Какво се случи през седмицата

Кабинетът oтпycнa още 10 млн. лв. нa ЦИK зa купуване на нови 1637 нови мaшини зa глacyвaнe; Партията на Макрон се представи разочароващо на първия тур на регионалните избори във Франция; България изпада до 53-то място от 64 държави по конкурентоспособност

Израел препоръча младежите между 12- и 15-годишна възраст да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 заради появата на по-заразната делта мутация
Израел препоръча младежите между 12- и 15-годишна възраст да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 заради появата на по-заразната делта мутация    ©  Reuters
Израел препоръча младежите между 12- и 15-годишна възраст да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 заради появата на по-заразната делта мутация
Израел препоръча младежите между 12- и 15-годишна възраст да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 заради появата на по-заразната делта мутация    ©  Reuters

По-малко от три седмици преди предсрочните парламентарни избори ГЕРБ запазва минимална преднина от около процент и половина пред "Има такъв народ" според проучване на агенция "Тренд" за в. "24 часа", проведено в периода 11 - 18 юни. И в следващото Народно събрание се очаква да влязат същите шест формации, а новообединените "патриоти" са на ръба с 3.9%.

Общо 37 жалби са подадени във Върховния административен съд (ВАС) до сряда срещу решението на кабинета от 4 юни т.г. за създаване на разширен списък на лицата, за които се отнасят санкциите по закона "Магнитски". Сред другите жалбоподатели, които са търговски дружества, е и зам.-председателят на Националното бюро за контрол върху СРС Илко Желязков, на когото САЩ наложиха санкции наред с Делян Пеевски и Васил Божков. Междувременно ВАС отказа да разглежда делото на партията на Божков "Българско лято" срещу решението на кабинета поради липса на правен интерес.

Cлyжeбнoтo пpaвитeлcтвo oтпycнa дoпълнитeлни 10 млн. лв. нa ЦИK зa ocигypявaнeтo нa още 1637 нови мaшини зa глacyвaнe нa пpeдcтoящитe избopи нa 11 юли. Kaбинeтът oдoбpи пpeдлoжeниeтo нa ЦИK дa бъдe cĸлючeн дoгoвop зa дocтaвĸa нa ycтpoйcтвaтa нa "Cмapтмaтиĸ" диpeĸтнo нa "Инфopмaциoннo oбcлyжвaнe", ĸoятo e oтopизиpaн пpeдcтaвитeл нa пpoизвoдитeля y нac. Така общата цeнa нa пpeдcpoчнитe избopи ce yвeличaвa дo oĸoлo 66 млн. лв.

Свят

Партията на Еманюел Макрон се представи разочароващо на първия тур на регионалните избори във Франция. Основният конкурент на президента във вота за държавен глава догодина - крайнодясната Марин льо Пен, също постигна по-слаб резултат от очакваното. Така двамата съперници на президентските избори са далеч от пробивите, на които се надяваха като загрявка за вота през 2022 г. Според екзитпола победител на първия тур е дясноцентристката партия "Републиканците" с 27%, следва крайната десница с 19%, а формацията на Макрон има 11%, колкото социалистите и Зелените.

Британските имиграционни служби ще дават на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, 28-дневно предупреждение, за да подадат молба за оставане в страната. Но имащите основателна причина за забавяне ще получат неопределено време за попълване на заявление за уседнал статут. До изтичането на крайния срок за молбите остава седмица.

Германският канцлер Ангела Меркел е получила ваксина на Moderna като втора доза срещу коронавируса, след като е била имунизирана с AstraZeneca като първа доза през април. Според здравните експерти смесването на ваксините срещу ковид-19 не би трябвало да доведе до тежки странични ефекти, но все още протичат проучвания и е рано да се коментира със сигурност. През март Германия заедно с други европейски страни задържа имунизирането с AstraZeneca след докладвани случаи на кръвни съсиреци.

Икономика

6.4% е растежът на кредитирането през май спрямо същия период на 2020 г., показва статистиката на централната банка.

Българският БВП на човек от населението се повишава с 2% до 55% от средното за ЕС в кризисната 2020 г., показват предварителните данни на Европейската статистическа служба. Темпът е същият, постигнат и през предходната година, и ако се запази такъв и занапред, България може да очаква да достигне средноевропейските жизнени стандарти чак след 2040 г. Страната ни остава стабилно на дъното в ЕС в класацията, следвана от Гърция (64%) и Хърватия (64%).

Бившият екоминистър е разрешил строежите на "Смокиня", служебният пак ги забрани. От документи, които Асен Личев представи тази седмица, стана ясно, че поставянето на бетонните фундаменти и изтриването на дюните, свързано и с навлизане на тежка техника в защитената иначе територия, е било с разрешение от бившият екоминистър Емил Димитров-Ревизоро. На 9 април, дни след изборите за парламент, той е издал заповед, с която отменя императивната забрана за строителство на къмпингите "Градина" и "Смокиня" от 1984 г. Тази заповед е била обнародвана на 14 май (петък), или ден преди да започне поставянето на фундаментите.

България изпада до 53-то място от 64 държави по конкурентоспособност, след като няколко години заемаше макар и непрестижната 48-ма позиция в Годишника на световната конкурентоспособност. Той се изготвя от швейцарския Институт за развитие на управлението (IMD). Това поставя страната в компанията на държави като Филипините и Украйна и много далеч от новия лидер Швейцария.

Бизнес

Пет търговски банки ще започнат да предоставят гарантираните от държавата кредити за малки и средни компании. Те ще могат да отпускат необезпечени заеми за оборотно или инвестиционно финансиране на малки и средни фирми в размер до 70% от приходите им през 2019 или 2020 г. Кредитите ще са 7-годишни, като има възможност за гратисен период от 12 месеца. Има и още две условия - през поне една от последните 3 години фирмата да е била на печалба и един от собствениците й да стане съдлъжник по кредита.

Пазарът на бира се е свил заради пандемията, а само 16% от пълнолетните българи не я консумират. Това показва проучване на "Нилсен адмосфер България" и "Български национален панел" сред 500 души над 18-годишна възраст, проведено онлайн. За последния 12-месечен период (до март 2021 г.) пазарът на бира има спад от 10% в стойност и 5% в обем (литри). Официални данни за размера му в стойност няма, но по експертни изчисления през 2020 г. той се оценява на близо 720 млн. лв. по цени на дребно. "Пиринско" води класацията на най-популярни марки бира (посочена от 16% от анкетираните), следват "Шуменско" (10%), "Каменица" и "Загорка" (всяка с 9%) и "Ариана" (7%).

Сделки и проекти

Месопреработващата компания "Билтранс-Велев" - гр. Елена, ще инвестира 6 млн. лв. в ново предприятие. То ще е за производство на eленски бут. "За част от сумата ще кандидатстваме по една от мерките на Програмата за развитие на селските райони, която ще бъде отворена през септември. Ако не получим одобрение, строителството ще бъде финансирано с кредити и фирмени средства", коментира за "Капитал" собственикът Владислав Велев.

Мажоритарен собственик на телевизията за здравословен начин на живот WnessTV вече е медийната платформа "Дир.бг". Тя купува 51% от дружеството "Ефишънси фърст медия", през което се управлява каналът. Останалият дял от бизнеса държи основателят на телевизията Иван Тодоров, който остава и изпълнителен директор на компанията. Новите партньори не обявяват публично каква е цената на сделката.

"Еврохолд" успешно пласира почти всички права от увеличението на капитала си. Компанията започна процедурата по набиране на 100 млн. евро като част от плановете си да финансира покупката на бизнеса на CEZ в страната за 335 млн. евро, които трябва да бъдат осигурени до края на юли. След края на търговията с правата и след аукциона за неизползваните от тях става ясно, че общо е пласирана бройка права, която съответства на нови акции за над 96.3 млн. евро.

Магистрала "Тракия" остава затворена поне до 30 юли. Причината е, е ремонтът в участъка от Чирпан до Стара Загора няма да приключи до 30 юни, както се очакваше по-рано, а трасето ще остане затворено поне още месец. Освен това в началото на месеца новото ръководство на АПИ установи редица нарушения при ремонта - влагане на некачествени и несъгласувани от Института за пътища и мостове строителни материали, неизпълнение на техническите указания от страна на строителя и т.н.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО