Какво се случи през седмицата

Президентът разпусна Народното събрание и назначи парламенарни избори едновременно с президентските; Джо Байдън е предложил среща на китайския си колега Си Цзинпин; Износът продължава да расте и през юли с 18.8% спрямо юли 2020 г.

Президентът Джо Байдън заяви, че екстремните климатични явления ще струват на САЩ над 100 млрд. долара през 2021 г.
Президентът Джо Байдън заяви, че екстремните климатични явления ще струват на САЩ над 100 млрд. долара през 2021 г.    ©  Reuters
Президентът Джо Байдън заяви, че екстремните климатични явления ще струват на САЩ над 100 млрд. долара през 2021 г.
Президентът Джо Байдън заяви, че екстремните климатични явления ще струват на САЩ над 100 млрд. долара през 2021 г.    ©  Reuters

Президентът Румен Радев подписа във вторник указа за разпускане на Народното събрание на 16 септември и за насрочване на парламентарни избори на 14 ноември, едновременно с първия тур на изборите за президент. Голямата част от досегашните министри остават в състава на новия служебен кабинет.

До Коледа Бюрото за защита на свидетели трябва да е извадено от контрола на главния прокурор и прехвърлено в правомощията на министъра на правосъдието. Това е резултатът от приетите в сряда законови промени, които станаха възможни въпреки упоритата съпротива на ГЕРБ и ДПС. Промяната е знакова, защото отнема съществен властови ресурс на главния прокурор, използван за демонстрация на сила и репресия.

Общо 934 души са били подслушвани по време на протестите от лятото на миналата година, установила временната комисия за проучване на фактите и обстоятелствата за полицейското насилие и подслушването на протестиращи, политици и активисти в антиправителствените протести. Това обяви в сряда председателят на комисията Николай Хаджигенов ("Изправи се БГ! Ние идваме!") в кулоарите на Народното събрание. Комисията обаче не може да оповести имената на подслушваните, защото информацията е класифицирана.

Бившият директор на спешната болница "Пирогов" проф. Асен Балтов е уволнен дисциплинарно от новия директор проф. Иван Поромански. Уволнението е извършено в първия работен ден след връщането на Балтов на работа след отпуск по болест. Името на Балтов бе спрягано като евентуален кандидат на ГЕРБ за президент.

Свят

ЕС планира да отговори на предизвикателството от Китай с вдигане на разходите за инфраструктура и с други проекти, чрез които да се конкурира с нарастващото икономическо и политическо влияние, спечелено от Пекин благодарение на неговата инициатива "Един пояс, един път". Това стана ясно от годишната реч "За състоянието на съюза" на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в която бе представена новата стратегия за свързаност, наречена Global Gateway (Световен портал).

Американският президент Джо Байдън е предложил среща на китайския си колега Си Цзинпин по време на телефонния им разговор миналата седмица, но не се е стигнало до договорка, пише Financial Times, цитирайки свои източници. Според британското издание Байдън е направил предложението в опит за прекратяване на блокажа в отношенията между Вашингтон и Пекин. Но Си не го приел и вместо това е настоял първо САЩ да смекчат тона към Китай. По-късно американският президент заяви, че публикацията не отговаря на истината.

Испания обяви временни мерки в опит да смекчи ефекта от скочилите цени на електроенергията за потребителите. Премиерът Педро Санчес заяви, че данъците върху електричеството ще бъдат намалени с 1.4 млрд. евро до края на годината, а 650 млн. евро ще бъдат взети от извънредната печалба на енергийните компании, която е "неприемлива", и ще бъдат "пренасочени към потребителите".

Икономика

В шести аукцион за тази година Министерството на финансите ще предложи ДКЦ на стойност от 300 млн. лв. с фиксирана лихва от 0.1% за 10 години. Облигациите, които ще се предлагат на аукциона, са част от емисията от февруари по-рано тази година. Дотук през 2021 г. България е емитирала на вътрешните пазари нов дълг в размер на 1 млрд. лева. Таванът на дълга, заложен в държавния бюджет, за тази година е 4.5 млрд. лева.

Износът продължава да расте и през юли с 18.8% спрямо юли 2020 г. по данни на НСИ. Общо продажбите на български стоки в чужбина от началото на годината до края на седмия месец възлизат на малко под 38 млрд. лв., което е с една пета повече от същия период на миналата година. Стойността е по-висока и от съответния период на предкризисната 2019 г., когато експортът е бил за 33.6 млрд. лв. Влияние върху данните тази година обаче оказват и по-високите цени на много суровини и борсови стоки, които България продава навън.

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Столичната община подписаха рамков заем на стойност 60 млн. евро, с който ще се финансират неизпълнени инфраструктурни проекти. Това включва изграждане на ринговия бул. "Тодор Каблешков", на бул. "Копенхаген" до "Ал. Малинов", бул. "Рожен" до околовръстното, на Източна тангента, както и за реконструкция на трамвайни трасета и други обекти. Заемът е със срок от 20 години, а лихвата е под 0.5%.

Бизнес

Рекорден глобален скок в цените на жилищата, България е 25-а от 55 страни. Средният ръст на цените на жилищата в 55 изследвани страни достига 9.2% на годишна база, показва индексът на консултантската компания Knight Frank. В България цените на жилищата през второто тримесечие са нараснали със 7.5% на годишна база и с 5% на шестмесечна основа. Между първото и второто тримесечие покачването е с 3.2%. С това България е на 25-о място в света по годишен ръст на цените на жилищата през периода. Страната се изкачва със седем места спрямо първото тримесечие, когато заемаше 32-ро място.

През август броят на търговските полети в ЕС расте с 48% спрямо предходния пандемичен месец през 2020 г. Числото обаче остава 31% под постигнатото в "нормалната" за авиацията 2019 г. В България показателят е точно средният за евросъюза, докато най-добре се възстановява Гърция (минус от едва 7%), а най-зле е Финландия (с 60% по-малък брой).

Сделки и проекти

Основаната от българи софтуерна компания Dynamo Software обяви, че ще получи инвестиция от американския фонд гигант Blackstone. Размерът на вложението не е публично известен, но фондът за дялов капитал оценява бизнеса на Dynamo на 900 млн. долара. Сегашният собственик, Franisco Partners, който купи българската компания през 2017 г. за 70 млн. долара, също ще вложи свежи средства в Dynamo Software. Американската Blackstone управлява активи за над 600 млрд. долара към края на миналата година.

"Албена" ще инвестира над 12 млн. лв. в къмпинга си през 2021 и 2022 г. Това обяви изпълнителният директор на компанията Красимир Станев в интервю за Travelnews. Планира се и голям ремонт на централния хотел в курорта - "Добруджа", през следващата година, като инвестицията ще е за над 60 млн. лв., а срокът за изпълнение е две години. Мениджърът и основен акционер в "Албена" очаква секторът да се възстанови напълно от пандемията едва през 2023 г.

Платформата за търговия с криптовалути Coinbase планира да събере около 1.5 млрд. долара чрез предлагане на дълг. Парите ще бъдат използвани за инвестиране в разработка на продукти и потенциални сливания и придобивания, съобщиха от компанията в понеделник. По информация на Bloomberg oблигациите са с рейтинг BB+ от S&P и Ba1 от Moody's, което е едно ниво под инвестиционния клас. Това директно ги поставя в категорията junk.

Започна записването за четвъртото издание на международната стартъп програма Elevator Lab, организирана от Райфайзенбанк. Платформата има за цел да подпомогне бизнес развитието на стартиращи финтех компании, като фокус в тазгодишното издание ще бъдат дигитални решения за привличане на клиенти и повишаване на финансовата грамотност. Могат да участват фирми от цял свят, а екипът победител ще получи шанс да реализира идеята си в българската банка от групата на Raiffeisen. Желаещите могат да кандидатстват до 26 септември в платформата на програмата RBI Fintech Database, където да разкажат за финтех проекта си.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

Снимка на деня

Снимка на деня