Топ 5 от "Капитал": Седем стъпки към по-чист въздух в Пловдив, СТР строи 85 хил. кв.м в три логистични парка в София

Сашо Дончев за раздялата на "Овергаз" с "Газпром" и вредата от държавната енергетика; НАП атакува незаконно най-големия вносител на врати; Симеон Цеков - рестoрантьорът, който научи София на световен вкус

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

1. Седем стъпки към по-чист въздух в Пловдив. След години бездействие общината изведнъж трябва да постигне резултати бързо

Може ли за една година да свършиш нещо, което си отлагал 17? Община Пловдив ще трябва да отговори на този въпрос в следващите 12 месеца, след като съдът реши, че местната власт във втория по големина град в България ще трябва да изчисти въздуха в този срок. Задачата не е особено лесна. "Капитал" разговаря както с независими експерти, така и с представители на местната власт. Всички те са единодушни, че дори да положи максимални усилия, общината няма да успее да изпълни съдебното решение. От една страна, това се дължи на специфичните климатични и топографски особености на Пловдив, които допринасят за задържането и натрупването на фини прахови частици в градския въздух. От друга страна обаче, бездействието по много от ключовите мерки досега е обрекло на провал бързите решения.

Дори и частичен успех обаче би бил постижение за Пловдив. Първо, защото би означавал ангажираност и реални действия на местната власт по една от болезнените теми за града и послание към останалите градове. Второ, защото това е най-добрият възможен PR за един град, който се намира в битка за хора не само в България, но и в Европа. И трето, защото тези действия, подкрепени от поведението на самите граждани и бизнеса, могат да мултиплицират ефекта и да решат други дългосрочни проблеми. В този текст сме събрали няколко ключови неща, които Пловдив може и трябва да направи, за да се възползва от този шанс.

2. Основателят на "Овергаз" Сашо Дончев за раздялата с "Газпром", новия американски партньор, вредата от държавната енергетика и политическите малцинства

Сашо Дончев е основател и изпълнителен директор на "Овергаз" и издател на вестник "Сега". Създаденото през 1991 г. "Овергаз" е най-голямото българско частно дружество в сектора на природния газ и най-вече в областта на газификацията. Част от групата е "Овергаз мрежи", най-голямото газоразпределително дружество в България, с приходи 177 млн. лв. и печалба над 22 млн. лв. за 2020 г. Преди месец американската Linden Energy обяви, че ще придобие 50% от "Овергаз инк", което държи 38% в основното мрежово дружество от холдинга на Дончев. Няколко месеца по-рано приключи раздялата с "Газпром". Разговора ни с него ще откриете тук.

3. Нидерландско-чешката СТР подготвя строителството на 85 хил. кв.м в три логистични парка в рамките на София

Визуализациите на първите два логистично-индустриални парка на СTP в София са готови. Все по-ясни очертания придобива и позиционирането в България на нидерландско-чешката компания, която е най-големият собственик и оператор на логистично-индустриални паркове в Централна и Източна Европа. СТР влезе на доминирания от местни играчи българския пазар преди две години, през август 2019 г., с амбициозния план до края на 2021 г. да изгради 100 хил. кв.м индустриално-логистични площи в София.

"Земята за парковете е готова. Първото строително разрешение е факт, до два-три месеца очакваме следващите. Работата по 85 хил. кв.м площи вече е в ход", коментира Владимир Гюрджиев, мениджър за България на СTP. От обявените 85 хил. кв.м РЗП 40 хил. кв.м са планирани в първата фаза на бъдещия CTPark Sofia West на бул. "Ломско шосе". Други 30 хил. кв.м са планирани като начало в CTPark Sofia East на бул. "Ботевградско шосе", който е на два-три месеца от старта си. В цялостен вид първият проект е за 112 хил. кв.м, а вторият - за 105 хил. кв.м, по информация на базата данни за сградни и инфраструктурни проекти pds.bg. Подробности тук.

4. Най-големият вносител на врати в страната твърди, че служители на НАП извършват незаконни действия срещу бизнеса му

Вече повече от месец варненският склад на Мартин Димов работи с демонтирани входни врати. Парадоксалното в случая е, че това е едно от най-големите помещения в страната, в което се съхраняват именно врати. В конкретния случай над 10 хиляди броя на площ от около 9 хил. кв.м. Самият Димов е собственик и управител на няколко дружества, които от 2009 г. насам се занимават с вноса и продажбата им на едро, като по думите му на консолидирана база годишният им оборотът е около 30 млн. лв., което го прави най-големия вносител в страната.

Зад привидно нелогичното му действие - сам да демонтира вратите на склада си и да го остави така, има съвсем рационална причина. Липсващите врати не могат да бъдат запечатани, и то за пореден път. Димов твърди, че той и свързаните с него дружества са обект на незаконосъобразни действия и целенасочена атака от страна на служители на приходната агенция, пряко дирижирана от Красимир Бояджиев - началник на отдел "Разследване на особени случаи", дирекция "Контрол" в Централно управление на НАП. Историята е тук.

5. Рестoрантьорът, който научи София на световен вкус

В ресторантьорството в България рядко се срещат истории, които да вдъхновяват. По ред причини - пазарни дефицити, неумел мениджмънт, идеи, изпреварили времето си, или недостатъчна кулинарна култура на публиката - ресторантите трудно оцеляват повече от няколко сезона, още по-рядко успяват да пораснат и същевременно да запазят високо качество. Има, разбира се, и изключения, а сред най-ярките са добре познатите софийски ресторанти от групата на "Рене кетъринг" - японските Hamachi-ni и Sushi Bar, средиземноморският Mediterraneo, италианските Cinecitta Osteria Italiana и веригата La Bottega. Част от тях бяха новатори - първите по рода си в България изобщо. Те зададоха стандартите, промениха менюто в България и го направиха много по-разнообразно, възпитаха вкус у клиентите. И продължават да го правят вече близо 20 години.

Когато техният съсобственик и съидеолог Симеон Цеков миналата седмица си отиде завинаги много преди времето си, тъжната новина отекна силно в целия хорека сектор. Симо, както го наричат тези, които го познаваха, безспорно бе сред най-успешните и уважавани предприемачи и мениджъри в сектора. А неговите партньори и приятели казват, че приносът му за развитието на ресторантьорството в България излиза отвъд границите на собствения му бизнес.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО