този спор.

Нафтали Бенет свали Нетаняху и стана първият открито религиозен премиер на Израел. Крайнодесният националист Нафтали Бенет спечели вот на доверие като ръководител на новото израелско правителство, което ще управлява малко над две години. Така Бенет, който е в необичайна коалиция с либерала Яир Лапид, сложи тази вечер край на 12-годишното управление на Бенямин Нетаняху. Бенет е първият открито религиозен премиер на Израел и застава начело на крехка коалиция от осем партии.

Германската опозиционна Зелена партия прие предизборния си манифест, който обещава да трансформира икономиката на страната и да ускори прехода към въглероден неутралитет с 10 години до 2035 г. Обещавайки да превърне Германия в "социално-екологична пазарна икономика", Аналена Бербок, кандидатът на партията за канцлер, предложи "пакт с германската индустрия". Компаниите, които са станали неутрални към климата и са локализирали производството си, ще получат компенсации от държавата, обеща тя.

Икономика

20-а

е позицията на България в глобална класация по високо ниво на владеене на английски език. Страната ни се изкачва с 4 места спрямо 2019 г., изпреварвайки Гърция, Филипините, Кения и Латвия.

630 млн. лв. са излети в язовири без състезание и без нужда. Парите са разпределени между шест неназовани частни фирми без състезание. Целта е била спешни ремонти на опасни язовири. Проверка на министъра на икономиката Кирил Петков обаче показа абсурдно изпълнение, извършени ремонти, но неработещи обекти, и завишени в пъти цени на доставените материали.

БНБ е одобрила новото ръководство на ББР, но вписването ще се забави. Така пада поредната пречка пред смяната на ръководството на ББР, която служебният икономически министър Кирил Петков се опитва да прокара вече близо месец. Това обаче все още няма да е краят на сагата. Досегашните надзорници Митко Симеонов и Велина Бурска обжалват решението на министъра и така формално още не са отстранени, а тъй като по устав на ББР надзорният й съвет е от трима членове, няма как да се впишат одобрените от БНБ нови членове.

"Булгартрансгаз" затъва в дългове покрай "Турски поток". Над 250% ръст на задълженията до 2.57 млрд. лева отчита държавният газов оператор през 2020 г. От финансовия отчет на дружеството се вижда, че задълженията към банки се увеличават от 391 млн. лв. до 922 млн. лв., а търговските и други задължения на дружеството пък направо избухват - от само 10 млн. лв. в началото на 2020 г. до 1.25 млрд. лв. в края на годината. Накратко: в годината, в която се изграждаше продължението на "Турски поток", финансовото състояние на "Булгартрансгаз" драматично се влошава.

Бизнес

Нова формула ще определя цените на тока за фирмите без договор със снабдител. Досега цената на т.нар. доставчици от последна инстанция (ДПИ) е с 30 - 50% по-висока от пазарната, като идеята е да насърчи бизнесът по-бързо да си избере нов доставчик на ток. Новата методика обаче обвързва цените по-директно с борсовите, като ориентировъчно може да се каже, че ДПИ пак ще са с най-висока тарифа, но тя ще бъде около 15 - 20% над пазарната.

Износът през април превишава рекордната сума от предходния месец с 10 млн. лв., като така общо превишава 5.75 млрд. лв. за месеца. Никога дотук България не е отчитала месечно толкова голям износ в стойност. Числото, очаквано, е значително над отчетеното през същия период на миналата година (с 48%), който беше "най-затвореният" заради пандемията месец. Увеличението е видимо както на пазара на ЕС, така и при трети страни. Отчасти се дължи на инфлацията при цените на някои суровини като медта и петрола.

Сделки и проекти

ЕБВР ще отпусне заем до 60 млн. евро на "Еврохолд" по сделката за българския бизнес на CEZ. Заемът е за Eastern European Electric B.V. (EEE) - 100% дъщерна собственост на "Еврохолд", която обединява енергийния бизнес на холдинга. Средствата ще бъдат използвани за финансиране на придобиването на активите на CEZ в България и модернизация на преносната мрежа, съобщиха от ЕБВР.

"Персенк инвест" ще прави завод за бетонови изделия за 10 млн. лв. Добивната компания, която е концесионер на мраморното находище "Куртово Конаре", подготвя изграждането на завод за бетонови изделия край пловдивското Ново село. С проекта фирмата ще разшири бизнеса си с нова дейност, като целта е да се произвеждат продукти с по-висока добавена стойност, за която има търсене. Инвестицията ще бъде финансирана с банков кредит и лични средства. Заводът трябва да заработи през 2022 г., а заетите се очаква да бъдат около 50 души.

Тротинетките на Hobo започват работа и в Пловдив. Това е второто поред разширяване на компания за споделени електрически тротинетки извън София след Благоевград от излизането ѝ на пазара през лятото на 2019 г. Екипът планира да разположи 100 електрически тротинетки по улиците на Пловдив, същият брой, с който фирмата започна и в София.

"Гудмилс България" ще инвестира около 3 млн. евро до 2025 г. Средствата са предназначени за продължаваща модернизация на компанията, произвеждаща брашно с марката "София мел". Част от инвестицията е за изграждане на голям демонстрационен пекарски център към мелницата. Дружеството е собственик на една от най-големите мелници в страната, произвеждаща брашно с марката "София мел".