Какво се случи през седмицата

Първият ден на 46-ото Народно събрание в сряда.

Какво се случи през седмицата

Новото 46-о Народно събрание започна работа; Франция въвежда "здравни паспорти" заради нова вълна от заразени; Дефицит от 1.4 млрд. лв. в АПИ

2159 прочитания

Първият ден на 46-ото Народно събрание в сряда.


Съдебната реформа за България остава предизвикателство. Това е записано във втория доклад на Европейската комисия за върховенството на правото в страните - членки от ЕС, където в частта за България отново на първо място стои проблемът с безотчетната и безконтролна фигура на главния прокурор.

Новото 46-о Народно събрание започна своята работа в сряда. За председател отново бе избрана Ива Митева от "Има такъв народ"(ИТН), която оглави и предишното 45-о Народно събрание, просъществувало по-малко от месец. От ИТН дадоха заявка, че до две седмици ще предложат за гласуване състав на кабинет.

Граждани на Великобритания, Испания, Кипър,Северна Ирландия, Фиджи и Кувейт от понеделник не се допускат в България, тъй като попаднаха в "червената зона" на страни с висок брой заразени с коронаврус. Изключение има за българските граждани, пристигащи от тези страни, ако представят негативен тест.

България бе осъдена от Съда в Страсбург заради екстрадиция на турски журналист от опозиционния вестник "Заман" през 2016 г. въпреки молбата му за международна закрила и опасенията, че може да бъде обект на насилие след връщането му в Турция. Държавата ни е нарушила забраната за нeчoвeшĸo и yнизитeлнo oтнoшeниe, като не му е предоставила и eфeĸтивнo cpeдcтвo зa зaщитa по това време, когато правителството на Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров масово връщаха турски граждани по искане на Реджеп Ердоган. Мъжът и досега се намира в турски затвор.

Свят

Германската икономика ще достигне предпандемичното си ниво още това тримесечие. Ръстът на БВП се очаква да продължи и през следващото тримесечие, стига да няма евентуална нова вълна на коронавируса, прогнозира централната банка на страната. Добрите предвиждания съвпадат до голяма степен и с очакванията на ЕК. По-рано през месеца тя повиши прогнозите си за тази година за трите най-големи икономики в ЕС - за Франция очакваният ръст е 6%, за Италия - 5%, а за Германия - 3.6%.

Франция въвежда "здравни паспорти" заради нова вълна от заразени. От сряда хората трябва да имат сертификат за поставена ваксина, негативен тест или доказателство за скорошно възстановяване от сovid-19, за да бъдат допуснати до музеи и кина. Обсъжда се дали от август същото да важи и за кафенетата, ресторантите и моловете. Това се случва ден след като бяха обявени 18 000 нови случая на заразени за 24 часа. Плановете за "здравен паспорт" и задължителна ваксинация на здравните работници доведоха до протести.

Страните - производителки на петрол, се договориха да увеличат производството с цел намаляване на цените. ОПЕК и техните партньори като Русия ще увеличат доставките от август, след като цените на петрола достигнаха двегодишен връх. Миналата година организацията намали производството с рекордните 10 млн. барела на ден, тъй като въведените карантинни мерки доведоха до спад в търсенето и цените.

Икономика

332 евро е най-ниската минимална работна заплата в ЕС и тя принадлежи на България въпреки десет години с бърз темп на растеж, показват данните на Евростат към юли 2021 г.

Новият план за 12 млрд. лв. от ЕК вече е публичен и ще бъде внесен в парламента. Съществено променени са частта за енергетика и енергиен преход, тази за здравеопазване, както и водната инфраструктура. Най-голямата единична промяна е отпадането изцяло на проекта за напояване. В предишния вариант за новите тръби за "Напоителни системи" бяха предвидени 850 милиона лева. Сега тези пари са разхвърляни между други приоритети.

Дефицит от 1.4 млрд. лв. в АПИ. В един и същ ден АПИ се оказа без директор и с подаден срещу нея сигнал в прокуратурата за непрозрачно харчене на бюджетни средства. Първо от МРРБ съобщиха, че Апостол Минчев е освободен от поста председател на управителния съвет на АПИ след по-малко от два месеца на позицията. А след това от финансовото министерство дойде новината, че министрите Асен Василев и Виолета Комитова са изпратили сигнал до главния прокурор Иван Гешев за действията на пътната агенция при възлагането на ремонтни дейности при предходното управление.

Износът на услуги приближава 2.5 млрд. евро, но остава под нивото от 2020. Българският износ на услуги приближава 2.5 млрд. евро към май от началото на годината, показват данните за платежния баланс на страната на Българската народна банка (БНБ). Сумата остава под отчетените 2.7 млрд. през същия период на 2020 г., а спрямо предкризисните нива от 2019 г. е видим спад от 21%. Междувременно преките чуждестранни инвестиции достигат 281 млн. евро по предварителни данни на централната банка.

Бизнес

Големите търговски вериги поставиха оценка 3.2 на бизнес климата в страната по скалата от 1 до 6. Основни пречки пред бизнес средата в България са слабо законотворчество, липса на диалог между държавата и частния сектор, противоречиво прилагане на нормативната база, бавно правораздаване. Резултатите са от анкета сред членовете на Сдружението за модерна търговия, в което влизат веригите Billa, Deichmann, dm, Kaufland, Lidl, Mr. Bricolage, "Промаркет", T Market, "Фантастико" и "Хиполенд".

Продажбите на бира за полугодието достигат 2400 хил. хектолитра. През последния месец се увеличава консумацията на наливна бира (6%). Връща се тенденцията за намаляващ интерес към пиво в пластмасови бутилки (54% дял). Стъклените бутилки държат 20% от пазара, а кеновете - 23%, съобщиха от Съюза на пивоварите. За 2020 г. инвестициите на пивоварните в дълготрайни активи са 37 млн. лв., а само за първото полугодие на 2021 г. - 20 млн. лв.

Сделки и проекти

Естонският лидер в дигиталното банкиране BigBank стъпва на българския пазар. Компанията оперира в Литва, Латвия, Естония, Финландия и Швеция. Дейността й е насочена към бизнес и индивидуални клиенти на финансови услуги. В България BigBank планира да предлага потребителски кредити за индивидуални клиенти, а скоро и депозитни сметки, жилищни заеми и други услуги.

Американска финтех компания купува българската Transact Europe за 30 млн. евро. GreenBox POS ще придобие българската "Транзакт Юръп", съобщи купувача в официален бюлетин до борсата NASDAQ, където се търгуват неговите акции. "Транзакт Юръп" е наследник на "Ти Би Ай кредит" - името беше сменено при предишната промяна на собствеността в компанията. През 2015 г. отново американска компания, Marshall Acquisitions, купи активите на дружеството за бързи кредити от израелската "Кардам" в сделка за 9.9 млн. евро, като включваше и включваше продажба на портфейла от проблемни вземания.

ClimAccelerator Black Sea търси проекти за справяне с климатичните промени. Акселераторската програма ще подкрепи 14 български млади компании със зелени бизнес решения и чисти технологии, а 11 от тях ще получат и финансиране. Предприемаческата инициатива следва целите и принципите на Европейския зелен пакт и е финансирана от публично-частното партньорство EIT Climate-KIC на Европейския съюз.

Robinhood търси оценка от 35 млрд. долара при излизането на борсата. От компанията разкриха в регулаторните документи в понеделник, че очакват цената на акция да е между 38 и 42 долара, а свежият набран капитал ще е над 2 млрд. долара. За продажба ще бъдат предложени 55 млн. акции, или 35% от капитала, а мениджъри на емисията са Goldman Sachs, JPMorgan Chase и Citygroup.

Съдебната реформа за България остава предизвикателство. Това е записано във втория доклад на Европейската комисия за върховенството на правото в страните - членки от ЕС, където в частта за България отново на първо място стои проблемът с безотчетната и безконтролна фигура на главния прокурор.

Новото 46-о Народно събрание започна своята работа в сряда. За председател отново бе избрана Ива Митева от "Има такъв народ"(ИТН), която оглави и предишното 45-о Народно събрание, просъществувало по-малко от месец. От ИТН дадоха заявка, че до две седмици ще предложат за гласуване състав на кабинет.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня