Топ 5 от "Капитал": Най-мащабните зелени реформи, нов собственик на дружествата на "Лукойл"

Икономическите разминавания между Николай Василев и служебния кабинет; от какво боледиува "Пирогов"; новите технологии за умен дом

1. Още по-зелената сделка

Миналата седмица беше зададен още по-категоричен курс към превръщането на ЕС в първия икономически блок в света с нетни нулеви емисии на парникови газове до 2050 г. с цел да се ограничат негативните ефекти на климатичните промени. Огромната задача да се прекрати зависимостта от изкопаемите горива включва три направления - по-строги регулации и стандарти за CO2 емисиите в индустрията, оскъпяване на въглеродните емисии за замърсителите и насърчаване на инвестициите в нискоемисионни технологии. Планът на Европейската комисия (ЕК) е 13-те законодателни мерки да спомогнат за намаляване на емисиите в ЕС с 55% до 2030 г. и за достигане на нетни нулеви емисии до 2050 г. в сравнение с нивата от 1990 г.

До този момент съюзът е постигнал съкращаване на емисиите с 24% спрямо 1990 г., но сега ще се прицели в някои от най-големите източници на замърсяване, сред които енергетиката, индустрията, автомобилите, самолетите, корабите и отоплителните системи. Ако пакетът, наречен Fit for 55 (готови за 55), бъде одобрен и въведен на практика, той ще задълбочи и разшири процеса на декарбонизация на европейската икономика. Прочетете тук.

2. "Пирогов" е болен от епидемията в здравната система

"Пирогов" не точи касата!" С подобни плакати вече седмица протестират лекарите и медицинският екип от най-голямата спешна болница в София. Поводът е уволнението на нейния директор проф. Асен Балтов от служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Историята много бързо ескалира до едва ли не лично противопоставяне между министъра и лекарите от ръководството на "Пирогов", но истината е много по-различна. Всички факти в този случай са показателни за лошата организация на здравната система и управлението на парите в нея.

В момента един болен човек може да разбере какво точно е неговото състояние в рамките на един-два дни на едно място, без да плаща много, само като бъде приет в болница. Това е много по-лесно, отколкото да извърви дългия път от липса на направления за кръвни изследвания, невъзможност да се направи скъпо образно изследване със скенер или ядрено-магнитен резонанс и консултация с петима различни лекари специалисти, всеки с различно работно време и най-вече компетенции. Повече четете тук.

3. Един бюджетен ястреб прелетя...

Двамата водещи икономически министри от служебния кабинет отчетливо печелят одобрението на публиката и затова беше изненадващо, че не намериха място в предложения и три дни по-късно оттеглен проектокабинет на Слави Трифонов. Осъзнавайки очакванията, той намери необходимо да обясни, че били канени, но отказали. А когато на номинирания за премиер Николай Василев най-накрая му беше разрешено да говори, стана ясно, че различията са принципни - по отношение на икономическата политика.

Разминаването във визиите, както се разбра впоследствие, са по ключови теми - данъчна система, управление на публичните финанси, социалната политика, ролята на държавата в икономиката. Повече четете тук.

4. Рафинерия на ишлеме

Коронавирусът предизвика един куп немислими неща. Затворените граници и затворените хора по къщите докараха логичното стопяване наполовина на бизнеса на десетилетния шампион по приходи в България - бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас".

През изминалата 2020 г. рафинерията пропуска цели 54% от приходите си и от 6.3 млрд. лв. те се топят до 3 млрд. лв. Загубата също е една от най-драматичните през годините - над половин милиард лева. Докато пандемията е изтривала милиарди оборот, в руската група незабелязано са се случили и някои структурни промени - смяна на собствеността, смяна на модела на работата на рафинерията, а при търговеца "Лукойл България" и смяна на някои условия в договорите с клиентите. Повече четете тук.

5. Как да направим дома си умен бързо и евтино

Вече почти всичко в дома ви може да бъде свързано към интернет и да бъде управлявано през смартфона и гласа ви. Smart home отдавна не е някаква фраза от научнофантастичен ум, а днешна реалност, която може дори да подобри качеството на живота, като направи къщите ни енергийно по-ефективни и удобни. Според различни изследвания пазарът на устройства и решения за умния дом може да порасне от 80 млрд. долара през 2020 г. до 135 млрд. долара през 2025 г. Само за Европа очакванията са продажбите да достигнат 210 млн. устройства след четири години.

И макар да има цялостни решения, предлагани от доставчици, които автоматизират почти всичко в една къща, потребителят може сам да направи дома си смарт, и то бързо, лесно и сравнително евтино. Изборът обаче е по-голям от всякога и може да обърка потребителите. Повече четете тук.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО