Какво се случи през седмицата

Страната върви към нови предсрочни парламентарни избори; Литовският парламент гласува за изграждането на ограда по границата с Беларус; МФ обяви конкурс за нови директори във Фонда на фондовете

Гръцкият премиер Мицотакис се извини за неуспешните опити да се овладеят пожарите в страната, принудили хиляди хора да се евакуират
Гръцкият премиер Мицотакис се извини за неуспешните опити да се овладеят пожарите в страната, принудили хиляди хора да се евакуират    ©  Reuters
Гръцкият премиер Мицотакис се извини за неуспешните опити да се овладеят пожарите в страната, принудили хиляди хора да се евакуират
Гръцкият премиер Мицотакис се извини за неуспешните опити да се овладеят пожарите в страната, принудили хиляди хора да се евакуират    ©  Reuters

Кандидатът за премиер на "Има такъв народ" Пламен Николов подаде декларация в Народното събрание, с която оттегли кандидатурата си "по лични причини". Преди това лидерът на партията Слави Трифонов анонсира оттеглянето на кабинета и заяви, че ИТН няма да подкрепи кабинет, предложен от някоя от другите парламентарни партии. Това означава, че страната върви към нови предсрочни парламентарни избори.

Болници са глобени с 4.4. млн. лв. заради източване на здравната каса. Според отчета на НЗОК, излязъл в понеделник, най-честите нарушения, за които са глобени болничните заведения, са неспазени критерии за изписване и прием на пациенти, липсата на пациенти при внезапна проверка и повторни хоспитализации.

След среща с министъра на културата Велислав Минеков съветът на директорите на НДК депозира своите оставки. Неофициално стана известно, че причината са лошите финансови резултати на дружеството.

ДНСК поиска кметът на Царево да спре да издава строителни разрешителни в Синеморец. Според ДНСК мярката се налага, за да се реши какво да прави с тръбата, която излива отпадъчни води в залива и която е обявена за незаконна още през 2008 г. Забрана за строителство може да се издава за срок до две години.

Свят

Сенатът на САЩ одобри инфраструктурния пакет за 1 трлн. долара и бюджетния план за 3.5 трлн. долара на президента Джо Байдън. Докато първото законодателство получи двупартийна подкрепа, второто среща опозицията на републиканците. Инфраструктурният пакет предвижда инвестиции в пътища, мостове, летища и други проекти, а бюджетният план включва универсално предучилищно обучение, достъпно жилищно настаняване и "зелени" технологии в борбата с климатичните промени. Сега предстои гласуването на предложенията в Камарата на представителите. Демократите искат да ги прокарат през следващите няколко месеца, тъй като се опасяват, че могат да загубят контрола си в двете камари на Конгреса след частичните избори през 2022 г.

Литовският парламент гласува за изграждането на ограда по границата с Беларус, която да спира иракски, афганистански и други мигранти. Над 4000 мигранти са влезли в Литва незаконно от Беларус тази година и страната обвинява своя съсед, че ги използва, за да окаже натиск върху ЕС да отмени санкциите срещу управлението на президента Александър Лукашенко. Цената на оградата ще бъде 152 млн. евро. Литовските власти вече обявиха извънредно положение по границата.

Наводнения заради поройни дъждове засегнаха Северна Турция, след като пожари опустошиха южните части на страната. Водната стихия е отнесла мостове на реки и е оставила цели населени места без електричество.

Икономика

846 900 са хората без здравни осигуровки за изминалата година, или около една четвърт от всички в работоспособна възраст. Това е увеличение от 180 000 в рамките на година.

Министерството на финансите обяви конкурс за нови директори във Фонда на фондовете. Така министърът на финансите Асен Василев ще използва последните дни от мандата си в опит да промени ФнФ, институция, която той критикува малко след встъпването си в длъжност като част от служебния кабинет. Досега ФнФ се управляваше от надзорен и управителен съвет. Сега структурата ще бъде опростена чрез въвеждането само на тричленен съвет на директорите, а мандатът на всеки от членовете ще бъде три години. Срокът за кандидатстване е до 25 август.

Обмисля се нова мярка за подкрепа на бизнеса. Тя ще е във формат 75/0 и ще се прилага към всички затворени при нова вълна бизнеси и самоосигуряващите се лица, съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. Всички мерки, с изключение на 60/40, която и сега се прилага, ще бъдат приложени на трети и четвърти етап от здравния план за пандемичната обстановка.

Производството в промишлеността намалява за трети пореден месец през юни - с 0.1% спрямо май, а месец преди това спадът беше 1.4%. Понижението идва от преработващата промишленост и енергетиката, докато в добива производството расте на месечна база. Без изненада на годишна база показателите отчитат увеличение, но голям фактор за това е заради ниската база от миналата година. Това показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ) към края на полугодието.

Бизнес

Броят жилищни кредити, отпуснати през второто тримесечие, достига 12-годишен връх. През април - юни тази година българските банки са отпуснали 3734 жилищни кредита, показва тримесечната статистика на БНБ. Така в края на полугодието на 2021 г. общият брой отпуснати жилищни кредити в България се повишава до 177.3 хил., от които без изненада най-много са тези с падеж над 5 години. Номинално бройката се равнява на сума от близо 13 млрд. лв. Това е директно отражение на високата активност, отчетена като брой сделки на имотния пазар през последните месеци.

Приходите от туризъм за юни са 82.5 млн. лв. според данните на НСИ. Това бележи очакван ръст спрямо отчетените 23 млн. лв. през 2020 г., когато бяха в сила тежки ограничения за пътуване, но е доста под нивото от предкризисната 2019 г. - 205.4 млн. лв. Разликата се дължи изцяло на чуждите туристи, като постъпленията от българи дори леко се покачват с 1 млн. лв. до близо 41 млн. лв. Това личи и от спада на отчетените нощувки с 2.39 млн. до 1.65 млн. броя, от които данните за чуждите туристи са съответно 2.33 и 0.74 млн. броя.

Сделки и проекти

Веригата T Market наема нова хладилна база. Хладилният склад се намира на ул. "Първа българска армия" в столицата и се простира на над 5000 кв. метра площ. Разполага с 6000 палетоместа и с 20 товаро-разтоварни рампи. Предлага пет температурни режима, предназначени за дълбоко замразени и охладени стоки, както и за плодове и зеленчуци. Логистичният център е собственост на фирма "Анима груп инвестмънт" и в него са инвестирани между 8.5 и 10 млн. лева, уточни за "Капитал" управителят Атанас Николов.

"Спиди" планира да раздаде дивидент за над 28 млн. лв. Куриерската компания свика извънредно общо събрание на акционерите в две точки. Първата е за разпределяне на цялата печалба за 2020 г. и част от неразпределената в общ размер на 28.2 млн. лв., което прави по 5.25 лв. на акция преди облагане. Втората точка в ОСА е за избор на одитор на отчетите. Общото събрание ще се проведе на 17 септември.

Националният иновационен фонд отново набира проекти за безвъзмездно финансиране. Това е 12-ата конкурсна сесия на фонда, която (подобно на предишните) отново е с бюджет около 5 млн. лв. Срокът за кандидатстване е до 10 септември, кандидатства се по електронен път с електронен подпис.

София дава 34.4 млн. лв. за ток за уличните лампи и завода за боклук. Обявени са две обществени поръчки - за 28.4 млн. лв. и за 6 млн. лв. без ДДС. Ако Столичната община не сключи добри споразумения сега, е възможно да плаща повече в бъдеще предвид увеличението на цените на електроенергията през последните седмици.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня