Топ 5 от "Капитал": София в числа - не расте и вече старее, борсов скандал със забранен хазарт и с българска следа в САЩ

Нов фонд на BlackPeak ще финансира компании с до 10 млн. евро, нови правила за онлайн покупките от страни извън ЕС, идеи за винен (или бирен) туризъм в България

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

1. София в числа - не расте и вече старее

Човек на 41 години, който живее в соцпанелка и дава 40% от заплатата си за наем на жилището, най-често работи в администрацията, IT сектора или преработващата промишленост. Заплатата, която получава, е средно 1753 лв. (към 2019 г.) и се е увеличила почти двойно в сравнение с 2013 г. Такъв е портретът на средностатистическия софиянец според анализи на "Софияплан" към подготовката на плана за интегрирано развитие на Столичната община - "Програма за София", която ще насочва финансирането от ЕС за периода 2021 - 2027 г.

София винаги е привличала младите хора въпреки очевидните недъзи като трафика и мръсния въздух. Вече са се оформили и пет "младежки квартала" - "Витоша ВЕЦ Симеоново", "Младост" 1 и 3, "Манастирски ливади" и "Студентски град". Минусът е, че в тях има много деца, но няма достатъчно детски градини. Този проблем в комбинация с презастрояване и липсата на зелени кътчета обаче води до нова тенденция - все по-малко хора идват да живеят в града и по-скоро хвърлят замечтан поглед към покрайнините. Вижте тук.

2. DraftKings: американски борсов скандал със забранен хазарт и с българска следа

Новините около Nasdaq рядко са свързани с България. Но тази седмица една технологична компания с оценка 20 млрд. долара - DraftKings, поевтиня за ден с 10%, а в дъното на скандала бяха замесени и две опериращи в страната ни компании. Накратко - според анализаторски разследващ доклад част от бизнеса на групата е бил нелегални залози в държави в Азия, където хазартът е забранен. А като основни герои са посочени влялата се в DraftKings компания SBTech, която има екип над 1000 души в Пловдив и бизнес за 72 млн. лв., и по-скоро вероятно свързаното дружество CoreTech, което има софийска компания с 85 служители и оборот почти 9 млн. лв. В България двете дружества са представени като софтуерни компании и често набират програмисти. "Капитал" се свърза с "КорТек България" за коментар, но от компанията обясниха, че ще обмислят дали да дадат такъв.

3. Вторият фонд за дялови инвестиции на BlackPeak Capital ще финансира средно големи компании от България и региона с по 5- 10 млн. евро

По-голям и по-регионален. Това е краткото описание на новия фонд за дялови инвестиции на BlackPeak Capital. И това се отнася както за самия екип на фонда, така и за компаниите, към които се насочват - водещи регионални предприемачи с потенциал за растеж, включително и зад граница. За целта мениджърите на фонда вече разполагат с 68.5 млн. евро за инвестиции, като целта е в следващите 12 месеца сумата да достигне 120 млн. евро. С тях фондът ще инвестира между 5 и 10 млн. евро срещу миноритарно дялово участие в компании от България, Румъния, Словения, Хърватия и Сърбия, на които да помогне да продължат растежа си - както органично, така и чрез придобивания. Прочетете тук.

4. Нови правила за онлайн покупките от страни извън ЕС - и пратки под 30 лв. ще се облагат с ДДС

Ако досега дребните онлайн поръчки от Китай или САЩ на стойност под 30 лв. идваха в България до адрес на получателя, без да се изисква митническа обработка и без да се дължи ДДС върху тях, от 1 юли това няма да е възможно. Причината - влизат в сила нови правила за електронната търговия в целия ЕС, по силата на които всички търговски стоки, внасяни в страни от съюза, трябва да бъдат обложени с ДДС. За тях ще се изисква и попълване на митническа декларация. Това може да оскъпи някои пратки, но пък не е задължително получаването им да е по-сложно. Особено ако са на стойност до 150 евро. Причината е, че ЕК въвежда специални опростени режими за събиране на ДДС при внос на пратки до тази сума. Както и опростена митническа декларация за тях. Подробности тук.

5. Няколко нови, стари и преоткрити идеи за винен (или бирен) туризъм в България

След дълги месеци на лишения и стрес заради пандемията хедонизмът сякаш превзема преотварящата се след ваксинациите Европа. Надеждата за постковид минимализъм засега е оставена настрана - хората търсят начини щедро да наградят телата и сетивата си и живеят с пълни шепи, позволявайки си удоволствия, които преди по-често са пренебрегвали.

Туризъм с много вино, храна, комфортнo настаняване, може би и СПА, културни и природни забележителности звучи като правилна комбинация за целта, особено в ранния летен сезон, преди морето да ни е призовало безвъзвратно. В България за щастие има пребогат избор от места за винен (а вече и бирен!) туризъм, и то от различен тип. Ето и няколко идеи за опияняващи дестинации, подходящи за еднодневни посещения, за уикенд или по-дълго, с деца, с голяма компания, по-близо или по-далече.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО