Какво се случи през седмицата

КС обяви за противоконституционно назначаването на Кирил Петков за служебен министър; Ердоган се отказа да гони западни посланици; НАП започва масови проверки за измами с ДДС при внос

Меркел се приближи до оттеглянето си от политиката и пое функциите на служебен канцлер в Германия до встъпването в длъжност на наследника й
Меркел се приближи до оттеглянето си от политиката и пое функциите на служебен канцлер в Германия до встъпването в длъжност на наследника й    ©  Reuters
Меркел се приближи до оттеглянето си от политиката и пое функциите на служебен канцлер в Германия до встъпването в длъжност на наследника й
Меркел се приближи до оттеглянето си от политиката и пое функциите на служебен канцлер в Германия до встъпването в длъжност на наследника й    ©  Reuters

Конституционният съд обяви за противоконституционно назначаването на Кирил Петков за служебен министър с указ на президента Румен Радев от 10 май т.г., защото към този момент Петков все още е имал двойно гражданство - българско и канадско. Решението на КС в случая има обратно действие - от момента на подписването на указа, което по същество означава, че Кирил Петков в действителност не е бил валидно назначен за министър.

Юристът Милен Митев е новият генерален директор на Българското национално радио (БНР). Той беше избран с гласовете на четирима от членовете на СЕМ в четвъртък, като само Розита Еленова се въздържа. През август т.г. Митев беше назначен от СЕМ за временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНР, след като предишният директор Андон Балтаков подаде оставка.

Европейската прокуратура е одобрила още четирима български кандидати за европейски делегирани прокурори - Анна Алексова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков и Елена Попова. За другите двама кандидати - Ивайло Илиев и Анита Джамалова, предстои допълнителна проверка дали имат необходимия специфичен опит. Така българските делегирани прокурори в прокуратурата на ЕС стават осем при определена квота от десет души.

Свят

Бордът на Световната банка е отхвърлил искане на управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева за среща, на която тя да се защити срещу твърдения, че е оказвала натиск върху персонала да променя данни в полза на Китай в класацията на банката Doing Business, докато е била главен изпълнителен директор на банката през 2017 г. Това съобщава Reuters, позовавайки се на свои източници.

САЩ обмислят дали да включат България, Израел, Кипър и Румъния в програма, която ще позволи на гражданите им да посещават страната и да остават на американска територия за период до 90 дни. Това съобщава Reuters, като се позовава на изказване на американския министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас. Според него програмата носи значителни ползи за икономиката и сигурността на САЩ.

Ердоган се отказа да гони западни посланици, след като тази негова заплаха обтегна отношенията и срина стойността на лирата до рекордно ниско ниво. В събота турският президент заяви, че е наредил на външното министерство да обяви десет посланици за персона нон грата, след като те поискаха да бъде освободен бизнесменът и филантроп Осман Кавала. По-късно обаче Ердоган се обърна към турските граждани след заседание на кабинета и след като засегнатите посолства заявиха, че се придържат към принципите за ненамеса във вътрешната политика. По думите му дипломатите са получили "урок" и ще са по-внимателни.

Икономика

1.5 млрд. лв. е общата сума на помощите, изплатени на работодателите по мярката 60/40 от въвеждането й на 30 март 2020 г. до края на септември тази година, показва анализ, публикуван от НОИ.

Правителството едва успя да пласира още 500 млн. лв. дълг при по-висока доходност. На последния аукцион за ДЦК постъпилите поръчки са за едва 517.9 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие 1.04%. Същевременно и търсената доходност от пазара се покачва - постигнатото средно ниво е 0.53%, докато преди месец 300 млн. лв. от същата емисия бяха пласирани при 0.2%. С тази емисия пласираният от България дълг от началото на 2021 г. достига 2.3 млрд. лв., като 1.5 млрд. лв. от тях са в последните два месеца.

НАП започва масови проверки за измами с ДДС при внос. Ще следят на място прилагането на режимите за освобождаване от ДДС при внос на стоки, които се внасят в България от трета страна, но са предназначени за друга държава - членка на ЕС, както и "чистия" внос, в при който стоките основно от Китай и Турция се внасят и ще се потребяват в България. От момента, в който даден внос бъде оформен пред митническата администрация, приходната агенция ще наблюдава движението на стоката, документите за последващите й препродажби, като ще бъдат извършени проверки на място в складове, търговски площи и счетоводни кантори, твърдят от НАП.

Бизнес

Една трета (32.2)% от компаниите в страната са отчели спад на приходите си през септември спрямо година по-рано. Това показва бизнес изследването на НСИ сред нефинансовите предприятия в страната, което проследява ефекта от пандемията върху икономиката. Близо половината фирми запазват резултатите си, а по-високи са продажбите едва на 17.8% от анкетираните. В краткосрочен план от един месец повечето компании (85%) предвиждат да запазят персонала си, но 2.1% очакват временно да спрат работа, а още толкова окончателно да прекратят дейност.

Технологичната компания "Алтерко" ще регистрира дъщерно дружество в Германия - Allterco Europe. Капиталът ще е в размер на 500 хил. евро и ще е 100% собственост на българската "Алтерко". Регистрацията на дъщерно дружество в Германия, където е един от основните европейски пазари на IoT устройствата с марка Shelly, има за цел оптимизация на дистрибуцията, логистиката и обслужването на потребителите, както и развитието на търговската мрежа в страната, уточниха от "Алтерко".

Сделки и проекти

КЗК разреши на регистрираната в Швейцария MET Renewables да придобие 60-мегаватовия вятърен парк край Суворово. Сделката беше договорена в края на юли със собственика на парка - испанската Enhol, а продажбата на практика засяга дъщерното й дружество "Еолика България". Цената не беше обявена, но на пазара подобни проекти в момента струват около 50 - 60 млн. евро. С покупката на парка MET ще се превърне във втория най-голям играч в сектора в България, след като по-рано тази година компанията купи и 42-мегаватовата вятърна централа на Enel край Каварна.

Новосъздаденото "Хелиос енерджи инвест" иска да придобие 50-мегаватовия соларен парк на китайската Hareon край село Победа, Плевенско. Мажоритарен съдружник на купувача е "Малекс мениджмънт" със собственик адвокат Стефан Гугушев. Това става ясно от подаденото уведомление до Комисията за защита на конкуренцията. Сделката за един от най-големите паркове в страната е на ранен етап, като евентуално споразумение със сегашния собственик ще бъде подписано, след като се произнесе антимонополното ведомство.

Базираната в Нидерландия технологична компания Azerion е придобила българската платформа PubGalaxy, която позволява на независими уебсайтове да управляват и оптимизират рекламните си приходи. Това съобщиха от PubGalaxy, но без да уточняват цената. Справка в Търговския регистър показва, че сделката е сключена за варненското дружество "Тайтън гейт", което е собственик на платформата. Досега собственици на компанията бяха Пресиян Каракостов (75%) и Ивайло Иванов (25%).

Веригата магазини за бяла и черна техника "Зора" ще изгради логистичен център в зоната в Божурище. Проектът включва складова и административна база на площ 80 хил. кв.м и е на стойност 30 млн. лв. Строителството се очаква да приключи до края на март 2023 г., предвижда се и следващ етап на разширение. Веригата е собственост на дружеството "Зора-М.М.С.", което е сред най-големите в ритейл сектора с оборот 242.3 млн. лв. през 2020 г.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня