Топ 5 от "Капитал": Турбуленции в авиацията, Марин Райков за политиката на България към Северна Македония

Американската компания с български корени Insurify привлече финансиране за 100 млн. долара, зрелищната смърт на румънския застрахователен лидер, как тийнейджърите да станат предприемачи

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

1. В българския авиосектор има турбуленции. Те са заради разпределянето на 60 млн. лв. държавна помощ за бранша

Авиацията винаги е събирала погледите. Дали заради чудото на летенето, дали заради силните маркетингови кукички на авиокомпаниите. За разлика от чуждестранните си колеги българските собственици на самолети по-скоро избягват да попадат в светлините на прожекторите. Странният метод на разпределяне на 60 млн. лв. държавна помощ за авиацията обаче накара бранша да излезе извън обичайната си тиха линия и предизвика остри реакции.

Корекциите в текстовете за държавния бюджет, формулиращи как ще се разпределят парите за авиацията, се случиха в последния момент по предложение на депутати от ДПС. Финално законът предвижда помощите да отидат за погасяване на публични задължения, задължения към банки и по договори за оперативен лизинг на въздухоплавателни средства, текущо дължими към края на 2019 г. в размер на не повече от 20% от оборота от реализирани чартърни програми и наем на самолети за 2019 г. Или излиза, че с държавните пари на "Летище София" ще се покрият стари задължения на големи авиокомпании със сериозни обороти от чартърна дейност и отдаване на самолети под наем, вместо да се намалят негативните ефекти от кризата.

2. Дипломатът Марин Райков в интервю за "Капитал" за политиката на България към Северна Македония

Марин Райков е дългогодишен дипломат, един от най-ангажираните с темата Македония в българската дипломатическа служба. Той има фамилна история с темата - баща му Райко Николов е бивш посланик в Югославия по времето на Тито, когато тече кампанията по сърбизация на Македония. Като зам.-министър на външните работи през 1999 г. е един от авторите на подписаната между премиерите на България и Македония Декларация за добросъседство, на която стъпва по-късно Договорът за добросъседство, подписан през 2017 г. В тази декларация се решава "езиковият спор" - формулировката, че София признава македонския език като официален на територията на съседната страна.

Като служебен премиер през 2013 г. Райков официално обяви, че България ще подкрепи пътя към ЕС на съседната държава, когато тя установи добросъседски отношения. Райков също така е част от неформалната група във Външно министерство, която включва няколко високопоставени дипломати и е силно ангажирана с темата "Македония" и отношенията с България. Четири години след подписването на Договора и година след изострянето на споровете между Скопие и София "Капитал" потърси Райков за пространен и откровен разговор за това какво е бъдещето на тези отношения според него.

3. Американската компания с български корени Insurify привлече финансиране за 100 млн. долара. Иска да се превърне в застрахователния Booking

Американската застрахователна индустрия е един от най-конкурентните и комплексни бизнеси в света. Което прави още по-трудни и опитите на който и да било играч да я промени и да я опрости. Основаната в Бостън стартираща компания с български корени Insurify смята, че е на прав път в това начинание, което се доказва и от привлечената от нея инвестиция през този месец за 100 млн. долара. Ще й помага и новият екип разработчици в София, който тепърва ще се разраства.

Insurify е създадена преди осем години от българите Снежина Захария и Тодор Кирязов и Гиоргос Захария, който е и президент на метатърсачката Kayak. Компанията всъщност е виртуален застрахователен агент, който използва изкуствен интелект, за да сравнява и предлага през платформата си застрахователни продукти. С набраното финансиране в сегашния рунд Б от 100 млн. долара общите инвестиции достигат 128 млн. долара. От новото финансиране не става ясна оценката на Insurify, а инвеститори са досегашни акционери като Viola FinTech, MassMutual Ventures, Nationwide, Hearst Ventures, Moneta VC, както и новите Viola Growth и Fort Ross Ventures. Вижте тук.

4. Зрелищната смърт на румънския застрахователен лидер. Финансовият регулатор отне лиценза на City Insurance, която държеше над 20% от пазара, след счетоводна измама

На върха на румънския застрахователен пазар традиционно е ветровито. Някогашният лидер от 2013 г. Astra фалира през 2015 г., година и половина след като влезе в процедура по специален надзор, назначена от регулатора. А през 2016 г. потъна и Carpatica - по-малък играч, седми по записани премии, но агресивно завладяващ отворената ниша, особено при задължителната "Гражданска отговорност". Досега от местното Бюро на автомобилните застрахователи са изплатени над 106 млн. евро по полиците на двата застрахователя и остават още 37.6 млн. евро.

Но 2021 г., по всичко личи, ще бъде белязана от още по-внушителен колапс, който може да предизвика не само финансови, а и социални ударни вълни. На 17 септември след около четири месеца агония румънската Комисия за финансов надзор (ASF) отне лиценза на City Insurance. Тя е не просто лидер на пазара с над 20% дял и премиен приход, надхвърлящ 500 млн. евро, но държи над 45% от сегмента на "Гражданска отговорност". Несъстоятелността може да се реши само от съда, но действията на регулатора я правят почти неизбежна, след като през пролетта той констатира капиталов недостиг от 150 млн. евро, и то вследствие на мащабна финансова измама. Подробности тук.

5. Как тийнейджърите да станат предприемачи. Инициативата Teenovator среща гимназисти с хора от бизнеса

"Ако обучението по предприемачество започне в ранна възраст, то шансът на човек да се реализира в тази сфера е много по-голям. Дори и да не основе собствен бизнес, той може да стане успешен, защото е изградил умения, които са ценни във всяка сфера на живота", казва Вероника Рачева, преподавател по педагогика в Софийския университет. Тя е и един от основателите на Teenovator - проект, който сближава ученици с хора от бизнеса и им помага да решават проблеми от лично и обществено значение, като основат свой собствен стартъп.

Teenovator стартира през учебната 2018/2019 г. по идея на фондация "Прознание". Изпълнителният й директор Михаил Баликов и основателят на Българския център за предприемачество Лари Бийл виждат липса на практически насочени програми в българските училища. Двамата са с богат опит в предприемачеството. Баликов е създател на платформа за онлайн обучение, а Бийл е инвестиционен мениджър с над 50 години опит в Силициевата долина, включително е бил и финансов съветник на Стив Джобс. Сега помага на млади предприемачи. Прочетете тук.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

Снимка на деня

Снимка на деня