Топ 5 от "Капитал": Бунтът на съдиите срещу ВСС; Заведенията: Четири ковид вълни по-късно

Кои са най-големите сто търговеца на дребно в България, "Феърплей" строи нова офис сграда до паметника "Левски" в София, Eleven ще има нови 60 млн. евро за инвестиции в стартиращи компании

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

1. Бунтът на съдиите срещу ВСС: Безпрецедентната подкрепа за кандидатурата на Галина Захарова за председател на ВКС осуетява издигането на марионетен кандидат

Шах и мат. Само с един ход във вторник съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) поставиха мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) без резервен ход по най-съществения въпрос от дневния им ред до края на мандата. В момента тече процедура по избор на нов председател на Върховния касационен съд, тъй като мандатът на Лозан Панов изтича скоро. Това е единствената от най-високите позиции в съдебната система, която не е под контрола на мнозинството, избрало Иван Гешев за главен прокурор и подчинило огромни парчета от третата власт на интересите около ДПС.

Сега пленумът на ВКС единодушно издигна своя кандидатура за следващ председател на съда. Това е сегашният зам.-председател на ВКС и шеф на Наказателната колегия на съда Галина Захарова, съдия с огромен авторитет и впечатляваща професионална биография, която много трудно може да бъде пренебрегната от ВСС. Това е поредната случка през последните дни, която показва, че в съдебната система въпреки безобразията през последните години има силни съпротивителни сили. Същественото в случая е, че Захарова получи безпрецедентна подкрепа от пленума на ВКС - решението за издигането на кандидатурата й е взето с 83 гласа "за" от общо 84 съдии, участвали в пленума. А 84-ият съдия, който не е гласувал, е самата Захарова. Такава единодушна подкрепа най-близката история не помни, още по-многозначителна е тя на фона на коментарите, че в последно време ВКС е атомизиран и съдиите трудно се обединяват около общи каузи. Вижте тук.

2. Заведенията: Четири ковид вълни по-късно. Ресторантите възвръщат обороти покрай силното лято, а ДДС намалението е помогнало на малките, но не е изсветлило сектора

"Тази година имаше толкова много хора по Черноморието, че и леваците в бизнеса успяха да отбележат добър сезон", споделя наблюденията си собственик на крайбрежно заведение. Това се усещаше и от туристите - за вечеря в много ресторанти се изискваше резервация, баровете бяха пълни, а заради недостига на шезлонги на някои плажове дори ставаха конфликти. Силният летен сезон компенсира отчасти дълбоките белези, които ковид кризата нанесе на сектора. Така за първите девет месеца на тази година оборотите на заведенията, отчетени на база касови апарати, са с 23% над миналогодишните, а спрямо предкризисната 2019 г. спадът започва да се смалява и е почти едноцифрен, показват данни на Националната агенция за приходите, поискани от "Капитал".

Зад големите числа обаче има някои значителни разлики. Първата е между обектите по морето и тези в големите градове, които все още не могат да се възстановят. Баровете и клубовете, които стояха затворени най-дълго време, също едва се задържат над водата. И на практика по-високи спрямо 2019 г. са само продажбите на ресторанти и сладкарници. Тук обаче влияят няколко фактора и увеличената посещаемост след шока от 2020 г. е само един от тях. Другите два са по-високите цени и по-ниската ДДС ставка, която помага най-вече на собствениците на ресторанти и заведения за хранене. Косвеният данък беше понижен от 20% на 9% за сектора като вид антикризисна мярка до края на тази година. Наскоро Министерството на финансите предложи действието й да бъде удължено, докато страната се намира в извънредна обстановка. Когато беше въведен по-ниският данък, политическото обещание беше за изсветляване на сектора. Година по-късно обаче - по всеобщо мнение на хора от сектора - това не се случва. Но пък ниският ДДС според тях е единствената реална, действаща за всички антикризисна мярка.

3. Кои са най-големите сто търговеца на дребно в България

Ръст наполовина. Това показва първият поглед върху класацията на най-големите 100 търговеца на дребно в страната - "Регал 100". В шоковата 2020 г. техните приходи са пораснали с малко под 6% до 13.6 млрд. лв. в сравнение с двуцифрения скок от близо 12% година по-рано. Въпреки това на фона на сътресенията заради глобалната пандемия от COVID-19 в други сектори на икономиката водещите ритейлъри стоят сравнително устойчиво и около две трети от тях са успели да продължат да растат въпреки препятствията на корона кризата.

По-детайлното вглеждане в числата обаче показва разделителните линии. В основната си част групата на компаниите, които отчитат спад в продажбите си, е съставена от търговци на дрехи, където на пръсти се броят растящите през 2020 дружества. Силен е бил и корона ударът върху бизнеса на водещите вериги за играчки, където спадовете се измерват в двуцифрени стойности. В по-голямата си част са пострадали и търговците на строителни материали. А в козметиката покупките на гримове, парфюми и други разкрасителни продукти колабират. На другия полюс са търговците на техника, които макар и също да бележат по-умерени темпове на растеж, записват силна година с 12% скок в оборотите на компаниите, които попадат в топ 100. С толкова растат и приходите в сектор "За дома", където освен строителните хипермаркети влизат още и магазините за мебели, както и веригите за DIY стоки - в последните две подкатегории годината е била доста по-успешна и това вдига общия резултат на представителите на сектора в топ 100. При търговците на козметика (към тях са включени и веригите аптеки, които продават значителни обеми такива продукти) силни са били продажбите на дезинфекциращи и почистващи продукти. Добра година записват и веригите за бързооборотни стоки, където макар и с по-умерени темпове приходите се увеличават. Прочетете тук.

4. След шест години процедури проектът на Марио Захариев от "Феърплей" за нова офис сграда на мястото на бившето чешко посолство в София е в ход

Висока, нова, в топ център. Това са мерките на бъдещата офис сграда до паметника "Левски" в София, точно срещу хотел "Хаят". Проектът на "Феърплей интернешънъл" се чакаше от години, след като компанията на Марио Захариев купи бившето чешко посолство през 2015 г. Сега старата сграда е почти съборена и ще се полагат основите на новия обект. Той ще е с две тела - класическо шестетажно към бул. "Янко Сакъзов" и вътрешно с 14 етажа, високо точно колкото централата на НСИ в съседство.

Имот, който позволява да се построят 17 хил. кв. метра, е изключителна рядкост в идеалния център. Затова и изборът на инвеститора да направи на него офиси на фона на засиленото търсене на жилища е леко изненадващ. Но обяснението е логично - "Феърплей" вече има опит с бизнес сгради, в топ центъра има дефицит на съвременни офис сгради, след 2-3 години пазарът ще е друг, а за по-далечно бъдеще проектът позволява гъвкави промени. Засега не се фиксира срок за завършване, нито сума за изграждане, но тя явно ще е от порядъка на десетки милиони евро. Строителството ще бъде финансирано със собствени и заемни средства.

5. Eleven ще има нови 60 млн. евро за инвестиции в стартиращи дигитални компании

Близо десетилетие след основаването на фонда Eleven съдружниците успяха да наберат най-големия си дотук портфейл за рискови инвестиции. До края на годината те ще разполагат с капитал от нови 60 млн. евро, с които ще финансират стартиращи компании от региона чрез новия си, трети пореден, фонд. По-голямата част от тях са осигурени от частни инвеститори, включват се и два големи институционални.

Променя се и стратегията на Eleven. Фондът ще инвестира по-големи суми в млади компании от конкретни бизнес сфери. Към съдружниците пък официално се присъединява Христо Христов, който през последните години активно подкрепя стартъпи от региона като бизнес ангел, а през септември стана главен изпълнителен директор на "Дарик радио". Подробности - в този текст.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня