Топ 5 от "Капитал": Концесионерът на летище "София" тайно е намалил обещаните инвестиции, как идва геотермалната енергия

Интервю с директорите на Държавната консолидационна компания, как да се спечели от гиг икономиката, ще останат ли необанките популярни и след пандемията

1. Новият концесионер на летище "София" е договорил тайно огромно намаление на поетите ангажименти за инвестиции

Щедрият жест от страна на държавата към концесионера на летище София - да не плаща концесионни такси през първите 10 години, стана публично достояние през февруари. Тогава това предизвика силни негативни реакции и въпроси към министрите на транспорта - предишния и настоящия. А държавата е все така в очакване на подобрения на летището няколко месеца по-късно от началото на концесията. Отлагането на таксата обаче, оказва се, не е била единствената отсрочка към концесионера. Отстъпки има и по линия на инвестициите, които концесионерът трябва да направи. Те ще бъдат с близо 78 млн. евро по-малко през първите 10 години от концесията, като трябва да се инвестират на по-късен етап. Това става ясно от документи по преговорите за промяна на условията на концесията, проведени по време на третото управление на Бойко Борисов. Те бяха предоставени на "Капитал" по Закона за достъп до обществена информация.

Този детайл беше спестен като информация от предишния министър на транспорта Росен Желязков. Той представи само единствения положителен щрих - че общият размер на инвестициите ще се увеличи с 16 млн. евро за целия срок на концесията - 35 години. Разсрочването на инвестициите обаче означава, че ефектите от концесията ще са по-малко осезаеми в близко бъдеще. А нетният паричен ефект за държавата все пак ще бъде намален поради загубата на бъдещата стойност на парите - най-вече заради инфлацията.

2. Геотермалната енергия идва. Какво ще се случи?

Сградите на Министерския съвет и социалното министерство ще се отопляват с минерална вода от извора при Централната баня в София. Според специалистите ресурсът може да стигне за много повече и от топлината да се възползва дори сградата на Народното събрание на пл. "Независимост". Удивителна новина, нали? Само че не е от днес, а отпреди 10 години. Беше съобщена от столичния кмет Йорданка Фандъкова, след като тогавашният екоминистър Нона Караджова официално ѝ връчи решенията за предоставяне за стопанисване и управление на осем минерални извора в града. Десетилетие по-късно нищо не се е променило. Фандъкова е още там, а геотермалната енергия е все така под земята.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО