Какво се случи през седмицата

Партията "Единна Русия", подкрепяща Путин, запази парламентарното си мнозинство на изборите, но взима по-малко гласове от получените през 2016 г.

Какво се случи през седмицата

На 21 септември започна регистрацията на партии и коалиции за изборите; ОИСР намали леко очакванията си за глобалния растеж; България пласира още 300 млн. лв. десетгодишни ДЦК при 0.2% доходност

1718 прочитания

Партията "Единна Русия", подкрепяща Путин, запази парламентарното си мнозинство на изборите, но взима по-малко гласове от получените през 2016 г.

© Reuters


На 21 септември започна регистрацията на партии и коалиции за изборите, която ще продължи до 29 септември включително. Изборите ще струват близо 124 млн. лв. според план сметката, която правителството одобри в понеделник.

Бившият икономически министър и настоящ съпредседател на движението "Продължаваме промяната" Кирил Петков отхвърли възможността за предизборна коалиция с "Демократична България" и формацията около Мая Манолова "Изправи се БГ! Ние идваме". Той обаче приветства идеята за следизборна коалиция.

Епидемията отново започна да расте в София. Разпространението на коронавируса в столицата и областта отново започна да се ускорява от началото на седмицата и двата района пак влязоха в т.нар. червена ковид зона със заболеваемост между 250 и 500 нови заразени на 100 хил. население. До миналата седмица те бяха в жълтата зона.

Съдии от ВКС организират подписка, с която призовават четиримата членове на съдебния съвет от съдийската квота - Атанаска Дишева, Олга Керелска, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова, да подадат оставка, съобщи lex.bg. "Това ще бъде решаващ акт за прекратяване на мандата на този Висш съдебен съвет", заявяват инициаторите, като изброяват серията от провали на съвета до момента.

Ива Петрова е назначена за заместник-министър на енергетиката. Тя беше изборът на служебния министър Андрей Живков за нов директор на БЕХ, но вписването й бе блокирано след жалби на старите шефове.

Свят

Великобритания обвини и един от "отровителите на Гебрев" за покушението срещу Скрипал. Това е Денис Сергеев, посочван като командира на терен за операцията, извършена според Лондон от руското военно разузнаване ГРУ. Сергей Скрипал и дъщеря му бяха отровени в Солсбъри с вещество от групата "Новичок" през 2018 г. Сергеев е смятан за генерал и високопоставен член на звеното 29155 в ГРУ със специални задачи като саботаж, подривна дейност и убийства. Освен това е свързван в разследвания с отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

ОИСР намали леко очакванията си за глобалния растеж. Организацията понижи прогнозата си за растежа през 2021 г. заради крайно неравномерното възстановяване в страните в резултат на различното подпомагане и степента на ваксинация срещу коронавирус. ОИСР предвижда световната икономика да се покачи с 5.7%, което е спад с 0.1 пр. пункта от майските прогнози. Догодина прогнозите са за малко по-голям ръст от очаквания досега - 4.5%.

Китай спира да строи нови въглищни електроцентрали в чужбина. Това заяви президентът на страната Си Цзинпин в обръщението си към Общото събрание на ООН. Властите в Пекин финансират въглищни проекти в много развиващи се страни като част от инфраструктурната инициатива "Един пояс, един път". Но са под засилен международен натиск да прекратят този вид инвестиции заради борбата с климатичните промени.

Икономика

4.9% безработица през август отчита Агенцията по заетостта, като броят на отчетените безработни е малко над 160 хил., или с 34.6% под нивото от същия период на 2020 г.

България пласира още 300 млн. лв. десетгодишни ДЦК при 0.2% доходност. Интересът към аукциона е бил висок, като подадените поръчки са били за над 508 млн. лв., което съответства на 1.69 коефициент на покритие. По данни от финансовото министерство 84.3% от сумата е набрана от банки, 15% - от застрахователи, и минимална част - от други инвеститори. Доходността от 0.2% също е близо до рекордно ниските нива, като спредът спрямо аналогичните германски бундове е 53 базисни пункта. При първото пускане на емисията през февруари в началото на 2021 г. постигнатата доходност беше 0.14%, а при преотварянето през март офертите бяха отхвърлени от МФ. С това набраният дълг от началото на годината достига 1.3 млрд. лв. при заложен таван в бюджета от 4.5 млрд. лв.

Разходите за труд растат основно заради скок в държавни структури и болници. През второто тримесечие средно те се увеличават с 6.7% на годишна база, отчете НСИ. Най-голям е скокът в сектор "Държавно управление" - 23.2%, като там влизат освен чиновниците и някои държавни и общински дружества, най-вече болници, така че част от обяснението вероятно са доплащанията за работа с ковид пациенти. Втори по ръст е сектор "Хуманно здравеопазване и социална работа", където вероятно попадат и частните болници, а обяснението вероятно е същото. Трети по ръст е строителният сектор, където разходите растат с 13.4%. На другия полюс са частни сектори, в които дори има спад в разходите за труд: операции с недвижими имоти (-4.9%), транспорт, складиране и пощи (-2.2%) и финансови и застрахователни дейности (-1.2%).

Кандидатстването с проекти за близо 390 млн. лв. евросубсидии за инвестиции в преработка на земеделска продукция е спряно и ще се отложи за следващия февруари. Причината - Брюксел е против условието да бъдат допускани само дружества с поне тригодишна корпоративна история. Проектите за преработка заедно с тези за инвестиции за земеделски стопанства са най-големият финансов ресурс, до който агробизнесът има достъп през последните 5-6 години.

Бизнес

Продадените нови коли в България растат с 16% през първите осем месеца, но са 30% под нивото от 2019 г., съобщи Европейската асоциация на автомобилните производители ACEA в четвъртък. През август регистрациите на нови леки автомобили в страната намаляват с 0.7% на годишна база до 1.9 хил. коли. За годината купените нови леки автомобили в държавата нарастват с по-голям темп, отколкото в ЕС, където продажбите се увеличават с 11.2% на годишна база до 6.8 млн. В сравнение с 2019 г. (преди пандемията) продажбите все още са с около 30% по-ниски, когато за периода януари - август преди две години в България са регистрирани 24.5 хил. автомобила. Освен пандемията възстановяването е по-бавно и заради дефицита на автомобили, който пък се роди от недостига на чипове.

В SOFIX влизат три нови компании - "Софарма трейдинг", "Монбат" и "Индустриален холдинг България". По правилата на индекса в него попадат 15-те най-ликвидни позиции, изчислени по методология на Българската фондова борса (БФБ), така че от него съответно отпадат "Градус", "Албена" и "Сирма груп холдинг". Това е част от редовното ребалансиране на борсовите индекси, което се прави два пъти годишно, като промени има и в другите измерители на БФБ. Влизането в SOFIX освен имиджов ефект има и директно изражение в повишено търсене на акциите на компаниите, тъй като индексните фондове, следващи измерителя, също трябва да ребалансират портфейлите си и да купят от новите му компоненти.

Сделки и проекти

Румънската Dentotal Group купува голям български дентален дистрибутор. За сделката се разбира от поисканото разрешение за концентрацията от Комисията за защита на конкуренцията. От октомври дистрибуторът Dentotal Group е собственост на фонда за дялови инвестиции Abris Capital. Инвестиционната компания е базирана в Полша, като управлява фондове за над 1 млрд. евро и е активна в Централна и Източна Европа. Българското дружество "Дентатехника" е собственост на Васил Попов и за последните две години оборотът варира между 7 и 11 млн. лв., а служителите са 30.

Фондът за рисков капитал Morningside Hill е инвестирал в компанията за хранителни добавки Vital Concept. Инвестицията е 500 хил. евро за под 24% от капитала. Според отчета в Търговския регистър през 2019 г. "Витал концепт" има 721 хил. лв. приходи и загуба 274 хил. лв. За 2020 г. оборотът се свива на 488 хил. лв., а загубата на 123 хил. лв.

Четиризвездният хотел [email protected] в Слънчев бряг излиза за първи път на публична продан. Най-големият актив от орбитата на потъналия след фалита на британския гигант Thomas Cook български туроператор "Астрал холидейз" търси цена от поне 20.39 млн. лв, се казва в процедурата на частния съдебен изпълнител Станимира Николова. Оферти се подават до 7 октомври.

На 21 септември започна регистрацията на партии и коалиции за изборите, която ще продължи до 29 септември включително. Изборите ще струват близо 124 млн. лв. според план сметката, която правителството одобри в понеделник.

Бившият икономически министър и настоящ съпредседател на движението "Продължаваме промяната" Кирил Петков отхвърли възможността за предизборна коалиция с "Демократична България" и формацията около Мая Манолова "Изправи се БГ! Ние идваме". Той обаче приветства идеята за следизборна коалиция.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня