Какво се случи през седмицата

Служебното правителство реши да разпусне Националния ваксинационен щаб; САЩ нанесоха въздушни удари в иракско-сирийския граничен регион; Съдът блокира и втория опит да се впишат промените в борда на ББР

Френската крайна десница начело с Марин льо Пен не успя да спечели нито един регион на изборите в неделя. Резултатите са провал и за президента Еманюел Макрон (на снимката), чиято партия "Република, напред!" също не победи никъде
Френската крайна десница начело с Марин льо Пен не успя да спечели нито един регион на изборите в неделя. Резултатите са провал и за президента Еманюел Макрон (на снимката), чиято партия "Република, напред!" също не победи никъде    ©  Reuters
Френската крайна десница начело с Марин льо Пен не успя да спечели нито един регион на изборите в неделя. Резултатите са провал и за президента Еманюел Макрон (на снимката), чиято партия "Република, напред!" също не победи никъде
Френската крайна десница начело с Марин льо Пен не успя да спечели нито един регион на изборите в неделя. Резултатите са провал и за президента Еманюел Макрон (на снимката), чиято партия "Република, напред!" също не победи никъде    ©  Reuters

Транспортният министър Георги Тодоров освободи от длъжност изпълнителния директор на "Холдинг БДЖ" Никола Василев и председателя на съвета на директорите Григори Григоров. Поводът е влошаване на показателите на експлоатационната дейност на дружеството в сравнение с 2020 г., както и нередности в обществени поръчки и ниска хигиена във влаковете. От началото на годината са отчетени 71 333 мин. закъснения на 4710 влака в пътническите превози.

От 1 юли влиза в сила годишното осъвременяване на пенсиите - увеличението е с 5%, докато инфлацията в страната през май беше 2.5%. Изменението се изчислява по т.нар. швейцарско правило, според което се взима 50% от повишението на средния осигурителен доход и 50% от инфлацията. Увеличението не важи за хората с минимална пенсия, тъй като тя беше повишена в началото на годината на 300 лв.

Служебното правителство реши да разпусне Националния ваксинационен щаб, създаден през декември, за да реализира обявения тогава Национален ваксинационен план. Разпускането на щаба се обяснява с факта, че към здравния министър ще работи по-широк съвет от експерти. Досега в страната са ваксинирани с две дози близо 800 хил. души, а за постигане на колективен имунитет трябва да бъдат обхванати 70% от населението.

Свят

САЩ нанесоха въздушни удари в иракско-сирийския граничен регион, насочени срещу подкрепяни от Иран милиции. Цел са били "оперативни съоръжения и съоръжения за съхранение на оръжия". Пентагонът посочи, че атаките са в отговор на нападение с безпилотни летателни апарати срещу американските сили. Те идват дни след избора на нов президент на Иран, което може да се приеме като предупреждение към хардлайнера Ебрахим Раиси.

Десетки смъртни случаи бяха регистрирани в Канада заради безпрецедентна гореща вълна, която счупи температурните рекорди. Полицията във Ванкувър информира за над 130 починали от петък насам. Повечето са възрастни жители или са имали сериозни здравословни проблеми. Във вторник страната отбеляза температурен рекорд за трети пореден ден - 49.6 градуса по Целзий в Литън, Британска Колумбия.

Американските военни могат да завършат изтеглянето си от Афганистан до дни, пишат медии в САЩ. Това се случва на фона на завземане на все повече територия от талибаните и на фона на предупреждението на висши американски командири, че страната е заплашена от гражданска война след напускането на силите на САЩ. Около 650 военни ще останат, за да защитят американското посолство и летището в Кабул. Президентът Джо Байдън определи 11 септември за краен срок за пълното изтегляне. Но според скорошни публикации по-голямата част от американските сили ще напуснат до средата на юли или дори по-скоро.

Икономика

13% е увеличението на цените в индустрията през май спрямо същия период на миналата година, показва националната статистика.

Съдът блокира и втория опит да се впишат промените в борда на ББР. С две определения от вторник по искания на единия изпълнителен директор Николай Димитров и члена на надзорния съвет Велина Бурска вписването на одобрените от БНБ нови членове на надзорния и на управителния съвет на ББР е спряно. Така икономическото министерство, което е 100% собственик на банката, продължава вече месец и половина да не може да получи исканата информация за големите кредити, одобрявани от същите тези ръководни органи, които не може да смени.

Близо 500 млн. лв. предвидени за "Хемус", са изтеглени от бюджета на МРРБ обратно в централния. Парите ще се използват за предотвратяване на последиците от ковид-19, реши Министерският съвет в сряда. Вероятно парите или още не са били преведени на държавната "Автомагистрали", или са върнати аванси за отсечки, за които още няма проект.

ЕБВР подобрява прогнозата си за българската икономика. Европейската банка за възстановяване и развитие очаква българската икономика да нарасне с 4.5% през 2021 г. и с 4% през 2022 г., става ясно от последната макроикономическа прогноза на институцията. Сегашната оценка за тази година е с 1.5 процентни пункта над очакванията на експертите на ЕБВР през септември миналата година. От банката не дават конкретна причина за подобрението.

Националният план за въвеждане на еврото е готов. В него България препотвърждава целта си да приеме единната европейска валута от 1 януари 2024 г. В рамките на месец левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство. Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс - 1.95583 лева за евро.

Бизнес

Схемата 60/40 продължава да работи през юни и юли за бизнесите с 40% спад на приходите. Държавата ще изплаща до 60% от осигурителния доход за април на служителите на бизнеси, които докажат над 40% спад на приходите. При спад между 30 и 40% компенсацията ще е половината от осигурителния доход. Всички процедури, които текат по одобрение на работодатели, кандидатствали по старата мярка 60/40, ще бъдат изпълнени по сегашния ред.

Подобрението в търговията на дребно продължава и през юни. Положителните тенденции, отчетени през май, продължават и фирмите успяват да излязат на предкризисни нива. Но в строителството и промишлеността се вижда влошаване на перспективите. Причината за това не е ясна - макар че нивото на поръчки в индустрията например расте, нагласите за активността през следващите месеци се влошават видимо.

Сделки и проекти

Канадската Velocity Minerals придобива 70% от златодобивния проект "Обичник". Сделката е резултат от сключеното преди две години споразумение с "Горубсо - Кърджали", което дава право на Velocity да упражни опция за мажоритарен дял в проекта, след като предостави оценка на минералните ресурси и оценка за въздействие върху околната среда, изготвена според българското законодателство. С подаването на известие за упражняване на опцията се смята, че компанията придобива 70% и ще разработва находището съвместно с "Горубсо - Кърджали", съобщиха от Velocity.

Innovation Capital инвестира 280 хил. евро в седем стартъпа в края на второто издание на програмата XLRadar. Общо над 100 компании са кандидатствали за акселераторската програма през тази пролет, 24 са я завършили, а от крайните 11 финалисти седем ще получат по 40 хил. евро финансиране за идеите си. Целта на програмата XLRadar е да търси компании из цялата страна, но в случая и седемте компании победители са от София.

"Аурубис" вече изгражда най-големия соларен парк за собствени нужди в България. До края на годината се очаква да приключи изграждането на 10-мегаватовата фотоволтаична централа на територията на предприятието. Проектът се изпълнява от "ЧЕЗ ЕСКО" (част от групата ЧЕЗ) на базата на т.нар. договор с гарантиран резултат. Това е първият етап от плановете на металургичната компания да покрие половината от енергийните си нужди от възобновяеми източници до 2050 г.

Visa купува шведския финтех Tink за 1.8 млрд. евро. Придобиването се случва по-малко от шест месеца след като американските регулатори блокираха предишен опит на Visa за закупуване на американския конкурент на Tink Plaid, съобщава Financial Times. Tink разработва технология, която позволява на трети страни да получават клиентски данни от различни финансови институции със съгласието на потребителите.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня