Какво се случи през седмицата

"Има такъв народ" обяви проектосъстав на кабинета с премиер Пламен Николов; Pfizer и Moderna са увеличили цените на ваксините срещу коронавирус за ЕС; БНБ получи от МВФ специални права на тираж за 2 млрд. лв.

България заедно с по-голямата част от Европа се намира в продължителна топлинна вълна, която ще продължи поне да средата на август, казват синоптиците
България заедно с по-голямата част от Европа се намира в продължителна топлинна вълна, която ще продължи поне да средата на август, казват синоптиците    ©  Велко Ангелов
България заедно с по-голямата част от Европа се намира в продължителна топлинна вълна, която ще продължи поне да средата на август, казват синоптиците
България заедно с по-голямата част от Европа се намира в продължителна топлинна вълна, която ще продължи поне да средата на август, казват синоптиците    ©  Велко Ангелов

Първата политическа сила в парламента - "Има такъв народ", обяви във вторник проектосъстав на кабинета с премиер Пламен Николов, а в сряда обяви и приоритети, по които е постигнато съгласие след консултации. На база на това ИТН поиска подкрепа за кабинета от считаните за естествени съюзници "Демократична България", "Изправи се, БГ!" и БСП.

Парламентът даде 14 дни на главния прокурор Иван Гешев, за да внесе доклад за дейността на Бюрото по защита за периода от 1 януари 2020 г. до 30 юни 2021 г., след което да бъде изслушан. Вече стана известно, че през миналата година бюрото не е осъществявало защита на свидетели, но пък в него са назначени 60 нови служители. Междувременно в Конституционния съд е образувано дело за противоконституционност на контрола на главния прокурор върху бюрото, а в парламента е внесен законопроект за преместване на тази структура към министъра на правосъдието.

Министерският съвет предлага на президента Румен Радев да издаде указ за назначаването на Петър Тодоров на длъжността главен секретар на МВР. В момента той изпълнява длъжността директор на Областна дирекция на МВР - Пловдив. Предишният главен секретар на МВР Ивайло Иванов беше освободен от поста с основен мотив, че не е направил нищо срещу полицейското насилие по време на протестите миналото лято.

Свят

Pfizer и Moderna са увеличили цените на ваксините срещу коронавирус за ЕС. Последните договори за доставка със съюза показват, че новата цена на доза от Pfizer е 19.50 евро спрямо 15.50 евро преди, а на доза от Moderna - 21.40 евро спрямо 19 евро преди. Очаква се, че двете компании ще генерират приходи от десетки милиарди евро през 2021 г., тъй като много страни подписват договори за потенциална трета имунизация.

САЩ направиха една от последните стъпки към премахване на визите за Хърватия. Това става ясно от профила на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Twitter: "Днес номинирах Хърватия за присъединяване към програмата за отмяна на визите. Тази стъпка към безвизово пътуване признава огромния напредък на Хърватия в постигането на строгите стандарти за страните, участнички в програмата". Броят на отказите за издаване на визи за граждани на Хърватия е паднал под 3%, което е едно от условията за премахване на визовия режим. Така от ЕС с визи за САЩ остават само Румъния, Кипър и България.

Властите в китайския град Ухан ще започнат да тестват цялото население, след като са открити седем нови случая на местно заразяване с коронавирус. Това са първите случаи за повече от година в 12-милионния град, откъдето тръгна пандемията. Планът е част от стратегията на Китай за ограничаване на новия Делта вариант на вируса. Масово тестване се провежда и в други градове, включително в Пекин.

Икономика

731 млн. лв. е излишъкът в бюджета към края на юли, показват предварителните данни на Министерството на финансите.

БНБ получи от МВФ специални права на тираж за 2 млрд. лв. Бордът на управителите на МВФ одобри най-голямото разпределение на 456 млрд. специални права на тираж (СПТ) между всички страни спрямо квотата им във фонда. За България това ще означава транш 859 млн. СПТ на стойност около 2 млрд. лева, който ще постъпи на 23 август и ще увеличи валутния резерв на БНБ. Своеобразната валута на МВФ теоретично дава възможност на правителствата да я продават или използват, за да си набавят ликвидност от други членки.

ББР очаква 250 млн. лв. загуба за 2021 г. заради провизиите по големите кредити. Топ 20 експозициите на държавната Българска банка за развитие, които са отговорни за 90% от сумата на кредитния портфейл, са обслужвани, но прекомерно рискови и затова се очаква да донесат съществени загуби. Това беше накратко посланието на служебния икономически министър Кирил Петков при изслушването му в парламента. На конкретен въпрос за нуждата от провизии по големите експозиции Петков обяви, че ръководството на банката в момента ги преглежда и анализира, но предварителните очаквания са за около 250 млн. лв. загуба за 2021 г.

Петролната и газова асоциация прогнозира ръст на цената на горивата с 1 лев. Увеличение към сегашните цени на горивата се очаква през следващите две години. Това заяви Светослав Бенчев, юрист в Българската петролна и газова асоциация. Или това би означавало 3.20 лв. за литър бензин и 3.40 лв. за дизел, като по негови думи Акцизният комитет на Европейската комисия в момента обмисля ново увеличение на ставките. Изчисленията са направени, ако се запази европейската идея за двукомпонентно облагане на горивата (за енергийно съдържание и емисии CO2) в контекста на Зелената сделка.

Бизнес

ЕБВР инвестира 74.3 млн. евро в капитала на дружеството - концесионер на столичното летище - "Соф кънект". В него основен акционер е фонд на Meridiam, а по предварителна информация банката ще контролира индиректно около 20% от капитал. Преди това ЕБВР отпусна и 50 млн. евро заем за плащането на първата вноска към държавата и начало на инвестиционната програма на летище София.

Текущото финансово състояние на фирмите в строителството се подобрява през юли - индексът, според който националната статистика измерва оценките на мениджърите в бранша, се повишава с 6 пункта през последния месец до 26.9 пункта. Това е приближаване към предкризисните нива от около 30 пункта. Очакванията за следващите месеци обаче се влошават.

Сделки и проекти

"Еврохолд" предложи търгова цена за "ЧЕЗ разпределение" и "ЧЕЗ електро" под пазарните очаквания. Например новият собственик на 67% от "ЧЕЗ разпределение" побърза с офертата си да изкупи останалите 33% от капитала на първото дружество на цена 276.88 лв. за акция, което е под текущата борсова цена, която последно беше около 300 лв. Накратко, основните две дружества в пакета излиза, че носят 56% от платената от "Еврохолд" цена на CEZ.

Швейцарската MET купува втори вятърен парк в България. Собствеността си сменя 60-мегаватова централа в Суворово, до Черно море. Продавач е испанската Enhol. Цената не е обявена, но при предишната сделка на MET от началото на миналата година за петия по големина вятърен парк - на "Енел грийн пауър България" край Каварна с мощност 42 мегавата, оценката беше за 35 - 40 млн. евро, така че вероятно сега става дума за сделка от порядъка на 50 - 60 млн. евро. Продажбата трябва да приключи през третото тримесечие.

Столичната община иска да строи етажен паркинг до небостъргача NV Tower. Става въпрос за 250 паркоместа между сградата NV Tower и автокъща "Софавто" на бул. "Г. М. Димитров". Процедурата е задействана като част от програмата на общината да строи паркинги чрез публично-частно партньорство, която беше приета през септември миналата година с идеята частни инвеститори да строят и стопанисват паркинги върху общински имоти 30 години, след което да ги върнат на общината.

"Адванс терафонд" е продало над 50 декара земя до столицата, в район "Враждебна", за 2.1 млн. евро. Купувач е СTP - най-големият собственик и оператор на индустриално-логистични паркове в Централна и Източна Европа, която официално влезе на доминирания от местни играчи български пазар през август 2019 г. Сделката става през покупка на специално създаденото дружество "Проект Враждебна", в което са апортирани въпросните урегулирани поземлени имоти от 51.5 хил. кв.м, като новият собственик е "СиТиПарк Епсилон".

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата